Hamsteri karkuteillä

Hamsteri on mestarikarkaaja! Tätä ei ole syytä unohtaa missään tilanteessa. Melkein kuukausittain kysytään miten saisin karanneen hamsterin kiinni. Olisi tietenkin helpompaa jo ennakolta varmistaa, että eläimen karkaamisen mahdollisuudet minimoitaisiin. Hamsun asumus ja muu ympäristö kannattaa tutkia ja varmistaa karkaamisen varalta jo etukäteen – varmuuden vuoksi.
Eläimen karkaaminen aiheuttaa hädän ja paniikin omistajalle, vakavan vaaratilanteen eläimelle itselleen – eikä kasvattajakaan tietenkään halua, että hänen kasvattinsa joutuu surman suuhun. Omistajan vastuulla on, että hänen lemmikkinsä pysyy turvallisesti tallessa.

Karkaaminen on estettävissä

… eli miten Harry the Houldini pysyisi sille varatulla alueella …

  • Kunnollinen häkki tai terraario, jonka luukut ovat tukevasti kiinni on turvallisin asumismuoto hamsterille.
  • Löysät luukut kannattaa aina varmistaa rautalangalla. Hamsteri saa kyllä luukun auki, etenkin jos se on rimpula.
  • Jos hamsteri asuu vanhassa akvaariossa, siinä on aina oltava verkkokansi. (Juoksupyörän kaatuessa, hamsteri nousee sen päälle ja kiipeää vapauteen. Hamsteri voi kiivetä akvaariosta myös juomapulloa pitkin tai mökin päältä hypäten.)
  • Älä pidä hamsteria suurissa kannettomissa muovilaatikoissa edes väliaikaisesti, ne ovat liian matalia ja niistä on helppo karata.

Hengenvaaralliset karkumatkat

… eri asunnoissa eri vaaranpaikat …

  • Jos huoneistossanne elää vapaana myös kissa tai koira, saati useampia – voi jo hamsterin hankkiminen olla kyseenalainen juttu. Eläimen karatessa sen henkiin jääminen on hyvin epävarmaa. En hankkisi pienten (alle 10v.) lasten perheeseen hamsteria, jos talossa on kissa tai metsästysverinen koira.
  • Hamsterihäkin pitäminen korkeassa hyllyssä tms. lisää ainakin hamsterin loukkaantumisen vaaraa, samalla kun eläimen tarkkailun ja valvonnan mahdollisuus huononee. Paras paikka häkille olisi alle metrin korkeudessa.
  • Harva talo on rakennettu niin tiiviiksi, että missään ei olisi pientä koloa seinän sisään tai sokkeliin. Jos hamsteri pääsee liikkumaan huoneesta toiseen, se saattaa löytää tiensä hyvin saavuttamattomiin paikkoihin.
  • Olisi hienoa, jos hamsterin huone tutkittaisiin tarkkaan lattianrajaa myöten ennenkuin eläintä juoksutetaan vapaana lattialla. Hamsteri mahduttautuu noin neliötuuman lävestä. Sokkelin kolot ja muut pienet reiät kannattaa siis tukkia, hamsterin harmiksi.

Miten saada hamsteri kiinni?

Kullanarvoisia vinkkejä

Hyvä tietää

Hamsteri liikkuu öisin ja hämärällä, kun on hiiren hiljaista. Se näkee hyvin pimeässä ja on silloin aktiivisimmillaan.
Sulje kaikki mahdolliset ovet kun etsit hamsteria huoneistosta! Tämä vähentää huomattavasti etsimisen määrää, jos hamsterin liikkeistä on havaintoja. Eläin piiloutuu mielellään suojaisaan ja hämärään paikkaan: lipastojen taakse, kaappeihin, hellan taakse, vaatehuoneeseen, sokkeliin yms.
Eläin pärjää ilman ruokaa muutaman päivän, mutta joskus jopa viikkoja kadoksissa olleet hamsterit löytyvät, huonossa kunnossa tosin. Pidä ”silmä jalkapohjassa” kun kuljet asunnossa, missä hamsteri on irrallaan.
Harvoin hamsteri lähtee kovin kauas, ellei sillä ole päiviä aikaa vaellella ovettomissa huoneissa ruokaa etsien. Ruoka onkin helpoin tapa houkutella hamsteria esiin.

Ämpäriansa

Ämpäriansa

Pyydystyskikkoja
1.) Ämpäri+omena
– Tee kirjoista portaat ämpärin viereen, joita pitkin pahaa aavistamaton hamsteri putoaa ämpäriin havitellessaan kauas tuoksuvaa herkkua. Omenan lisäksi ämpäriin voi laittaa myös kourallisen siemeniä ja purua, että eläin ei loukkaa itseään.
2.) Siementen ripottelu
– Vie jokaisen huoneen lattialle esim. omenasiivu, 5 pähkinää ja 5 auringon- kukan siementä pienelle lautaselle asetettuna. Pidä ovet visusti kiinni, että pystyt paikallistamaan missä eläin liikkuu. Ruokamäärän ollessa vakio huomaat parhaiten muutokset.
3.) Omenankara-onki, taskulamppu yössä
– Kun eläimen sijainti on paikallistettu, tee omenankarasta ”onki” eli laitat pitkän narun omenankaran ympärille ja asetat sen hamsterin ulottuville, esim. sokkelin eteen. Kun hamsteri tulee esiin, vedät narusta kunnes hamsteri on käden ulottuvilla… *sieppaus*. Tämä onnistuu vain iltahämärissä kun eläin tulee esiin.

Comments are closed.