Hamsterien muunnosten historiaa ja kadonneita sekä harvinaisia muunnoksia

Satiini on melko harvinainen vkh campbellien turkkimuunnos

Satiini on melko harvinainen vkh campbellien turkkimuunnos

Hamstereita on kasvatettu lemmikkeinä läpi 1900-luvun, ja tänä aikana niille on syntynyt lukemattomia turkki-, väri- ja kuviomuunnoksia. Keräilin kokoon tietoja mutaatioiden historiikista sekä nykypäivänä harvinaisiksi käyneistä muunnoksista.

Historiaa ja muunnosten löytöaikoja

1930-luku – syyrianhamsterit löytävät tiensä laboratorioihin ja lemmikiksi
1945 – piebald syyrialaisilla
1948 – rubiinisilmäisyys löydetään syyrialaisilla
1949 – National Hamster Council perustettiin Englannissa
1950 – mosaic syyrialaisilla
1951 – mustasilmäinen creme syyrialaisilla
1952 – tummakorvainen valkoinen syyrialaisilla
1957 – valkonauhaisuus syyrialaisilla
1958 – cinnamon eli ensimmäinen punasilmäinen, sekä roan ja valkomahaisuus syyrialaisilla
1961 – seepia, ruoste, punasilmäinen creme syyrialaisilla
1962 – sukupuoleen sidottu keltainen geeni ja joukko sen sukulaisvärejä syyrialaisilla
1964 – tummanharmaa, beige, blondi, dominoiva laikukas-kuvio syyrialaisilla
1965 – vaaleanharmaa syyrialaisilla
1969 – satiini turkinmuunnos syyrialaisilla
1970 – rex turkinmuunnos syyrialaisilla
1970-luku – talvikot, campbellit, roborovskit ja kiinankääpiöhamsterit lemmikeiksi
1970-luku – mustasilmäinen valkoinen kiinankääpiöhamstereilla
1972 – pitkäkarvainen syyrialaisilla
1975 – juutti, umborous, soopeli (alkup. nimi ”musta”) syyrialaisilla
1981 – satiini campbelleilla
1981 – laikukas kiinankääpiöillä
1985 – hopeanharmaa syyrialaisilla
1985 – musta, kyyhkynharmaa syyrialaisilla
1988 – safiiri talvikoilla
1989 – helmi talvikoilla
1989 – Suomen Hamsteriyhdistys perustettiin
1990-luku – suklaa, musta-keltainen syyrialaisilla
1999 – extreme dilute syyrialaisilla
1999 – rex turkkimuunnos campbelleilla
2001 – harmaa (grey) campbelleilla
2003 – isabellahusky, platinahusky roborovskeilla
2003 – merle talvikoilla
2004 – brindle campbelli / hybridi
2006 – sininen, polywhite syyrialaisilla
2009 – argente, laikukas, täplikäs, ms valkoinen, lakillinen roborovskeilla
2010 – russian blue ”venäjänsininen” syyrialaisilla

Kadonneita tai erittäin harvinaisia muunnoksia

Syyrialaisten värimuunnos juutti (”jute”, J): laboratoriossa ilmaantunut muunnos, joka muistuttaa normaalia ja cremeä. Ei tietoa, onko muunnos koskaan löytänyt tietään lemmikkimarkkinoille.

Syyrialaisten värimuunnos seepia (”sepia”): tiedot vaihtelevat onko seepia todella oma värinsä vai vanha sekalaisesti käytetty nimitys hopean/vaalean/tummanharmaille tai jollekin valikoiden jalostetulle versiolle olemassaolevasta väristä. Hamsterlopaedia kuvailee seepiaa vaalean beigenharmaaksi eläimeksi mustalla tikkauksella ja vaaleanharmaa pohjaturkilla, mustilla poskimerkeillä ja valkoisilla puolikuilla sekä luonnonvalkoisella vatsalla. Kirjassa ei mainita genotyyppiä seepialle.

Syyrialaisten värimuunnos rubiinisilmäisyys (ruru) ja sen sukulaisvärit: rubiinisilmäisyys on todennäköisesti sukupuutossa. Puhdas rubiinisilmäinen (”ruby eyed fawn”) muistutti ulkonäöltään cinnamonia. Muita esim rubiinisilmäinen creme, ”cinnamon fawn”, jne.

Syyrialaisten ja campbellien värimuunnos mosaic: Hamsteri, jolla on satunnaisia mustia täpliä tai läikkiä perusvärisessä turkissa. Mosaic ei ilmeisesti periydy loogisesti jos ollenkaan eläinten jälkeläisille, mutta mosaic-eläimiä ilmaantuu satunnaisesti.

