...

Myytin murtamista: Diureetit

Kurkku on nesteyttävä eväs hamsterille siementen lievää diureesia aiheuttavasta vaikutuksesta huolimatta.

Kurkkua usein kielletään antamasta hamstereille näyttelyevääksi, koska sen väitetään olevan diureetti ja poistavan nestettä hamsterin elimistöstä. Väite kuitenkin kuulostaa ristiriitaiselta, sillä kuinka 96,3 % nestettä oleva vihannes voisi poistaa nestettä hamsterista?

Mainitsemisen arvoista lienee myös se, että monien muiden jyrsijälajien harrastajat antavat eläimilleen kurkkua näyttelyevääksi, eikä ongelmia tiettävästi ole ollut.

Olemme miettineet sitä, onko ruoka-aineilla todellisuudessa diureettisia vaikutuksia, koska aiheesta ei tunnu millään löytyvän luotettavaa tietoa. Väite löytyy usein keskustelupalstoilta ja lähteettömistä artikkeleista.

Väite mainitaan useissa lähteissä, mutta en valitettavasti löytänyt eksaktia tietoa siitä, mihin se perustuu.

Kysyin jopa www.kasvikset.fi -verkkosivuston ravitsemusasiantuntijalta mihin heidän sivuillaan kirjoitettu väite ”Kurkkumehun juominen auttaa käsien ja jalkojen turvotukseen, koska kurkussa on jonkin verran nestettä poistavia aineita eli diureetteja” perustuu.

Ravitsemusasiantuntija vastasi ”Väite mainitaan useissa lähteissä, mutta en valitettavasti löytänyt eksaktia tietoa siitä, mihin se perustuu”.

Eräs biologi osasi lopulta tönäistä oikeaan suuntaan. Cucurbitin-niminen aminohappo aiheuttaa lievää diureesia ja sitä löytyy Cucurbita-sukuisten kasvien siemenistä.

Kooste kasvisten diureettisia vaikutuksia käsittelevästä tutkimuksesta

  • Vesimeloni (Citrullus lanatus) parantaa ruuansulatusta, virkistää aivotoimintaa, auttaa kutinaan ja syyhyyn, sekä nesteyttää hyvin. Diureettinen osa: Hedelmä.
  • Kurkku (Cucumis Sativus) parantaa ruuansulatusta, lievittää ärsytystä, sen siemenet karkoittavat loiset ja virkistävät aivotoimintaa. Diureettinen osa: Siemenet
  • Melonit (Cucumis melo), kuten cantaloupenmeloni, verkkomeloni ja hunajameloni auttavat munuaissairausten parantamisessa ja niiden siemenet laajentuneiden eturauhasten hoidossa. Melonit ovat ravinteikkaita, mutta niiden hedelmällä voi myöskin olla laksatiivisia vaikutuksia. Diureettinen osa: Hedelmä
  • Kurpitsa (Cucurbita maxima) auttaa tulehdusten ja paiseiden hoidossa, virkistää aivotoimintaa ja nesteyttää hyvin. Diureettinen osa: Siemenet

Vieläkään en ole löytänyt vastausta siihen vaikuttaisiko kurkku kokonaisuudessaan nesteyttävästi vai nestettä poistavasti, koska valtaosa siitä kuitenkin on vettä.

Ei ole mitään syytä jättää kurkkua mahdollisen diureettisuuden vuoksi pois hamsterin ruokavaliosta. Se sisältää paljon terveellisiä ravinteita, muun muassa kivennäisaineita sekä A-, K- ja C-vitamiineja. Jos kuitenkin epäilyttää, varmuuden vuoksi näyttelyreissuille voi tarjota nesteenlähteeksi mukaan kasviksia, joissa ei ole diureettisia aineita. Tällaisia ovat muun muassa kesäkurpitsa, parsakaali sekä porkkana, joita voi lisäksi liottaa vedessä jääkaapissa ennen näyttelyyn lähtöä.

Lähteet:
Plants For A Future – Cucumis Sativus
Study of Nutritive Value and Medicinal Uses of Cultivated Cucurbits

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta