...

Tee se itse: kotitekoiset herkkutikut

Tällä ohjeella voitte itse valmistaa terveellisiä herkkutikkuja hamstereille. Tämän ohjeen mukaan tehdyt tikut eivät sisällä turhia lisä-tai väriaineita. Ohjetta voi soveltaa myös hamsukeksien tai muiden vastaavien tekemiseen.

Tarvikkeet:

  • Vettä
  • Jauhoja (ruis/graham/tjsp)
  • Erilaisia siemeniä, kuivattuja vihanneksia, pähkinöitä, jne
  • Jokin puutikku

Valmiita herkkutikkuja hamsterille

1. Tikut
Jos sinulla on valmiiksi herkkutikkuja, jotka ovat jyrsitty loppuun, irrota muoviosa kiertämällä varovasti irti, se ei saa joutua uuniin. Myös mikä tahansa puutikku käy, kunhan se ei ole käsitelty tai siitä ei irtoa tikkuja.

2. Taikina
Taikina tehdään veteen. Laita noin 2dl vettä kulhoon, sekoita joukkoon ruisjauhoja niin kauan kunnes taikina on todella jäykkää. Sekaan voi lisätä myös mm. grahamjauhoja sekä pari tilkkaa oliiviöljyä, rypsiöljyä tmv. Pyöritä taikinaa vielä kunnolla, jotta se tiiviistyy, anna olla hetken pöydällä. Taikinaan ei lisätä hiivaa tai leivinjauhetta, koska sen ei tarvitse kohota.

3. Ainekset
Taikinaa varten kerää yhteen kuppiin erilaisia pieniä siemeniä; seesamin- ja pellavansiemenet ovat oikein hyviä, myös hirssit ja muut pienet siemenet ovat mielekkäitä hamstereille. Sekoita pienet siemenet taikinaan kunnolla, niin että taikina on kauttaaltaan siemeniä täynnä, mutta pysyy hyvin koossa.

Tarvitset vielä tikun ulkopuolelle muutamia aineksia. Itse päätin lisätä kuivattuja sirkkoja, hieman kuivattuja hedelmiä, kurpitsansiemeniä ja paljon erilaisia pähkinöitä: saksanpähkinää, cashewpähkinää, pistaasipähkinää, hasselpähkinää sekä mantelia. Laita kaikki kuiva-ainekset esimerkiksi muovipussiin ja hakkaa vasaralla murusiksi, näin tikku on helpompi päällystää.

4. Tekeminen
Aloita tekeminen pyörittelemällä taikinaa kauttaaltaan tikun ympärille, muista jättää toiseen päähän kiinnitysvaraa tai vastaavasti muista jättää tikun päässä oleva reikä ilman taikinaa, jotta muoviosan voi kiinnittää siihen myöhemmin. Pyörittele taikina tiiviisti tikun ympärille ja pyöritä lopuksi käsien välissä. Kun taikina on kiinteästi tikun ympärillä, voi siihen alkaa laittamaan pähkinämurskaa, jota teit jo aiemmin. Painele murskaa voimakkaasti taikinaan ja pyörittele vähän väliä käsien välissä. Kun tikku on kauttaaltaan pähkinämurskassa, on se aika laittaa uuniin.

5. Valmistus
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Aseta valmiit herkkutikut leivinpaperin päälle pellille. Laita tikut uuniin, kun uuni on täysin lämmennyt. Paistoaika on noin 10-30 minuuttia, taikinan paksuudesta ja uunista riippuen. Kannattaa seurata uunin lähettyvillä ja tarkistaa välillä ovatko tikut jo kypsiä. Tikkujen tulee olla kauttaaltaan kovia. Anna jäähtyä pellillä vähintään tunti, niin etteivät tikut varmasti ole kuumia. Kun olet varmistanut, etteivät tikut ole ollenkaan kuumia, voi ne tarjota hamsterille. Jos käytit vanhoja herkkutikkuja, joista irroitit muoviosan, muista ruuvata se paikoilleen!

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta