Hamsteri ja vanhuus

Eläimille se tulee monesti hiljaa hiipien kuin varkain ja salaa, meidän huomaamattamme. Lemmikki, jonka kanssa vietämme paljon aikaa, jota katsomme joka päivä, ei näytä muuttuvan. Eräänä päivänä me kuitenkin huomaamme vanhuuden tulleen. Hamsterin ikääntyessä moni asia muuttuu niin eläimen hoidon tarpeessa, käyttäytymisessä kuin liikkumisessa ja ruokahalussa. Mitä me omistajina ja kasvattajina ajattelemme vanhuudesta? Mitä me voimme tehdä?

Eläimen vanhuudella on monet kasvot, mutta jokaiselle se merkitsee kuitenkin surua ja luopumisen harjoittelua. Monesti vanhuus tuo tullessaan ikäviä asioita, joista ei juuri puhuta, jotka halutaan unohtaa. Huolenpidon ja rakkauden raja tulee välillä omituisesti vastaan, varsinkin pienten lasten lemmikit viedään joskus pois ettei lapsi kokisi surua. Mitä suurempi kiintymys eläintä kohtaan, sitä kipeämpi suru. Mutta vanhuudelle ei voi kääntää selkää. Anna lemmikillesi hyvä ja onnellinen vanhuus.

VOIKO VANHUUTTA HUIJATA?

Jokaisella eläimellä on oma elinkaarensa, syntymästä hamaan loppuun saakka. Hamsterilla elinkaaren pituus on keskimäärin 2 – 2½ vuotta, tarmokkaimmat tapaukset voivat elää lähemmäs 3 vuotta. Silti osa hamstereista ei pääse lähelle tuota maagista 2 vuoden rajaa – miksi?
Elinikään vaikuttavat suuresti eläimen geenit eli perintötekijät, jotka säätelevät mm. taipumuksia eri sairauksiin ja ylipainoisuuteen. Perimän määräämänä saman suvun eläimet saattavat sairastua vanhuudessaan helpommin samantyylisiin sairauksiin esim. kasvainsairauksiin, sydänsairauksiin tms. Aina ei tietenkään käy niin ja poikkeuksia sääntöön on niin paljon että puhumme vain taipumuksista, emme koskaan periytymisestä. Asian ydin kuitenkin on että geenejä ei voi huijata, ne hallitsevat vahvasti elämää.

Vaikka perintötekijöiden merkitys on selvä, oikea ruokinta ja sopiva liikunta on yhä vanhaksi elämisen suurin edellytys. Siihen voi jokainen vaikuttaa. Ruokintaa vähitellen keventämällä sekä huolehtimalla säännöllisestä ja turvallisesta liikunnasta, voisimme saada hamsterin elinikään hyvällä onnella muutaman kuukauden lisää. Naaraiden liikalihavuus ja sen edelleen aiheuttamat ongelmat kuten sydänkohtaukset lienevät tavallisimpia hamsterin äkkikuolemaan johtaneita sairauksia. Hiiri-eläinkokeilla on todettu, että ruokinnan pienellä kevennyksellä on suora yhteys ikää pidentävästi. Mutta tässäkin täytyy pitää järki päässä – eläintä ei saa pitää nälässä.

PIENI LIHAVA PULLA

Artikkelin ruokintaohjeet muokattu ajantasalle syyskuussa 2014

Urokset ovat harvoin pursuavan lihavia. Naaraat taas ovat helpommin pyöreitä pullia, pieniä makkaravyötäröitä – ja kerjäävät yhä alituiseen. Harva meistä on niin teräshermoinen ettei antaisi söpölle eläimelle, joka osaa kerjätä äärettömän lahjakkaasti, jotain pientä namupalaa. Hamsteri käyttää aina tilaisuutta hyväkseen. Lihava eläin tuntuu käteen runsaalta, löysältä ja eläimen istuessa kainalopussit erottuvat selvästi.

