...

Roborovskien värit: täplikäs, lakillinen ja mustasilmäinen valkoinen

Valkoisen lakillisen ja mustasilmäisen valkoisen genetiikka on ollut hieman hämärän peitossa kun kukaan ei ole oikein niitä tutkinut. Päätin siis ottaa tämän mysteerin ratkottavaksi ja ilokseni sain vahvistuksen teorioihini omien ja muiden kokeilujen seurauksena.

Väri/kuvio Englanniksi Genotyyppi
Laikukas Recessive pied/mottled/spot ss
Täplikäs Dominant pied/mottled/spot Dsds/DsDs
Valkoinen lakillinen White headspot/white capped Dsds ss
Mustasilmäinen valkoinen Black eyed white DsDs ss

Loput roborovskien genotyypit löydät täältä. On huomionarvoista, etteivät ne välttämättä ole vakiintuneet kaikkien harrastajien keskuudessa vielä.

Historiaa

Täplikkäät, lakilliset ja mustasilmäiset valkoiset roborovskit ilmestyivät Suomessa eläinkauppohin vuosien 2010-2011 vaihteessa. Sen tarkempaa tietoa muunnosten alkuperästä meillä ei ole.

Genetiikka

Toisin kuin muilla lajeilla, roborovskien ”dominoiva laikukas”, eli täplikäs ei ole homotsygoottina letaali. Tämä mahdollistaa mustasilmäisten valkoisten synnyn kun homotsygootti täplikäs ja laikukas yhdistyy hamsterissa. Valkoinen lakillinen on taas heterotsygootti täplikäs ja laikukas samanaikaisesti, siitä ei ollut epäilystäkään.

Mustasilmäisen valkoisen genotyyppi aiheutti kuitenkin päänvaivaa kun sain kuulla että oli syntynyt odottamattoman kuvioisia poikasia mustasilmäisten valkoisten jälkeläisiin (mm. laikukasta), mutta huomasin sitten eräällä tällaisella ”mustasilmäisellä valkoisella” pienen lakin, joka näkyy vain hyvässä valaistuksessa ja tietystä kulmasta.

Erään robokasvattaja valotti myös asiaa: ”Occasionally you get a hidden headspot, so you end up with a BEW phenotype, but is genetically a headspot”, eli toisinaan syntyy piilolakillisia, jotka ovat fenotyypiltään mustasilmäisiä valkoisia mutta geneettisesti valkoisia lakillisia.

Ulkonäkö

Täplikäs: Vatsapuoli on valkoinen, selässä on sekalaisia perusvärisiä laikkuja ja täpliä. Kuvio on yleensä hyvin ”sotkuinen”, ja valkoisia sekä perusvärisiä karvoja on sekaisin myös laikuissa. Se saa täplikkään normaalin perusvärin usein vaikuttamaan vaaleammalta ja harmahtavammalta kuin ilman kuviota. Täplikkään ja laikukkaan erottaa toisistaan nimenomaan kuvion sotkuisuuden perusteella, sillä laikukas kuvio on yleensä erittäin tarkasti rajautunut.

Mustasilmäinen valkoinen: Turkki on kauttaaltaan puhtaan valkoinen juureen asti, silmät ovat mustat.
Valkoinen lakillinen: Turkki on kauttaaltaan puhtaan valkoinen lukuunottamatta hamsterin korvien väliin sijoittuvaa perusväristä täplää. Täplän koko voi vaihdella, ja joissain tapauksissa olla vain muutamia tummia karvoja päälaella. Silmät mustat.

Kasvatuksesta

Täplikkäät, ms valkoiset ja lakilliset ovat melko harvinaisia, mutta niitä on saatavilla Suomessa.

Jotkut kasvattajat ovat kokeneet, että muunnoksia edustavat yksilöt olisivat luonteeltaan muita värimuunnoksia aggressiivisempia lajitovereita kohtaan. Rauhallisiakin yksilöitä kuitenkin esiintyy yhtä lailla, joten ei voida olettaa luonneongelmien johtuvan suoraan väristä vaan enemmänkin siitä, millaisella valinnalla muunnoksia on kasvatettu. Koska ne ovat mitä todennäköisimmin peräisin tukkukasvattajilta, niiden kasvatuksessa ei varmaankaan ole harjoitettu erityisen tarkkaa jalostuseläinten valikointia luonteen perusteella. Huono luonne on perusteellisella jalostustyöllä mahdollista pyrkiä jalostamaan pois.

Koska muunnokset ovat harvinaisia, niiden kasvattaminen voi olla työlästä – etenkin lakillisen ja ms valkoisen aikaan saaminen. Kasvattajan on syytä pyrkiä välttämään liiallista sisäsiitosta, ja valitsemaan kasvatuskäyttöön vain terveitä ja täyspäisiä eläimiä.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterivärien genotyyppejä

Pieni lunttilista hamsterien genotyyppeihin. Listat eivät ole täydellisiä harvinaisimpien mutaatioiden ja kaikkien yhdistelmien osalta. Syyrianhamsterin