...

Roborovskien värit: kuvasarja ja genotyypit kaikista väreistä

Artikkelia päivitetty 16.2.2016: standardit!

Minulta kysytään usein selvennystä roborovskien uusista väri- ja kuviomuunnoksista. Ne voivatkin moninaisuudessaan olla perehtymättömälle varsin sekavia, joten laadin kuvasarjan, joka esittelee kaikki tällä hetkellä Suomessa tiedossa olevat roborovskien väri- ja kuviogeenit.

Genotyypit on poimittu osittain täältä. On huomionarvoista, etteivät ne välttämättä ole vakiintuneet kaikkien harrastajien keskuudessa vielä.
Käytän väreistä SHY:n vahvistamia nimityksiä. Huomaa, etteivät ulkomaiset lähteet ja kasvattajat tunne kaikkia värejä samoilla nimillä kuin Suomessa.

Standardi-kohta muunnosten tiedoissa viittaa siihen, onko Suomen Hamsteriyhdistys kirjoittanut muunnokselle näyttelystandardin. Standardittomat värit kilpailevat näyttelyissä ei-standardiluokissa, joissa niiden väriä ei arvostella.

Väri/kuvio Englanniksi Genotyyppi
Normaali Agouti/normal ++
Argente Cream/cinnamon/rust/red-eyed/caramel/argente pp
Isabellahusky Recessive husky/white-faced hh
Dominoiva husky (SHY:n nimi ”platinahusky”)* Dominant husky/white-faced Wfwf
Vaaleneva husky* Platinum Wfwf Hh ?
Valkoinen husky* Husky black eyed white Wfwf hh ?
Laikukas Recessive pied/mottled/spot ss
Täplikäs Dominant pied/mottled/spot Dsds/DsDs
Valkoinen lakillinen White headspot/white capped/snowbear Dsds ss
Mustasilmäinen valkoinen Black eyed white/snowbear DsDs ss
Argente laikukas Cream/cinnamon/rust/red-eyed/caramel/argente recessive pied/mottled/spot pp ss
Punasilmäinen valkoinen / argente valkoinen Red eyed white pp DsDs ss

* Tiedot dominoivasta huskysta ja valkoisesta huskysta perustuvat ulkomaisten kasvattajien (mm. OakFarm Rabbits & Rodents) teorioihin muunnosten genetiikasta. Suomen Hamsteriyhdistyksen nimitys dominoivalle huskylle on platinahusky, mutta kansainvälisesti platinaksi kutsutaan yleensä vaalenevaa huskya.


Normaali

Muita nimityksiä: agouti, normal
Genotyyppi ja periytyminen: ++, dominoiva
SHY:n standardi: kyllä, lue standardi täältä
Roborovskien luonnollinen turkinväritys.

Uros Goldilock’s Helmut* ja naaras A Shoe For A Shoe*.


Argente (ent. ”creme”)

Muita nimityksiä: red/brown-eyed, cream, rust, caramel, cinnamon
Genotyyppi ja periytyminen: pp, resessiivinen
SHY:n standardi: standardissa vuoden 2016 alusta, lue standardi täältä
Vuonna 2009 Tsekissä löytynyt värimutaatio, jonka erikoisuutena on vastasyntyneiden poikasten punaiset silmät, jotka tummuvat kasvun myötä ja ovat poikasen avatessa silmänsä jo lähes mustat. Ensimmäiset argentet tuotiin Suomeen vuonna 2011. Väriä kutsuttiin nimellä creme kunnes sen siirtyessä koestandardiin SHY päätti vaihtaa nimeksi argente.

Urokset OakFarm Shakespeare ja Vladimir, naaras Kwo’s Rikke.


Isabellahusky

Muita nimityksiä: resessiivinen husky, recessive white-faced
Genotyyppi: hh, resessiivinen
SHY:n standardi: standardissa vuoden 2014 alusta, lue standardi täältä

Husky-muunnokset ilmaantuivat Suomeen 2000-luvun puolen välin paikkeilla. Isabellahusky on jäänyt robokantaamme melko yleiseksi kuvioksi. Isabellahusky on normaalin kasvatukseen yhdistettäessä ongelmallinen, sillä linjoihin sekoitettuna se usein huonontaa normaalien roborovskien kulmakarvoja ja aiheuttaa kulmakarvojen väliin pienen valkoisen pisteen.

Isabellahusky on kuvio, joka tekee normaalille hamsterille valkoisen naaman ja persikkamaisen, lämpimän perusvärin vaaleanharmalla pohjaturkilla.

Argente-pohjainen isabellahusky on normaali isabellahuskya hiukan vaaleampi mustasilmäinen hamsteri. Emme suosittele argenten ja isabellahuskyn yhdistämistä, koska eläimen fenotyypistä voi olla vaikea arvata onko eläin perusväriltään normaali vai argente.


Uros Goldilock’s Baptiste, uros Alexandrian Taidekriitikko.


Dominoiva husky / platinahusky

Muita nimityksiä: vaaleneva husky, dominoiva husky, dominant white-faced, platinum
Genotyyppi: ks. yläosan taulukko
SHY:n standardi: ei standardia

Platinahusky on isabellahuskyn tapaan muunnos, joka aiheuttaa eläimelle vaalean naaman ja kauttaaltaan vaaleamman värin, joka tosin ei ole isabellahuskyn tapaan persikkamaisen lämmin.

