Robot ja laumaelämä: Parit ja niiden yhdistäminen

Roborovski on laumaeläin, joka kaipaa lajitoverinsa seuraa. Helpoin ja yleensä toimivin yhdistelmä on kahden roborovskin pari. Miten robokaverukset saa yhdistettyä toisiinsa ilman tappeluita?

DSCN8825

Nuori parin kuukauden ikäinen poika ja aikuinen uros

Aikuiset naaraat tulevat kokemukseni mukaan hieman helpommin toimeen keskenään kuin aikuiset urokset, mutta jokainen eläin on yksilö eikä niiden käytöksestä voi ennalta arvioida tai luvata mitään varmaa.

Jos olet hankkimassa roborovskeja lemmikiksi, suosittelen hankkimaan jonkin näistä yhdistelmistä:

  • Emo ja tytär
  • Kaksi samaa sukupuolta olevaa sisarusta
  • Kaksi samaa sukupuolta olevaa luovutusikäistä poikasta
  • Aikuinen naaras ja luovutusikäinen tyttö
  • Aikuinen uros ja luovutusikäinen poika

Aikuiset hamsterit suhtautuvat yleensä tuntemattomiin luovutusikäisiin, juuri emostaan erotettuihin poikasiin suopeammin kuin toisiin aikuisiin. Tällöin poikanen tulisi yhdistää aikuisen kanssa asumaan suoraan emonsa luota, sillä  joskus muutaman päivän yksin tai pelkästään sisarustensa kanssa asunut poikanen ei enää tulekaan aikuisen kanssa toimeen.

Kun olet yhdistämässä toisilleen tuntemattomia roborovskeja asumaan yhteen, tässä on oma hyväksi havaittu menetelmäni. Menettelen samoin myös kasvatuspariskuntia yhdistäessä.

  1. Asumuksen koko on usein merkityksellinen asia. Monet kasvattajat ovat havainneet, että hyvin suuri asumus saattaa lisätä tappeluiden riskiä, kun hamsterit pääsevät muodostamaan isoon terraarioon omat reviirinsä, vaikka ne pienemmässä asumuksessa olisivat olleet täysin sopuisia. Jotkut parit / laumat kuitenkin tulevat isossakin ihan hyvin toimeen, eli asia on hyvin yksilökohtainen. ”Liian suuri” terraario on oman kokemukseni mukaan monesti ollut 80×40 cm ja sitä suurempi asumus.
  2. Laita puhtaaseen asumukseen puhtaat kuivikkeet, joissa ei ole kummankaan yksilön tuoksua. Tämä siksi, ettei hamstereissa herää reviirinsuojeluintoa, kun ”tunkeutuja” tuodaan niiden reviirille.
  3. Älä laita asumukseen mökkejä tai muita virikkeitä, jottei siellä ole paikkoja jossa hamsterit voivat ahdistaa toisiaan umpikujaan. Aluksi ainoastaan vettä ja ruokaa.
  4. Päästä molemmat yksilöt samaan aikaan asumukseen ja tarkkaile niiden reaktioita. Monesti ne saattavat aluksi ”selättää” toisiaan, juosta toistensa perässä ja hieman piipata. Se on normaalia välienselvittelyä. Jos hamsterit alkavat purra toisiaan ja tapella, ne on syytä erottaa. Yhdistämistä voi tällöin kokeilla myöhemmin uudelleen, mutta jos reaktio on sama, en suosittele yrittämään enää uudestaan. Tällöin se yksilö, jota on kiusattu (jos kiusaaminen on ollut vain yhdenpuoleista) voidaan kokeilla yhdistää jonkin rauhallisemman parin kanssa.
  5. Paria kannattaa tarkkailla ensimmäiset 12 tuntia hieman tiiviimmin. Jos ne tämän jälkeen näyttävät tulevan toimeen, voit lisätä asumukseen pesät ja virikkeet. Kahdelle hamsterille kannattaa tarjota useampi pesä, joihin ne mahtuvat nukkumaan sekä yksin että molemmat samaan aikaan.
epoika3

Kolme nuorta robopoikaa lounastamassa

On myös olemassa mahdollisuus, että hamsterit alkavat myöhemmällä iällä riitelemään keskenään: toisen tai molempien aikuistuessa, ympäristön muutoksesta… Tappelun syytä ei ihminen voi aina tietää tai arvata. Roborovskeilla on usein tapellessaan tapana purra toisilleen haavoja hännän ympäristöön ja alaselkään.

Harrastajien keskuudessa on ehdotettu sellaista teoriaa, että robojen laumaelämään ja sen sujuvuuteen vaikuttaisi se, kuinka paljon niitä käsitellään ja ”häiritään” ihmisen toimesta. Roborovskit ovat vilkkaita ja melko villejä hamstereita jotka eivät nauti käsittelystä, joten ihmisen runsas käsittely ja asumuksen jatkuva tonkiminen voisi jollain tapaa häiritä robojen laumakemiaa. En tiedä onko teoriassa todenperäisyyttä, mutta minusta se vaikuttaa uskottavalta.

Juoksupyörä voi aiheuttaa joillekin yksilöille kinaa, jos ne eivät mahdu juoksemaan samanaikaisesti ja alkavat riitelemään. En suosittele juoksaria robopareille. Jos juoksupyörän välttämättä haluaa laittaa, kannattaa valita juoksulautanen jossa molemmat mahtuvat juoksemaan samanaikaisesti.
Jos robosi ovat alkaneet puremaan toisilleen haavoja, ne kannattaa ensi töikseen erottaa toisistaan ennen kuin käy pahasti!

Jotkut parit voi olla mahdollista vielä yhdistää asumaan takaisin keskenään kokeillen esimerkiksi pienempää asumusta, mutta valitettavasti ne monesti eivät enää tule toimeen. Jos ongelmana on, että toinen yksilö kiusaa rauhallisempaa yksilöä, voi tämä kiusattu yksilö hyvinkin tulla toimeen uuden parin kanssa. Joskus kiusaajatkin rauhoittuvat uuden kaverin myötä, ja roboilla tuntuukin olevan hyvin yksilökohtaista se, kenen kanssa ne tulevat juttuun.

Comments are closed.