Hiljennä se hamsteri! – Vinkkejä metelöivän hamsun hiljentämiseen

Siippani unenpöppöröiset sanat saavat minut taas kinkeämään sängystä ylös keskellä yötä ja harhailemaan pimeässä hamsuhuoneeseen päin. Kuka siellä taas nakuttaa…

Liki jokainen hamsterinomistaja kokee ennemmin tai myöhemmin eläimensä ikävämmän puolen… ainakin jos nukkuu kuuloetäisyydellä, pinnojen paukuttelulta ja muulta yöhäiriköinniltä ei voi välttyä. Uni on niin tärkeää ihmiselle, että vaikka miten omaisi hyvää tahtoa, niin yöllä haluaa nukkua.

Kaikki hamsterit eivät metelöi, mutta jos huoneessa on sekä naaraita että uroksia, häkki  tai terraario mahdollistaa metelin tai hamsteri on muuten aktiivinen ja kekseliäs, jolle tavalliset  perusvirikkeet eivät riitä – se kuuluttaa varmasti mielipiteensä koko kuulevalle maailmalle. ”Hei, kuka sulki oven?”,  ”Haluan ulos, naapurin Lillillä on kiima”,  ”Jaska odota minä tulen”,  ”Katsoppas, tässä pohjalaatikossa on pieni reikä… no ei ole kauan pieni reikä”, ”Oooo, mikä kaunis ääni lähtee näistä pinnoista”…

Hamsteri on yö- ja hämäräeläin – siksi elämöinti keskittyy pääasiassa iltaan ja yöhön. Jyrsiminen on hamsterille luonteenomaista, onhan se jyrsijä. Sitä ei voi kieltää – ja mitäpä se auttaisikaan. Tarkoitus olisi suunnata eläimen into johonkin hiljaisempaan ja vähentää samalla nakerrusmahdollisuuksia. Nuoret syyrialaiset ovat melun mestareita, vanhemmiten eläimen luonne yleensä tasoittuu, rauhoittuu ja mekastusinto vähenee. Kääpiöiden aikaansaama pieni keskusteleva narina tai  juoksupyörän kitinä ei ole vertailukelpoinen syyristen aiheuttaman melun rinnalla.

Meillä kotona äänekkäin ja häiritsevin meteli ilmenee valojen sammuttamisen aikaan siinä noin klo 22 – 00 välissä, jolloin valtaosa tavallisista aamuherääjistä menisi mielellään nukkumaan…  Muuten niin rakastettava eläin paukuttaa pinnoja, jyrsii raastavasti pohjalaatikkoa tai on järjestellyt asuntoaan ja siirtänyt juoksupyöränsä siten, että se kilkuttaa johonkin esineeseen.

En ole ikinä ymmärtänyt miten moni harrastaja pystyy nukkumaan levollisesti syyrialaisen hamsterin kanssa samassa huoneessa. Monella on jopa useampia häkkejä huoneessaan! Vaikka nuorten eläinten mekastusinto onneksi hiipuu hiljalleen vanhuutta kohti, en suosittele odottamaan ihan sinne saakka, voit näet itse harmaantua ensin.
Onneksi voit tehdä useampia temppuja hillitäksesi hamsterin meteliä… melkein aina saat eläimesi tyyntymään, huomion kohdistumaan muualle ja joskus jopa unohtamaan koko nakertamisen. Tai sitten totut nakertamiseen, jolloin asia ei niin häiritse sinua…

Tässä parhaat vinkkini, joilla olen ainakin hillinnyt ellen hiljentänyt hamsujani kymmenen vuoden ajan.. Hamsulani ei ole edelleenkään huopatossutehdas, mutta molemmat osapuolet ovat varsin tyytyväisiä. Elleivät nämä konstit auta, korvatulpat viimeistään tepsivät tai hamsterin siirtäminen muualle yön ajaksi.

