...

Campbellien värit: harmaa

_full-4
Harmaa

Harmaa campbelli
Ensimmäiset harmaat (engl. dark gray / silver gray / gray / chinchilla) campbellit löydettiin tiettävästi vuonna 2001 Yhdysvalloissa, kun eräs hamsteriharrastaja törmäsi niihin eläinkaupassa. Geenistä oli liikkunut huhuja jo ennen tätä, joten tarkkaa ilmaantumisaikaa ei ole tiedossa. Hollannissa harmaita on ollut yli 10 vuotta, ja ensimmäiset olivat ilmestyneet pohjoismaista tuoduista mustasilmäisistä argente (sandy) vanhemmista, joiden tarkkaa lähtömaata en onnistunut saamaan selville.

Harmaat eivät ole siis kovinkaan uusi ilmestys, mutta Suomessa tuikituntematon. Väri saapui Ruotsiin A. Lingin Geisha’s hamsterilaan Saksasta ja Hollannista vuonna 2014. Niitä on myös Englannissa, mutta toistaiseksi melko vähän. Suomeen väri saapui marraskuussa 2014 Geisha’s hamsterilasta.

Fenotyyppi
Harmaa campbelli on värimerkillinen hamsteri, jolla on selkäjuova ja kylkikaaret – ikään kuin mustavalkosävyiseksi muuttunut normaali cämpsy. Selkäjuova on musta, selkäturkki keskiharmaa tummanharmaalla tai mustalla tikkauksella ja vatsaturkki vaaleanharmaa. Kylkikaaret ovat selkäturkkia hieman tummemmin tikatut.

Harmaa käyttäytyy hieman eri tavoin yhdistettynä eri väreihin, ja esimerkiksi argente-harmaalla on hiukan liilahtava vivahdus turkissaan. Harmaa ei vaikuta mustan tai albiinon ulkonäköön.

Harmaalla ei ole näyttelystandardia missään maassa, vaan se kuuluu ei-standardiin. Hollannissa värin standardointi etenee: kasvattajapariskunta J. Vrijhof ja J. Van Ree pyrkivät saamaan harmaalle standardin ja ovat esitelleet värin jo paikalliselle standardikomitealle.

Genotyyppi
Harmaa geeni periytyy resessiivisesti, mutta sen genotyypistä ei ole vielä tietoa. Sen on spekuloitu sijaitsevan c-lokuksessa ja olevan mahdollisesti chinchilla-geeni, mutta monet kasvattajat ovat aiheesta täysin päinvastaista mieltä keskenään.

Geeni vaikuttaa toisiin muunnoksiin poistaen turkista kaiken kellertävän pigmentin, jolloin jäljelle jää vain harmaa.

Terveys
En löytänyt yksiselitteistä tietoa mistään väriin liittyvistä terveysongelmista, mutta jotkin englantilaiset kasvattajat kertoivat kaikkien hankkimiensa harmaiden sairastuneen diabetekseen. Diabetes ei tiedettävästi ole värisidonnainen sairaus, joten syynä lienevät ennemminkin huonot sukulinjat kuin harmaa väri.

_full-5
Harmaa satiini

Ovatko ne puhtaita?
Näillä tiedoin on vaikea arvella, ovatko harmaat campbellit puhtaita campbelleja vai peräisin jostakin sekoittuneesta hybridipopulaatiosta. Uusiin ja tuntemattomiin värimuunnoksiin liittyy aina tietty määrä pientä epäluuloa, kun hybridit ovat niin yleisiä ulkomailla, eivätkä kaikki kasvattajat kiinnitä niinkään tarkkaa huomiota eläinten puhtauteen kuin täällä Suomessa.

A. Lingin mukaan harmaa geeni on puhtaisiin campbelleihin syntynyt, mutta hän ei voi mennä takuuseen omien yksilöidensä puhtaudesta niiden kasvattajien perusteella. Hamsterit kuitenkin ovat ulkonäöltään ja käyttäytymiseltään campbellien kaltaisia. Hän pyrkii pitämään harmaat linjat hieman erillään muista linjoistaan varmuuden vuoksi.
Hollannissa yksi suurimmista harmaiden kasvattajista harrastaa myös talvikoiden ja campbellien risteyttämistä huvin vuoksi, joten väristä kiinnostuneiden kannattaa hyvin tarkkaan perehtyä sukulinjoihin, joista on eläimiä ostamassa.

Kirjoituksen lähteenä käytetty Yhdysvaltalaisen Linda Pricen artikkelia ”dark gray campbells” (www.chahamsters.org/dkgrycam.html) sekä A. Lingin, J. Vrijhofin, J. van Reen, C. Henwoodin ja L. Lipskin haastattelua.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterivärien genotyyppejä

Pieni lunttilista hamsterien genotyyppeihin. Listat eivät ole täydellisiä harvinaisimpien mutaatioiden ja kaikkien yhdistelmien osalta. Syyrianhamsterin