...

Syyrialaisten värit: valkolaikukas ja valkotäpläisyys

Standardikomitean kokouksessa lokakuussa 2013 tehtiin päätös poistaa nimitys ”valkotäpläisyys” käytöstä. Mitä sillä käytännössä tarkoitetaan, ja kuinka se vaikuttaa näyttelyissä käymiseen?

Valkolaikukas

Valkolaikukas, eli entinen ”vironlaikukas” on melko uusi kuvio, jonka periytyminen on ollut epäselvä meille suomalaisille. Onneksi River Road-hamsulan kasvattaja Jan tutki perusteellisesti sen periytymistä ja ominaisuuksia, sekä dokumentoi kaikki havaintonsa sivuilleen jotta tieto tästä kuviosta voisi levitä. Valkolaikukas periytyy resessiivisesti, ja sitä kutsutaankin englanniksi nimellä ”recessive dappled”. En itse tiedä milloin kuvio on Suomeen rantautunut, mutta tiedän sen syntyneen Virossa tai Venäjällä jo 1990-luvulla. Lähtömaansa vuoksi väri sai Suomessa aluksi nimen ”vironlaikukas”. Kuvio levisi myös muualle maailmaan, mm. Yhdysvaltoihin jossa Jan pääsi tuota geeniä testailemaan muiden kasvattajien kanssa. Valkolaikukas tekee hamsterille kuvion, jossa perusväriä on yleensä vain päässä ja eläimen takaosassa. Otsassa on valkoinen viiru. Kuvio voi muistuttaa hieman ylikuvioitunutta valkonauhaista laikukasta.

White/valkotäpläisyys

Koska toisinaan valkolaikukkaan kantajilla on valkoisia alueita yleensä vatsassa ja valkoisia karvoja korvissa, valkolaikukasta luultiin Suomessa semidominoivaksi muunnokseksi hopeanharmaan tapaan, ja tälle oletetulle heterotsygootille muodolle annettiin nimi white / valkotäpläisyys. Itse olen saanut kuitenkin nähdä kahdesta täysin kuviottomasta hamsterista syntyvän valkolaikukasta, jolloin itse varmistuin siitä että valkolaikukas on tosiaan resessiivinen muunnos eikä valkotäpläisyys ole mitään muuta kuin värivirhe. Puheita resessiivisyydestä on ollut myös muiden suomalaisten kasvattajien tahoilta, mutta käsitys semidominanssista on jäänyt elämään. On myös huomioitava, että samanlaisia värivirheitä voi esiintyä myös polywhite-geenin kantajilla, vaikkei polywhitellä ole geneettisesti mitään tekemistä valkolaikukkaan kanssa. Polywhite on muunnos, joka muistuttaa ulkonäöltään roania. Valkoisia alueita voi olla runsaasti etenkin vatsassa ja valkoisia karvoja löytyy myös selkäpuolelta. Kaikille polywhiten kantajille ne eivät kuitenkaan periydy.

Näyttelyistä

Näyttelyissä on aiheuttanut jonkin verran harmia ja hämmennystä se, että valkotäpläiseksi merkitsemällä hamsteri on siirtynyt ei-standardiluokkaan, vaikka onkin varsin tulkinnanvaraista onko kyseessä vain normaali värivirhe vai valkolaikukkaasta johtuvat täplät. Osa valkotäpläisinä ilmoitetuista eläimistä ei ole ollut edes valkolaikukkaan sukuisia, joten ”valkotäpläisyys” on luonut tahattoman oikotien päästä kilpailemaan standardivärisellä hamsterilla ei-standardiluokkiin. Valkoiset täplät joka tapauksessa olevat melko yleisiä värivirheitä syyrialaisilla, oli taustalla valkolaikukasta tai ei, ja ne on merkitty yleisimpiin virheisiin myös useiden värien standardissa.

Näyttelyt jatkossa

Standardikomitean päätöksellä 27.10.2013 alkaen ei voi enää ilmoittaa syyrianhamstereita valkotäpläisenä näyttelyyn, vaan ne katsotaan värivirheellisiksi ja arvostellaan perusvärin määräämässä luokassa.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterivärien genotyyppejä

Pieni lunttilista hamsterien genotyyppeihin. Listat eivät ole täydellisiä harvinaisimpien mutaatioiden ja kaikkien yhdistelmien osalta. Syyrianhamsterin