...

Johdatus hamsterin ruokintaan

Huom. Tiedot hamstereiden ruokaseoksista perustuvat vuonna 2013 saatavilla olleisiin tietoihin, jotka saattavat olla jo osin vanhentuneita. 

Hamsterit.netin aiempi, perusteellinen kirjoitus ruokinnasta tuntuu pelottavan joitain lukijoita pois pituudellaan, joten päätimme julkaista artikkelista lyhen

nelmän, joka sisältää olennaisimmat asiat hamsterin ruokinnassa.

Hamsterille sopiva ruoka koostuu luonnon omista antimista, joita villihamsteritkin syövät, eli hyönteisiä, kasvien osia, siemeniä ja jyviä, mitä ne nyt ikinä sattuvat löytämään. Hamsterit ovat omnivoreja eli sekasyöjiä, jotka tarvitsevat sekä kasvi- että eläinperäistä ravintoa. Hamsterin ruokavalioon eivät kuulu sateenkaaren väreillä synteettisesti värjätyt ruoka-aineet tai ihmisten ruuaksi valmistetut einekset tai muut maustetut, sokeroidut ja suolatut ruuat. Hamsterin elimistölle sopimattomat ruuat vaikuttavat tämän terveyteen heikentävästi ja saattavat lyhentää tämän elinikää.

Millainen siemenseos?

Siemenseos on hamsterin ruuan perusta, joka muodostaa tärkeimmän osan ruokintaa. Siemenseosta tulisi olla aina tarjolla. Koska hamstereilla on tapana varastoida ruokaa pesässään, jyväkupin ei tarvitse olla koko ajan täynnä, vaan sitä voi täyttää muutaman kerran viikossa. Jos kuppia pidetään koko ajan täynnä, on vaarana että hamsteri valikoi vain parhaat palat päältä ja lihoo.

Jyväseosta valitessa on tärkeää, että siemenseos on suunniteltu nimenomaan hamstereita ajatellen. Markkinoilla on myynnissä paljon useammalle eri jyrsijälajille tarkoitettuja seoksia, mutta ne ovat sopimattomia koska ne on yritetty tehdä soveltumaan täysin erilaisten lajien ravinnontarpeeseen (mm. marsut ja kanit ovat kasvissyöjiä, toisin kuin hamsterit).

Siemenseosta valikoidessa tulisi kiinnittää ensin huomiota siihen, sisältääkö se kirkkaita ja luonnottoman värisiä kokkareita, sillä niiden syöttämistä tulisi välttää. Seuraavaksi voidaan katsoa ravintosisältöä, hamstereille optimaaliset tasot proteiinia, kuitua ja rasvaa ovat seuraavat:

 • Proteiini: 17-22 % (roborovskien proteiinin tarve on suurempi)
 • Kuitu: 8-10 %
 • Rasva: 4-15 %
Mainos

Etenkin proteiinin ja rasvan tarve riippuu paljon myös lajista, yksilön liikunnan määrästä ja yleiskunnosta, sekä elämän vaiheesta. Nuorille hamstereille on syytä syöttää enemmän rasvaa ja proteiinia, samoin tiineille ja imettäville naaraille. Jos hamsterisi on liian lihava tai liian laiha, kannattaa jyväseosta vaihtaa.

