Tuhohyönteisiä siemenseoksessa?

Eläinten siemenseoksissa, niin jyrsijöiden kuin lintujenkin, esiintyy välillä ötököitä. Niitä ilmestyy etenkin unohdettuihin avattuihin siemenpusseihin, jotka ovat makailleet kaapissa useampia kuukausia. Kannattaa ottaa huomioon, että joskus siemenseokset viettävät parhaat päivänsä jo eläinkaupassa eli ötökkävaara on suurimmillaan ostettaessa peräpyhtyän eläinkaupan irtosiemeniä ja säilyteltäessä niitä pidempään kotona.

Jotkut ötökät ovat tyypiltään pikkuruisia koppakuoriaisia, toiset taas pieniä harmaita perhosia, ilmeisesti jauhokoisia, jotka kutovat pientä seittiä siemeniin. Perhosia näyttää tulevan etenkin pähkinöihin, niitä olen tavannut enemmän linnunsiemenissä kuin hamsujen ruoissa. Pieniä koppakuoriaisia on ilmaantunut niin täysravintopelletteihin kuin siemeniinkin.

Kutsumattomat vieraat ovat inhottavia ja niitä on paljon helpompi torjua ennakolta kuin hävittää jo levinnyttä populaatiota.

Säilytä eläinten ruoat aina suljetuissa pusseissa tai tiiviisti suljettavissa astioissa – ja mielellään ihan muualla kuin keittiössäsi. Eläinten ruokia ei kannata laittaa koskaan samaan kaappiin ihmisten ruokien kanssa. Pieni kuoriaisia kuhiseva pussi on helppo heittää menemään ruoka-ämpärin pohjalta hamsulasta. Jos ötököitä pääsee ihmisten jauhokaappiin ja saavat lisääntyä viikkoja rauhassa kenenkään huomamatta, ne levittäytyvät muihinkin avattuihin viljatuote paketteihin.

ÖTÖKÖISTÄ EROON…

Ötököistä pääsee eroon vain hävittämällä kaikki saman kaapin jauhot, siemenet, pähkinät ja ryynit. Tiiviisti suljetuissa pusseissa säilytetyt siemenet ovat yleensä edelleen puhtaita, koskemattomia ja hyviä, vaikka samassa kaapissa olisi ollut kuoriaisia tai perhosia.

Kun kaikki avatut paketit tai saastuneet ruoka-aineet on heitetty menemään, ötökät yleensä kuolevat nopeasti nälkään ja häviävät. Eli kun saastuneet siemenet on hävitetty, ongelmankin pitäisi hävitä. Omien kokemuksieni mukaan tuhohyönteiset leviävät aika hitaasti muihin kaappeihin, vaikka saman kaapin toiselle hyllylle ne saattavatkin hypätä.
Ötököiden mellastuskentän ympäristö kannattaa imuroida hyvin ja hyllyt voi kevyesti pyyhkiä vaikka apteekin Desintan lioksella.

Jos haluaa varmistua että ötökät ovat hävinneet, voi entisen jauhokaapin muuttaa muualle ja pitää entisessä ötököiden valtaamassa kaapissa muuta tavaraa.

Kutsumattomat vieraat kuolevat tehokkaasti myös pakastamalla. Jos suurempi ruoka-erä, vaikkapa kokonainen siemensäkki, on lievästi perhosilla niin sen voi nakata pakkaseen pariksi päiväksi. Siemenet eivät kuitenkaan saa kostua pilalle, eli pakastuksen jälkeen siemet olisi hyvä levittää kuivumaan. Helpompi on tietenkin heittää jo ennalta naposteltu ruoka menemään, vaikka se olisi yhä syöttämiskelpoista.

Oman kokemukseni mukaan avattu siemensäkki menee koppakuoriaisille tai perhosille joskus puolen vuoden ikään ehdittyään. Jotkut siemenseokset ovat alttiimpia ötököille, toisiin ruokiin niistä ei ole koskaan tullut. Ostan yleensä vain avaamattomia säkkejä ja säilytän niitä hieman huoneenlämpöä viileämmässä – ötököitä ei ole näkynyt meillä vuosikausiin. Hyvin harvoin säilytän mitään eläinten ruokia kolmea kuukautta pidempään. Avatut pussit kannattaa aina käyttää pois.

Comments are closed.