...

Hamsterin kesyttäminen

Hamsterien käytöksestä ja älykkyydestä

Käsittelyyn tottunut vkh talvikkonaaras

Puhuttaessa hamsterin kesytyksestä, on syytä aloittaa kertaamalla hieman hamsterin älykkyyskapasiteettia ja luonnollista käytöstä. Hamsterit ovat melko yksinkertaisia pieniä jyrsijöitä, joitten mielenmaisemaa ei ole kovinkaan vaikeaa ymmärtää. Niiden käytös ohjautuu vaistojen, eli hamstereille ominaisten sisäänrakennettujen taipumusten mukaan.
Hamsterin mielentilan näkee sen ruumiinkielestä ja käytöksestä. Vihainen hamsteri pitää särisevää ääntä, vetää korvat luimuun, nousee takajaloilleen tai on selällään, huitoo tassuillaan, näyttää hampaitaan ja hyökkäilee. Pelokas tai stressaantunut hamsteri pitää korvia luimussa, säpsähtelee kosketusta ja naksuttelee hampaitaan.

Toisin kuin isommat ja älykkäämmät eläimet kuten vaikkapa marsut, kanit, kissat tai koirat, ei hamsteri yleensä kaipaa ihmisten seuraa tai läheisyyttä, vaan on onnellisimmillaan kun sille tarjotaan sopivaa ravintoa ja tarpeeksi tilaa sekä virikkeitä lajinomaisen käyttäytymisen toteuttamiseen. Hamsterit kuitenkin tottuvat nopeasti säännölliseen käsittelyyn ja oppivat joskus myös hakeutumaan omatoimisesti ihmisen kädelle.

Hamsteri tulee kotiin

(Edit. Lukijan toiveesta pieni selvennys käsittely-sanaan. Käsittelyllä viitataan hamsterin yleiseen kädessä pitelyyn ja sylittelyyn sekä kädessä pitelyä vaativiin hoitotoimenpiteisiin.)

Kasvuajan käsittely ennen luovutusikää on melko tärkeää nuoren hamsterin kesyyntymiselle. Siksi hamsteri kannattaakin pyrkiä hankkimaan kasvattajalta: kasvattajat yleensä käsittelevät poikasia runsaasti ennen luovutusikää, jolloin hamsteri on uuteen kotiin muuttaessaan jo jonkin verran tottunut käsittelyyn. Kesyydessä voi olla hyvin paljon eroa yksilöiden välillä, jotkut voivat olla luonteeltaan vilkkaampia ja jotkut todella rauhallisia.

Hamsterit ovat alttiita stressaantumaan, kun ne viedään pois olosuhteista joihin ne ovat tottuneet. Siksi ensimmäinen, ehkä toinenkin päivä uudessa kodissa on syytä antaa hamsterin olla täysin omissa oloissaan asumuksessaan. Kun hamsteri on saanut vähän aikaa rauhassa kotiutua, voidaan aloittaa käsittelyn harjoittelu.

Kesyttämisen kolme kultaista sääntöä:

  • Vältä outoja hajuja (pese kädet ennen käsittelyä ja hiero käsiisi puruja hamsterin asumuksesta)
  • Houkuttele hamsteri asumuksesta vessapaperirullaan, kuljetusboxin kannelle tai laatikkoon
  • Siirrä hamsteri isoon pahvilaatikkoon / aitaukseen / muuhun käsiteltäväksi

Jotkut hamsterit ovat melko innokkaita suojelemaan reviiriään eli asumustaan, joten ne voivat käyttäytyä aggressiivisesti jos kokevat reviirinsä uhatuksi. Siksi onkin hyvä aloittaa käsittelyn harjoittelu asumuksen ulkopuolella.

Talvikkouros, joka ei ole aivan niin tottunut sylittelyyn, ja sen ruumiinkieli (korvat rutussa päätä myöten yms) ilmaisee sen olevan hiukan säikähtänyt

Kun hamsteri on vapaana laatikossa, laita hamsterin puruihin hierottu kätesi laatikkoon ja anna sen haistella sitä vapaasti. Pidä kättä paikoillaan, äläkä yritä koskea hamsteriin. En suosittele ruuan tarjoamista kädestä, sillä hamsteri voi oppia maistelemaan tai puremaan sormia sen kautta.

Laatikkoharjoituksen tarkoituksena on totuttaa hamsteri omistajansa läsnäoloon. Aluksi voit odotella, että hamsteri tottuu läsnäoloosi ja liikkuu laatikossa lähelle kättäsi tai sen päälle, ja sitten koettaa rauhallisesti ottaa hamsterin kädellesi. Käsittely kannattaa suorittaa matalalla, jottei hamsteri säpsähtäessään voisi tipahtaa pitkää matkaa lattialle. Hamsteria kannattaa aluksi käsitellä vain vähän aikaa kerrallaan, ja sitten päästää se takaisin asumukseensa.

Laatikkoharjoituksia kannattaa jatkaa päivittäin niin kauan, kunnes hamsteri vaikuttaa tottuneen läsnäoloosi. Vähitellen voit alkaa siirtämään hamsterin asumuksesta suoraan kädellesi, tai kokeilla käden laittamista suoraan asumukseen. Myöhemmin hamsteri tulisi totuttaa myös selälleen kääntämiseen, kynsien leikkaamiseen ja hampaiden tarkistamiseen, jotta voit pitää silmällä sen terveydentilaa tai jos haluat viedä sen näyttelyyn.

Loppusanat

Muistathan, että vaikka hamsterit ovat pieniä eläimiä, on niilläkin paljon vaihtelua persoonallisuuksien välillä. Vaikka kaverillasi olisi erittäin kesy hamsteri, voi olla että oma hamsterisi on paljon vilkkaampi eikä siitä koskaan tule yhtä rauhallista.

Myös kesytystapoja on paljon erilaisia, ja joillekin hamstereille voi toimia hyvin toisenlainen kuin tässä artikkelissa esitelty tapa. Hamsterilajienkin välillä on paljon eroja, ja esimerkiksi roborovskit eivät yleensä kärsivällisenkään totutuksen tuloksena tule erityisen kesyiksi.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Talvikot luonnonvaraisena

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko on suloinen, leppoisa pallero, jollaisia monelta meistä löytyy kotoa. Puruissa mönkivää, ruokakuppia tonkivaa