Muunnos on ollut Suomessa aina harvinainen ja välillä kokonaan kadonnutkin, ja on hyvin harvinainen myös tällä hetkellä. Siitä johtuen suomalaisten kasvattajien tieto geenistä on ollut melko vähäinen, ja tämän artikkelin tiedot perustuvat ulkomaisten kasvattajien teorioihin (mm. OakFarm Rabbits & Rodents).

Suomessa on ilmeisesti virheellisesti niputettu saman ”platinahusky” -nimityksen alle kaksi erilaista huskyä: dominoiva eli vaalenematon husky, ja vaaleneva husky, joka ikääntyessään vaalenee ja muuttuu lopulta lähes valkoiseksi.  Vaalenevaa versiota yleensä ulkomaisten kasvattajien kesken kutsutaan nimellä platinum, vaalenematonta taas nimellä dominant white-faced. Vaaleneva husky ei ole oma geeninsä, vaan resessiivisen ja dominoivan huskyn yhdistelmä.


Uros Alexandrian Xtra (4kk ja 1v 7kk iässä), kuvat © Saana Kankare.


Valkoinen husky

Muita nimityksiä: ent. mustasilmäinen valkoinen
Genotyyppi: ei tarkkaan tiedossa, yhteydessä isabella- ja platinahuskyyn
SHY:n standardi: ei standardia

Valkoinen husky on fenotyypiltään saman näköinen kuin alempana kuvailtu mustasilmäinen valkoinen, mutta genetiikaltaan erilainen. Valkoisia huskyjä ei tiettävästi ole Suomessa tällä hetkellä.

Joissain lähteissä mainitaan valkoisen huskyn pohjaturkin olevan väriltään harmahtava. Nämä eläimet kuitenkin todennäköisemmin ovat vain lähes valkoiseksi vaalenneita platinahuskyjä eivätkä varsinaisia valkoisia huskyjä, sillä tietojeni mukaan valkoinen husky on aina kauttaaltaan valkoinen eläin.


Urokset Alexandrian Heijastin, Alexandrian Poikkeustila (+ husky), kuvat © Saana Kankare.


Laikukas

Muita nimityksiä: resessiivinen laikukas, recessive mottled, pied, spotted
Genotyyppi: ss, resessiivinen
SHY:n standardi: standardissa vuoden 2014 alusta, lue standardi täältä

Vuonna 2010 Suomeen tiensä löytänyt kuviomuunnos, jonka sanotaan saaneen alkunsa Tsekissä, luultavasti jossain suuressa eläintukussa. Laikukkaalle ominaista on tarkkareunainen, usein satulamaisesti ryhmittyvä kuvio.

Lue laikukkaista lisää Hamsterit.netin artikkelista täältä.

Uros KVV12 Goldilock’s Leroyce++, naaras Eleonora, naaras Heluna.


Täplikäs

Muita nimityksiä: dominoiva laikukas, dominant mottled, pied, spotted
Genotyyppi: Dsds/DsDs, dominoiva
SHY:n standardi: ei standardia

Dominoiva täplikäs eroaa laikukkaasta fenotyypiltään siinä, että laikkujen rajat ovat epäselvät ja suttuiset siinä missä laikukkaalla teräväpiirteiset. Valkoisen värin määrä voi vaihdella suuresti.
Täplikäs aiheuttaa argentelle hamsterille punaiset silmät samaan tapaan kuin laikukas.


Uros Colbronde’s One Fine Day.


Valkoinen lakillinen

Muita nimityksiä: lippahattu
Genotyyppi: Dsds ss
SHY:n standardi: ei standardia

Täplikkäät, lakilliset ja näihin geneettisesti kytkeytyvät mustasilmäiset valkoiset ilmaantuivat Suomessa eläinkauppoihin vuosien 2010 – 2011 vaihteessa. Tarkempaa tietoa kuvioiden alkuperäisestä lähteestä minulla ei ole.

Urokset Kingdom Hearts ja Final Fantasy.


Mustasilmäinen valkoinen

Muita nimityksiä: valkoinen laikukas, black eyed white
Genotyyppi: DsDs ss
SHY:n standardi: ei standardia

Täplikkäät, lakilliset ja mustasilmäiset valkoiset ilmaantuivat Suomessa eläinkauppoihin vuosien 2010 – 2011 vaihteessa. Tarkempaa tietoa kuvioiden alkuperäisestä lähteestä minulla ei ole. Mustasilmäistä valkoista kutsuttiin aiemmin nimellä ”valkoinen laikukas” sen erottamiseksi fenotyypiltään samannäköisestä valkoisesta huskystä, mutta SHY:n standardikokous vuonna 2012 vahvisti värin nimeksi mustasilmäinen valkoinen koska valkoisia huskyjä ei Suomessa esiintynyt.


Uros Mortal Kombat, uros Dumpty (ja täplikkäitä poikasia).

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterivärien genotyyppejä

Pieni lunttilista hamsterien genotyyppeihin. Listat eivät ole täydellisiä harvinaisimpien mutaatioiden ja kaikkien yhdistelmien osalta. Syyrianhamsterin