Yleisimpiä siemenseoksia

 • Altromin Hamsteri Yhdistelmärehu: Hieman liian vähän kuitua, hyvä perusruoka muuten.
 • Bello Pelletitön ruokasekoitus hamstereille: Sisältää haitallisia väriaineita. Liian vähän proteiinia.*
 • Best Friend Festival: Sisältää haitallisia väriaineita ja säilöntäaineita. Liian vähän proteiinia.*
 • Brit Complete Hamster: Hieman liian vähän kuitua, hyvä perusruoka muuten.
 • Burgess Supahamster: Sisältää haitallisia väriaineita, liian vähän kuitua.*
 • Freddy Premium: Ruoka hamstereille: Liian vähän proteiinia, hyvä perusruoka muuten.
 • JR Farm Food Hamster Adult: Sisältää hamsterille sopimatonta juustoa, liian vähän proteiinia ja liian vähän kuitua.*
 • JR Farmin Hamster’s Feast: Liian vähän kuitua ja proteiinia, hyvä perusruoka muuten.
 • JR Farmin Hamster’s Food Classic: Liian vähän proteiinia, hyvä perusruoka muuten.
 • JR Farm Wellness-Food hamstereille: Liian vähän kuitua ja proteiinia, hyvä perusruoka muuten.
 • Lavender’s Hamster Mix: Erinomainen ruoka sellaisenaan.
 • Osku herkkuruoka: Sisältää haitallisia väriaineita, liian vähän kuitua ja proteiinia.*
 • Oxbow Healthy Handfuls – Hamster and Gerbil Food: Hieman liian vähän proteiinia ja rasvaa, hyvä perusruoka muuten.
 • Rapunzel HamsteriMix: Hieman liian vähän proteiinia ja rasvaa, liikaa kuitua, hyvä perusruoka muuten, mutta hamsterit saattavat nirsoilla pellettien suhteen.
 • Rodo Hamster Mix: Liian vähän proteiinia, liian vähän rasvaa, hyvä perusruoka muuten, mutta hamsterit saattavat nirsoilla pellettien suhteen.
 • Versele-Laga Hamster Nature: Sisältää haitallisia väriaineita ja säilöntäaineita. Hieman liian vähän proteiinia ja kuitua.*

*Emme suosittele kuin pakon edessä, tällöinkin kannattaa poimia värjätyt raaka-aineet pois.

Proteiinia voi lisätä siemenseokseen kuivattujen mm. ruokahyönteisten muodossa, joukkoon voi myös lisätä hampunsiemeniä, cashewpähkinöitä, seesaminsiemeniä, auringonkukansiemeniä, manteleita ja hernehiutaleita.
Rasvaa voi lisätä siemenseokseen mm. pähkinöiden, siementen, manteleiden, pellavansiementen ja auringonkukansiementen muodossa.
Kuitua saa mm. basilikasta, oreganosta, kuivatuista ruusunmarjoista ja hampunsiemenistä.

Tuoreruokinta?

Tuoreruokinnalla tarkoitetaan tuoreita kasviksia ja hedelmiä, sekä proteiinipitoisia lihoja ja muita vastaavia. Suola, sokeri ja mausteet eivät kuulu hamsterin ruokintaan.

Siemenseoksen lisäksi hamstereille tulisi tarjota monipuolista tuoreruokaa iästä ja yleiskunnosta riippuen 1-7 kertaa viikossa. Tiineille sekä imettäville naaraille ja poikasille proteiinipitoista tuoreruokaa tulisi tarjota päivittäin, mutta aikuisille hamstereille riittää hyvin pari tuoreruoka-ateriaa viikossa.
Hyviä kasviksia ovat esimerkiksi tomaatti, parsakaali, porkkana, salaatti, kurkku ja paprika sekä kesäaikaan ulkona kerätyt voikukanlehdet tai muut kasvit. Hedelmistä esimerkiksi omena, banaani ja päärynä. Proteiinia voidaan tarjoilla esimerkiksi kypsennetyn maustamattoman kananmunan, lihan tai kalan muodossa. Hamsterit myös pitävät kovasti matelijoiden kuivatuista ruokahyönteisistä, ja jotkut yksilöt pitävät myös elävien ruokahyönteisten (esim. jauhomadot) syömisestä.

Vanhoissa hamsterien ruokintaohjeissa monesti suositellaan kalsiumin ja proteiinin lähteeksi maitoa. Ohje on kuitenkin vanhentunut, ja maitotuotteet (maito, juusto, kermaviili yms) eivät ole hamstereille hyödyllisiä tai terveellisiä. Maidon proteiini eli kaseiini nostaa hamsterien kolesterolitasoa ja voi aiheuttaa amyloidoosia ja sappikiviä. Maidon sijaan parempia kalsiumin lähteitä ovat mm. kalkkikivi, seepiansuomu, basilika, hampunsiemenet ja seesaminsiemenet.

Syvennä ruokintatietouttasi Hamsterit.netin muilla ruokinta-artikkeleilla:

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta