...

Roborovski lemmikkinä

Roborovskit ovat varsin vikkeliä käsiteltäviä

Harkitsetko roborovskien hankkimista? Minulla on tapana kertoa perustietoa roborovskeista poikaskyselijöille, sillä lajin luonne tulee monelle lemmikinostajalle yllätyksenä. Tässä siis pieni infopläjäys roborovskeista lemmikkeinä.

Millainen lemmikki robo on?
Roborovski on laumaeläin, joten niitä tulisi aina olla vähintään kaksi. Joskus niilläkin esiintyy erimielisyyksiä, joten robojen hankkijan tulisi valmistautua erottamaan kaverukset tappeluiden ilmaantuessa omiin asumuksiinsa. Naaraat tulevat yleensä paremmin toimeen kuin urokset, ja poikasesta asti yhdessä olleet sisarukset tai vanhempi+poikanen -parit tulevat parhaiten toimeen.

Roborovskit eivät pahemmin nauti käsittelystä, vaan niitä voisi kutsua sanalla ”saippuapala”: ne pakenevat kättä eivätkä pysy käsissä tai sylissä paikoillaan. Runsaalla ja kärsivällisellä käsittelyllä roboista voi saada hyvinkin kesyjä, mutta ne ovat siitä huolimatta liikkeissään hyvin vikkeliä ja äkkipikaisia. Vilkkaammankin roborovskin pakolliset hoitotoimenpiteet, esimerkiksi kynsien leikkuu, onnistuvat vilkkaudesta huolimatta, kun käsitellessä on rauhallinen ja määrätietoinen. Roborovskit eivät yleensä koskaan pure.

Kuten muutkin hamsterilajit, roborovski on yöaktiivinen laji. Niinpä ne nukkuvat valtaosan päivästä ja ovat aktiivisia vasta illalla ja yöllä. Joskus roboja näkee hereillä päivisinkin ja päivärytmi on jokaisella hamsterilla yksilöllinen, mutta pääosin roborovskit nukkuvat päiväsaikaan.

Roborovskit ovat yleensä melko terveitä. Niillä ei ole pahemmin periytyviä sairauksia (esim. diabetesta), vaan suurin ongelma on joidenkin yksilöiden aggressiivisuus toisia hamstereita kohtaan. Roborovski useimmiten elävät yli kaksivuotiaiksi, kolme vuottakin on mahdollinen.

Kenelle roborovski sopii ja ei sovi?
Vikkelyytensä vuoksi roborovskia ei voi antaa käsiteltäväksi pienille lapsille ilman aikuisen valvontaa eikä muualla kuin asumuksen sisällä/yläpuolella, eikä niistä saa sellaisia sylittelylemmikeitä kuin moni toivoo saavansa. Ne ovat yöaktiivisia, ja saattavat pitää yöllä meteliä. Robo sopii ihmiselle, joka ei kaipaa sylissä viihtyvää lemmikkiä, vaan haluaa seurata hamsunsa elämää terraarion ulkopuolelta.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Talvikot luonnonvaraisena

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko on suloinen, leppoisa pallero, jollaisia monelta meistä löytyy kotoa. Puruissa mönkivää, ruokakuppia tonkivaa