TEHOKKAIMMAT HAMSTERIN HILJENNYSVINKIT
AKTIVOINTI
1.) Laita hamsterille juoksupyörä, mikäli sinulla on turvallinen sellainen. Pitkäkarvaisille uroksille pyörän sijoittaminen ei välttämättä ole turvallista sillä karvat voivat jäädä kiinni pyörän keskiöön. Toivon siis  että meluava hamsteri ei ole koskaan pitkäkarvainen uros. Sijoita juoksupyörä niin, että se ei osu  mihinkään ja aikaansaa kilkettä. Juoksupyörässä unohtuu yleensä ainakin urosten mellakointitarve.

2.) Anna hamsterille suuri pahviputki (halk.8-10cm), jota se voi järsiä. Kääpiöille riittävät wc/talouspaperihylsyt. Pahviputken järsiminen aiheuttaa paaaljon pienempää meteliä, kuin esimerkiksi pohjalaatikon järsiminen.  Pahviputket ovat mieleisiä kaikille hamsuille ja moni häirikköni on saanut suunnattua niihin energiaansa.  Hyviä pahviputkia saa mm. posteista ja ilmaiseksi pussikaupalla kopioliikkeistä. Olen vakio-asiakas 🙂

ESTÄMINEN
3.) Peitä pienet reiät terraarion pohjalaatikossa, ennenkuin niistä tulee isoja reikiä! Myös kaikki muut hamsterille läpikulkua houkuttelevat liian pienet reiät=ikkunat tulee peittää. Leveä kirkas teippi on hyvä  pienten reikien huolelliseen peittämiseen. Paras tapa olisi teipata reiät umpeen ennenkuin hamsteri edes käy terraariossa, niin se ei yleensä keksi/näe reikää ollenkaan ja antaa teipin olla paikoillaan..  Jos reikä on jo iso, voi vaikka pilttipurkin kansi + ruuvi + mutteri virityksen valmistaa kuka hyvänsä.

4.) Jos ongelmapaikka on terraarion katossa olevat ritilät, asialle on useampia mahdollisia fixausvaihtoehtoja:


a)
Jos haluat päästä helpoimmalla, poista taso jolloin hamsteri ei enää ylety kansiritilää paukuttamaan… taso kuitenkin tuo eläimelle virikettä ja vaihtelua, joten terraario muuttuu nyt tylsemmäksi ja nakerrus voi
kohdistua toisaalle.

b) Pujota ritilöihin paperia, yksi alta toinen yli metodilla. Paperia tulee laittaa vain siihen osaan, josta hamsteri  ylettyy kattoon tasolla seistessään eli noin 1/3 osa kattoritilästä. Jos paperin reuna jää repsottamaan, eläin keksii sen heti ja alkaa riistää paperia irti.

c)  Vessapaperin hylsyjä voi sijoittaa kansiritilän ja kannen väliin. Vaikka hamsteri paukuttaisi pinnoja, ne eivät jää ”soimaan” vaan ääni vaimenee varsin tehokkaasti. Toinen tapa vaientaa sointia on laittaa painoa pinnojen päälle, vaikka kirja, mutta silloin pinnojen päällinen nide on vaarassa joutua nakerrettavaksi ja liiasta painosta kansi voi vaikka pudota alas.
HÄMÄÄNNYS

5.) Käännä häkki toisinpäin, siis ei ympäri vaan hyllyssä toiseen suuntaan, jos olet puoliunessa etkä jaksa nysvätä mitään keskellä yötä. Hamsteri on kaavamainen eläin ja hämääntyy kun vessa on siirtynyt idästä länteen ja ruokakuppi etelästä pohjoiseen. Hamsterin uusien asemapaikkojen tutkiminen kestää yleensä muutamia tunteja, joten loppuyö lienee rauhallinen. Hamsteria maailmanjärjestyksen järkkyminen kuitenkin häiritsee ja stressaa, joten en suosittele että tätä keinoa käytettäisiin aina… eikä se tehoakaan loputtomiin.

6.) Turha on äristä ja puida nyrkkiä hämärässä – hamsteri ei näe nyrkkiäsi eikä ymmärrä sanomaasi, vaikka vähäksi aikaa saattaakin jäädä ällistyneenä tuijottamaan. Nakertaminen on hamsterille leipää, kuten ”huutaminen on linnun virka”. Eli hämäystaktiikkoja parempia ovat aina muu aktivointi ja estäminen.

Comments are closed.