...

Hamsterigenetiikan alkeita osa 1

Ensikosketukseni hamsterigenetiikkaan alkoi reilusti ennen kasvatuksen aloittamista ja en rehellisesti sanottuna ymmärtänyt tarjolla olevasta materiaalista oikein mitään.

En varmaankaan ollut ihan hereillä biologian tunneilla, kun pää meni pyörälle heti kun alkeetkin selitettiin jargoniksi, joten unohdin aiheen kokonaan ja keskityin opiskelemaan lisää hamstereiden ravitsemuksesta.

Kasvatuksen ohella aloin hiljalleen päästä enemmän perille genetiikasta kun näin miten värit periytyivät jälkeläisille ja muiden harrastajien neuvot upposivat kaaliin. Sain myös hyvän opettajan, jonka avulla hamsterigenetiikan opiskelusta tuli helppoa.

Haluankin jakaa kaiken oppimani mahdollisimman yksinkertaistettuna, jotta yhä useampi omaisi edes perustiedot hamsterigenetiikasta. Syyrianhamstereilla ei kuitenkaan ole niin monia värejä, puhumattakaan monimutkaisista periytymiskaavoista, genotyyppien merkitsemisenkin suhteen käytetään perinteisempiä symboleja, joita käytetään useiden muiden eläinlajien vastaavien väriin vaikuttavien geenien ilmaisemiseen.

Ennenkuin jatkat seuraavaan kappaleeseen, tässä pieni lista genetiikan sanastoa:

Alleeli = perinnöllisyyden perusyksikkö, osa geeniä, esim. mustan alleeli on ”a”

Dominanssi, dominoiva geeni = vallitseva ominaisuus joka näkyy ilmiasussa riippumatta siitä onko yksilöllä sen molemmat alleelit, tai pelkästään toinen kopio geenistä

Fenotyyppi = ilmiasu, eli kaikkien havaittavien ominaisuuksien kokonaisuus

Geeni = perintötekijä

Genotyyppi = alleeliparin muodostama kokonaisuus, esim. mustan genotyyppi on ”aa”

Heterotsygootti = eriparinen, genotyypin kaksi eri alleelia, esim. Aa

Homotsygootti = samanparinen, genotyypin kaksi samaa alleelia, esim. aa

Kromosomi = Solun osa joka sisältää hamsterin geenit, hamsterilla 21 kromosomiparia, eli autosomia, joilla ei ole vaikutusta sukupuolen määräytymiseen.

Lokus/locus/loci = geenin paikka kromosomissa, jokaista alleeliparia kohden on oma paikkansa

Resessiivisyys, resessiivinen geeni = väistyvä ominaisuus joka näkyy ilmiasussa vain jos sitä ei peitä dominoiva alleeli, esim. Aa

Sukupuolikromosomi = kromosomit jotka määräävät sukupuolen, uroshamsterin sukupuolikromosomipari on XY ja naaraan XX

Perinnöllisyys

Ne joille genetiikka ei ole ennestään tuttua, olettavat yleensä poikasten olevan aina samaa väriä kuin vanhemmat. Tietenkin joissain tapauksissa tämä on oikea oletus, mutta kysymyksiä alkaa herämään viimeistään siinä vaiheessa kun poikasia on useampaa eri väriä ja toisinaan myös jopa harjaantuneemmalle silmälle tuottaa vaikeuksia määrittää poikasten värit tietämättä sukua.

Hamsterin väri riippuu täysin siitä millaiset geenit se perii vanhemmiltaan. Jokaista väriä kohden on yleensä tietty alleelipari lokuksessa joka määrittää hamsterin ulkonäön. Hamsterit, joilla lokusten geenit säilyvät muuttumattomina, ovat lyhytkarvaisia normaaleja, aivan kuten luonnossa elävät syyrianhamsterit.

Kun lokuksen geeni muuntuu syystä tai toisesta, syntyy värimutaatio jonka tuloksena poikaset eivät olekaan väriltään normaaleja.
Geenit periytyvät myös erilailla, pääsääntöisesti ne periytyvät joko dominoivasti tai resessiivisesti.

Dominoiva geeni näkyy hamsterin ulkonäössä huolimatta siitä periikö hamsteri sen alleelit vain toiselta tai molemmilta vanhemmiltaan.
Resessiivinen geeni näkyy hamsterin ulkonäössä riippuen siitä saako se molemmilta vanhemmiltaan saman lokuksen alleelit.

On huomioitava ettei periytyminen kokonaisuutena ole ihan näin yksinkertaista vaan on myös olemassa semidominanssia ja sukupuolisidonnaisia geenejä, mutta aluksi riittää jos osaa päätellä todennäköisyyksiä pelkästään yksinkertaisen resessiivisesti tai dominoivasti periytyvistä väreistä.

Jokaisen värimutaation geeniä symboloi kirjaintunnus, joita käytetään usein myös muilla eläinlajeilla. Tällaisesta symbolista koostuvaa paria (jolla tarkoitetaan siis alleeliparia) kutsutaan genotyypiksi.

Syyrianhamstereiden väri- ja turkkimuunnoksia:

Fenotyyppi Genotyyppi Genotyypin merkitys Eng.
Normaali & lyhytkarvainen ++ Golden/wildtype
Musta aa agouti Black
Valkonauhainen BaBa/Baba Banded Banded/White Band
Ruoste bb brown eared Rust
Tummakorvainen valkoinen cdcd color dilution Dark Eared White
Luonnonsininen dd dilute Golden Dilute
Tummanharmaa dgdg dark grey Dark Grey
Laikukas Dsds Dominant spot Dominant Spot
Creme ee extension Black Eyed Cream
Pitkäkarvainen ll longhaired Longhaired
Vaaleanharmaa Lglg Lethal grey Light/Lethal Grey
Cinnamon pp pink eyed Cinnamon
Valkolaikukas rdrd recessive dappled Recessive Dappled
Rex rxrx rex Rex
Satiini Sasa Satin Satin
Hopeanharmaa/seepianharmaa SgSg/Sgsg Silver grey Silver Grey
Valkovatsainen/roan Whwh Anophthalmic White White Bellied/Roan
Umborous UU/Uu Umbrous Umbrous

Tässä pieni pintaraapaisu hamsterin värien periytymisestä, toisessa osassa mennään pintaa syvemmälle.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterivärien genotyyppejä

Pieni lunttilista hamsterien genotyyppeihin. Listat eivät ole täydellisiä harvinaisimpien mutaatioiden ja kaikkien yhdistelmien osalta. Syyrianhamsterin