Hamsterigenetiikan alkeita osa 2

Hamsterin fenotyypin määrityksessä käytetään usein apuna tietoa vanhempien väreistä, tehtävää helpottaa yleensä vielä isovanhempien värit. Näin siksi, että hamsterin väri ei aina ole sitä miltä näyttää ja hamsterin fenotyyppi ei kerro koko totuutta sen genotyypistä.

Edellisessä osassa oli listattu perusgenotyypit joita tavataan useimmiten syyrianhamstereilla. Saatoit huomata että kirjainkoot vaihtelivat, tälle on syynsä.

Dominoivat geenit merkitään yleensä isolla kirjaimella ja resessiiviset geenit pienellä kirjaimella. Kun halutaan ilmaista että tietyn geenin locuksessa ei ole muuttunut mikään, käytetään päinvastaista kirjainkokoa.

Esimerkiksi mustan genotyyppi “aa” ilmaisee että musta on fenotyypiltään musta, eli molemmilta vanhemmilta on peritty a-alleeli

“Aa” merkitsee taas sitä että hamsteri kantaa mustaa, mutta on fenotyypiltään jotain muuta, oletusarvoisesti normaali jos muista genotyyppejä ei ole merkitty ylös.

Hamsteri joka taas ei kanna mustaa, eikä ole musta, on genotyypiltään AA.

Jos ei ole varmuutta siitä että hamsteri kantaa mustaa, korvataan puuttuva alleeli väliviivalla tai alaviivalla: A- tai A_.

Yhteenvetona: Kun halutaan kirjoittaa villin, mutaatioilta säästyneen syyrianhamsterin genotyyppi kokonaisuudessaan, se näyttäisi tältä: AA BB baba CC DD DgDg dsds EE LL lglg PP RxRx RdRd sasa sgsg toto uu whwh.

Tietenkään moisen litanian kirjoittamisessa ei ole järkeä, kun puuttuvat alleelit voidaan myös ilmaista jättämällä ne kokonaan pois genotyypistä.

Alleelien jakautuminen

Hamsterivanhemmat periyttävät poikasilleen aina kopioita kustakin alleelistaan, samalta vanhemmalta ei kuitenkaan koskaan periydy geenin molemmat alleelit samalle poikaselle. Yksi havainnollistava keino todennäköisyyksien ennustamiseen on ottaa kynä ja paperia käteen ja kirjoittaa ylös vanhempien genotyypit ja lopuksi jakaa kummaltakin vanhemmalta alleelit eri poikasille kahteen kertaan tähän tapaan:

alleelienjakautuminen

Jos vanhemmat edustavat tai kantavat useampaa genotyyppiä, tuloksena voi olla useampia värejä:

alleelienjakautuminen2

Semidominanssi

Semidominoiva geeni periytyy dominoivasti. Se eroaa kuitenkin dominoivasta geenistä siten, että sen heterotsygoottinen ja homotsygoottinen muoto ovat fenotyypiltään erilaisia. Paras esimerkki tästä on hopeanharmaa, jonka on heterotsygoottina seepiansävyinen:

 

hethopsu
(Kuvan hamsteri on myös valkonauhainen, eli tuo selässä näkyvä valkoinen alue ei kuulu hopeanharmaan väriin.)

 

Homotsygootti hopeanharmaa on taas puhtaamman värinen valkoisella pohjavärillä:

homhopsu

Selvennyksenä: kun hamsteri perii pelkästään toiselta vanhemmalta Sg-alleelin, se on väriltään kellertävämpi. Hopeanharmaa joka perii molemmilta vanhemmiltaan Sg-alleelin on väriltään “mustavalkoisempi” ilman kellertävää sävyä:

hopsuperiytyminen

Keltaisen periytyminen

Keltaisen geeni on X-sukupuolikromosomiin kytkeytynyt geeni, joka muuttaa hamsterin ulkonäköä riippuen täysin sen sukupuolesta. Koska naaraalla on kaksi X-kromosomia, se tarvitsee kaksi To-alleelia ollakseen fenotyypiltään keltainen, pelkästään toiselta vanhemmalta peritty To-alleeli aiheuttaa kilpikonnakuvion.

Uroksella taas on sukupuolikromosomit X ja Y, joten se voi vastaanottaa vain yhden To-alleelin naaraalta tai luovuttaa To-alleelin naaraspoikasille. Urospoikasille se luovuttaa Y-kromosomin joka ei vaikuta niiden väriin mitenkään. Muistutuksena sukupuolikromosomien eroista merkitään keltaisen uroksen genotyyppi ToY ja naaraan genotyyppi ToTo.

keltaisenperiytyminen4 keltaisenperiytyminen3 keltaisenperiytyminen2 keltaisenperiytyminen

Summa summarum

Vielä tarkennuksia tietyistä genotyypeistä perusmuodossaan:

 

Dominoivat

Symboli Fenotyyppi Huomautus
Ba Valkonauhainen Nauhan näkymiseen fenotyypissä tarvitaan vain yksi alleeli, mutta nk. “tuplanauha” voi olla leveämpi
U Umborous Umborous aiheuttaa tumman tikkauksen värimerkkisille, tekee cremepohjaisista väreistä soopeleita, nk. “tuplaumboroukset” voivat olla tummempia
Ds Laikukas Homotsygoottina letaali
Sa Satiini Tekee turkista kiiltävän, homotsygoottina ohentaa turkkia
Lg Vaaleanharmaa Homotsygoottina letaali
Wh Valkovatsainen/Roan Homotsygoottina semiletaali

Epätäydellisen dominoivat

Symboli Fenotyyppi Huomautus
Sg Hopeanharmaa Heterotsygoottina tummempi ja kellertävämpi, homotsygoottina pohjaväriltään valkoisempi
To Keltainen Heterotsygoottina aiheuttaa naaraalle kilpikonnakuvion, homotsygoottina keltaisen värin. Uros voi periä ainoastaan yhden To-alleelin naaraalta, puuttuva alleeli voidaan korvata genotyypissä kirjaimella Y

Resessiiviset

 

Symboli Fenotyyppi
a Musta
b Ruoste
cd Tummakorvainen valkoinen
d Luonnonsininen
e Creme
l Pitkäkarvainen
p Cinnamon
rx Rex
rd Valkolaikukas