Pitkän iän saavuttamiseksi suosittelen kaikille hamsterinomistajille ruokinnan muuttamista seuraavaan suuntaan:

1.) Jos mahdollista, siirry laadukkaisiin, monipuolisiin, vähärasvaisiin jyväseoksiin. Tee muutokset ruokavaliossa asteittain.
2.) Lisää ruokavalioon enemmän vihanneksia ja hedelmiä, vähennä vastaavasti puurojen ja lihasoseiden määrää hieman (esim. 25%). Kerää aina ruoantähteet pois seuraavana päivänä.
3.) Anna pari kertaa viikossa kalsiumia sisältäviä ruokia, esimerkiksi basilikaa ja seesaminsiemeniä.
HUOM! Mikäli eläimesi ei näytä pulskalta, vaan luut tuntuvat selän puolelta tai kyljistä, eikä sillä ole suuria kainalopusseja – ei ruokinnan keventämiseen ole aihetta. Lisää vihanneksia ja maitotuotteita ruokavalioon. PS: Jos annat eläimellesi paljon tuoreruokaa, siemenseoksen tulisi olla vähärasvaista (vältä seosta, jossa paljon pähkinöitä ja auringonkukkaa). Mikäli et anna runsaasti tuoreruokaa, tulee siemenseoksen olla vastaavasti rasvaisempaa.

SOPIVASTI LIIKUNTAA

Vanha hamsteri mökkiytyy helposti pesäänsä, eikä enää vietä kaikkia iltojaan pinnoja nakertaen ja ulos pyydellen. Sitä ei tule ymmärtää siten, että eläin ei haluaisi enää liikkua tai tulla ulos häkistään. Liikunta olisi aina suotavaa, mikäli eläin on terve eikä omassa tahdissaan kävely tuota sille vaikeuksia. Kipu on havaittavissa siten, että eläin välttelee käsittelyä, on kosketusarka, liikkuu vaivalloisesti ja vähentää usein syömistään.

Liikuntakyvyn ylläpito piristää eläintä, pitää sen mahdollisimman seurallisena, säästää sitä monilta liikuntaelinsairauksilta ja halvauksilta, vilkastuttaa raajojen ja koko elimistön verenkiertoa, parantaa suolen toimintaa yms. Vanhuksen liikuntamuotoja eivät ole maratoni, kiipeily tai muu uhkarohkea liikunta, vaan kaiken on tapahduttava turvallisissa oloissa ja omistajan valvonnassa. Vanha eläin on aina kömpelömpi – jalkojen verenkierto heikkenee ja lihasten hallinta on vähän niin ja näin. Myös kerroshäkeissä saattaa tulla vaaratilanteita, huomioithan että häkki on turvallinen myös vanhana.

Vanha ei jaksa kuten nuori, joten puolituntinen haistelutuokio ja jalkojen vetreytys on riittävä 1½ – 2 vuotiaalle. Liikunnan suurimpia merkityksiä onkin hamsterin elämänilon ylläpitäminen.

VIIMEINEN SYKSY

Rakkaasta lemmikistä luopuminen on aina vaikeaa. Sitä on vaikea hyväksyä ja siitä on vaikea puhua. Kumpa osaisimme luopua paremmin – ajatella asiaa vain eläimen kannalta, unohtaisimme itsemme ja omat tarpeemme. Joskus lähtö tapahtuu kauniisti ja hiljaa, kuin varkain ja omia aikojaan. Tämä on tietenkin kaikkien kannalta paras ratkaisu.

Kivun olemassaolosta ja sairaudesta ei aina tiedetä. Luonnon keino suojella on ollut antaa hamsterille kyky peittää kivut viimeiseen asti – niin petoeläimet eivät ole kiinnittäneet siihen huomiota. Hamsteri ei valita tai itke kipujaan. Se ei silti merkitse, että eläin ei tuntisi kipua tai se olisi jotenkin urheampi kuin monet muut. Ihmisen järkeä ja sydäntä tarvitaan joskus päättämään milloin kärsimystä on tarpeeksi.

Jos vanha hamsteri vähentää tuntuvasti syömistää, vaikuttaa apaattiselta, väsyneeltä ja on kaiken lisäksi selvästi kipeä ja kosketusarka… tai sillä on havaittava, parantumaton sairaus, tulee ajatella viimeistä palvelusta – eläinlääkärin piikkiä.

PS: Sairaan eläimen kipua voi myös yrittää lievittää esim. asetyylisalisyylihapolla eli asperiinilla, joka on listattu hamstereille sopiviin kipulääkkeisiin. Asperiinilla on myös verisuonia avaava ja verenkiertoa tehostava vaikutus, joten se sopii myös sydänvaivaisille hamstereille mutta ei verenvuodosta kärsiville. Lääkkeen käytöstä lisätietoa sairaudet osiossa. Myös kortisonilla (Prednisolon) on usein vanhaa hamsteria piristävä vaikutus. Hamsterin sairastuessa vakavasti ota aina yhteys pieneläinlääkäriin ja kysy hoidon mahdollisuutta.

Comments are closed.