...

Roborovskien värit: isabellahusky, platinahusky, valkoinen husky

Väri/kuvio Englanniksi Genotyyppi
Isabellahusky Recessive husky/white-faced hh
Dominoiva husky (SHY:n nimi ”platinahusky”) Dominant husky/white-faced Wfwf
Vaaleneva husky Platinum Wfwf Hh ?
Valkoinen husky Husky black eyed white Wfwf hh ?

Genetiikkaa

Alkuun täytyy mainita, että yllä olevassa kaaviossa esitettyjä genotyyppejä ei voi tämänhetkisillä tiedoilla väittää 100% varmasti todeksi. Ne on laadittu pääosin internetin tietojen ja ulkomaalaisten kasvattajien väitteiden perusteella, eikä niitä ole pahemmin päästy suomalaisten kasvattajien toimesta testaamaan. Myös ulkomaisten kasvattajien tietous ja mielipiteet vaihtelevat melko paljon ja asioista kiistellään.

Suomalaisten ja ulkomaisten kasvattajien antamat nimitykset väreille vaihtelevat jonkin verran. Suomessa on ilmeisen virheellisesti niputettu vaaleneva husky ja dominoiva husky saman ”platinahusky” -nimityksen alle, kun pienen jalostuseläinotannan perusteella on luultu, että kaikki dominoivat huskyt eläimet vaalenevat iän myötä lähes valkoisiksi.

Tosiasiassa kaikki eivät vaalene, vaan osa pysyy koko ikänsä saman värisenä. Ulkomaisissa lähteissä näitä vaalenemattomia nimitetään yleensä yksinkertaisesti dominoiviksi huskyiksi/white-faceksi ja vaalenevia platinaksi. Ne eivät kuitenkaan ole erillisiä geenimuunnoksia, vaan vaaleneva husky on ylläolevan genotyyppitaulukon mukaisesti yhdistelmä isabella- ja platinahuskyä.

Historiaa

Husky-muunnokset olivat tiettävästi ensimmäiset roborovskeille ilmaantuneet geenimuunnokset. Niitä ennen tunnettiin ainoastaan normaali väritys. Muunnokset ovat löytyneet tiettävästi 2000-luvun alkupuolella, Suomessa noin vuosina 2003-2004.

Minulla ei ole mitään tietoa siitä, mistä huskyt ovat alkujaan peräisin. Niitä on ollut Suomessa tasaiseen tahtiin alusta asti, mutta ne eivät ole missään vaiheessa olleet kovinkaan suosittuja. Platinahusky katosi kokonaan parin vuoden ajaksi, kunnes vuosien 2012-2013 vaihteessa tuotiin Belgiasta platinahusky naaras HM’s Willow, joka sai paljon jälkikasvua.

Ulkonäöstä ja kasvatuksesta

Isabellahusky: Isabellahusky on Suomen Hamsteriyhdistyksen standardikuvio, jonka standardi löytyy alapuolelta. Niiden väritys on normaalia selkeästi vaaleampi ja punertavampi, ja erottuu jo pesäpoikasten sävyssä vaaleampana. Isabellahuskyjen sävy vaihtelee jonkin verran hamsterin eri elämänvaiheissa, ja poikaset ovat usein turkinsävyltään kylmempiä kuin aikuiset.

Selkäturkin perusvärin tulee olla vaalean aprikoosi ilman tikkausta. Pohjaturkki on tummanharmaa. Vatsaturkin ja hännän tulee olla puhtaan valkoiset. Perusvärin ja hännän väliin jää valkoinen alue. Jalat ovat luonnonvalkoiset. Korvien takana sallitaan pieni, tarkkaan rajattu vaaleampi alue.
Kuvio: Pään tulee olla puhtaan valkoinen. Otsalla on valkoisen ja perusvärin rajalla selkeästi piirtynyt, kolmion muotoinen linja. Raja selkä- ja vatsavärillä muodostuu loivasti kaareutuvasta linjasta.
Silmät: mustat
Korvat: vaaleat, etureuna on vaaleanharmaan karvan peitossa.

Platinahusky: Platinahuskyn erottaa isabellasta helpoiten perusvärin sävystä. Siinä missä isabella on aprikoosinvärinen vaalea hamsteri, platinahuskyn perusväri on samanlainen kuin normaalilla, usein melko harmahtava. Merkit ovat samanlaiset kuin isabellassa, eli valkoinen naama joka rajautuu kolmiomaisella linjalla korvien välissä.

Vaaleneva husky: Vaaleneva husky on ulkonäöltään nuorena samanlainen kuin platinahusky, mutta eläin muuttuu vanhetessaan vaaleammaksi ja saattaa olla lopuksi jopa täysin valkoinen.

Valkoinen husky: Kauttaaltaan puhtaan valkoinen eläin, jolla on mustat silmät. Ei tule sekoittaa ”mustasilmäiseen valkoiseen”, eli täplikkään ja laikukkaan geenin yhdistelmästä syntyvään valkoiseen eläimeen.
Isabellahusky on Suomessa melko yleinen, sitä kasvattaa ainakin pari henkilöä. Platinahuskyt ovat artikkelin kirjoitushetkellä erittäin harvinaisia, eikä Suomessa tietääkseni ole ainoatakaan vaalenevaa huskya tai valkoista huskya.

Isabellahusky on normaalin värin kasvatuksessa ongelmallinen, sillä se huonontaa normaalin roborovskin merkkejä aiheuttaen epätasaisesti rajautuneet ja usein hyvin suuret kulmakarvat. Isabellahuskyjen käyttöä kannattaa välttää normaalia kasvattaessa. Platinahuskyn vaikutuksesta normaaliin väriin ei ole riittävästi tietoa, jotta siitä osaisi sanoa mitään.
Isabellahuskyista on ollut esillä muutamia tapauksia siitä, että poikaset eivät vaikuta täysin elinvoimaisilta ja saattavat kuihtua pois ennen kuin saavuttavat luovutusiän. Asian syytä on vaikea arvata, mutta se voi johtua esimerkiksi sisäsiitoksesta, kun kyseessä ovat olleet tukkutaustaiset tai muilta osin hieman ”hämärätaustaiset” yksilöt. Valtaosa eläimistä on ollut täysin terveitä. Platinahuskyjen hedelmällisyys on vaikuttanut hieman huonolta, ja joitakin yksilöitä on ollut vaikea saada lisääntymään.

Kasvatuksessa on syytä välttää liiallista sukusiitosta ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan ulkosiittämään terveisiin, hyvälaatuisiin normaaleihin eläimiin. Platinahuskyn sekä valkoisen ja vaalenevan huskyn kasvattaminen voi osoittautua hyvinkin hankalaksi jalostusmateriaalin vähyyden johdosta.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterivärien genotyyppejä

Pieni lunttilista hamsterien genotyyppeihin. Listat eivät ole täydellisiä harvinaisimpien mutaatioiden ja kaikkien yhdistelmien osalta. Syyrianhamsterin