...

Syyrialaisten värit: polywhite

Polywhite on melko tuntematon muunnos vielä, mutta joillekin se on tavallaan tullut tutuksi dalmatianlaikukkaan kautta. Dalmatianlaikukas on nimittäin (ainakin teoriassa) yhdistelmä laikukasta (Dsds) ja polywhitea (whpwhp). Sen tuntemattomuus johtunee siitä että kyseessä on vielä uusi muunnos, Jana Svobodová kertoo sivuillaan aloittaneen sen tutkimisen vuonna 2006, eli samana vuonna kun löysi sen lemmikkimessuilta Prahassa. Tarkempaa tietoa polywhiten syntyperästä ei ole.

Polywhite vai white sprinkled/white bellow?

Ulkomaalaiset kiistelevät nimityksestä vieläkin, mutta polywhite alkaa olla vakiintuneempi nimitys kuviolle. Jana kertookin sivuillaan kokevansa oikeudekseen nimetä muunnoksen, koska löysi sen, mutta useimmat pitävät polywhite-nimitystä sopivampana ja kuvaavampana, joten tämä artikkelikin on otsikoitu tuolla nimellä.

Genetiikka

Polywhite kuuluu Wh-lokukseen ollen alleelinen roanille/valkovatsaiselle, joten sen genotyyppi on whpwhp. Kirjainkoosta voi päätellä sen olevan resessiivinen, siksi sen toisinaan kuvaillaan olevan ”resessiivinen roan”. Valkovatsaisen ja polywhiten välimuoto Whwhp näyttää laikuttuneelta, mutta on todellisuudessa valkovatsainen jolla on kuvio levinnyt selkään asti, kuten ylläolevista kuvista voi huomata. Roanin ja polywhiten välimuodosta ei toistaiseksi kuvia ole.
Polywhite voi aiheuttaa hamsterille värivirheitä kun hamsteri kantaa sitä, eli valkoisia täpliä perusväriin ympäri kehoa, mutta näin ei käy kaikille.

 

Suomalainen vastine polywhitelle?

Kirjaimellinen käännös polywhitelle olisi ”paljon valkoista”. Kuvaavin suomalainen vastine genetiikkaa ajatellen olisi ”resessiivinen roan”, mutta mielestäni voisi käyttää hevosilta lainattua kuvionimitystä päistärikkö, joka on englanniksi roan.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterivärien genotyyppejä

Pieni lunttilista hamsterien genotyyppeihin. Listat eivät ole täydellisiä harvinaisimpien mutaatioiden ja kaikkien yhdistelmien osalta. Syyrianhamsterin