Syyrialaisten värimuunnos extreme dilute (cece): ei sukupuutossa, mutta löydettävissä vain Yhdysvalloista ja yhdeltä saksalaiselta kasvattajalta. Sama geeni kuin kesyhiirten extreme dilute, osittainen albinismi.

Syyrialaisten kuviomuunnos piebald: laikukas. Uskotaan kuolleen sukupuuttoon nykyisen dominoivan laikukkaan ilmestyttyä, koska oli vaikea kasvatettava ja yhteydessä luuston terveydellisiin ongelmiin.

Syyrialaisten kuviomuunnos mottled (mo): sukupuoleen sidottu kuviogeeni keltaisen muunnoksen tapaan, ei tiettävästi löydy lemmikkimarkkinoilta.

Syyrialaisten kuviomuunnos pinto (pi): aiheuttaa suuria valkoisia läikkiä perusvärisen eläimen kylkiin, selkään ja vatsaan, ei tiettävästi löydy lemmikkimarkkinoilta.

Syyrialaisten väri/kuviomuunnos frost (f): iän myötä vaaleneva turkki roborovskien ja rottien huskyn tapaan. Tiettävästi kadonnut tai olemassa vain laboratorio-olosuhteissa.

Syyrialaisten turkkimuunnos karvaton (Fs, fd, hr tai N): harvinainen, mutta löydettävissä Euroopasta. Ilmeisesti nykyään yleisin karvaton geeni on resessiivinen muunnos hrhr, joka aiheuttaa naaraille hankaluuksia imettämisessä, joten kasvatukseen suositellaan käytettävän ainoastaan turkillisia karvatonta kantavia naaraita. Fs ja fd -genotyypeillä karvaa saattaa olla vähän, N-genotyypillä karvan määrä vaihtelee homo- ja heterotsygooteilla yksilöillä.

Talvikoiden kuviomuunnos imperial tai ”valkovatsaisuus”: homotsygoottina letaali dominoiva muunnos, joka aiheuttaa valkoisen ”leukalapun” ja vatsan. Uskotaan kuolleen sukupuuttoon.

Talvikoiden kuviomuunnos merle tai ”marbled”: alun perin Englannissa Susan Washbrookin Lilliput’s kasvattamossa syntynyt kuviomuunnos, joka aiheuttaa valkoisia läikkiä perusvärin päälle. Ei löydy Suomesta, ja hybridiys vaivaa monia ulkomailta löytyviä merlejä.

Kiinankääpiöiden kuviomuunnos piebald: olemassaolosta ei tietoa, ilmeisesti syntynyt 2000-luvulla ja kasvatettu Hollannissa. Kuvia piebaldeista on vuodelta 2008 Hollannista, mutta kukaan ei tunne kuvion kasvattajia tai omistajia. Muistuttaa laikukasta, mutta perusväriset laikut ovat suuria ja tarkasti rajautuneita, ilman laikukkaalle tyypillistä pientä pilkutusta. Jotkut väittävät piebaldin olevan valikoimalla erilaiseksi jalostettu versio laikukkaasta, toiset väittävät sitä erilliseksi mutaatioksi.

Kiinankääpiöiden kuviomuunnos striped: olemassaolosta ei tietoa, kasvatettu Hollannissa. Viimeiset tiedot olemassaolevista yksilöistä vuodelta 2008, mutta vuonna 2014 löytynyt Englannista eläinkaupasta stripediksi uskottuja yksilöitä, jotka vietiin Tanskaan. Valkoinen eläin perusvärisellä selkäjuovalla, ilman laikkuja. Saattaa olla vain ylikuvioitunut normaali laikukas, mutta The Complete Encyclopedia of Rabbits and Rodents vuodelta 1997 kuvailee stripedin kaltaista väriä muunnoksena nimellä ”white” ja väittää sen periytyvän resessiivisesti toisin kuin laikukas.

Campbellien turkkimuunnos wavy (wawa): kadonnut Suomesta, enkä löytänyt tietoa olemassaolevista wavyista muuallakaan Euroopassa. Loivasti laineilla oleva turkki.

Campbellien turkkimuunnos rex (rxrx): ilmeisesti ei ole koskaan löytynyt Suomesta, mahdollisesti sukupuutossa koska tietoa olemassaolevista yksilöistä ei löydy. Alun perin syntynyt Englannissa Melissa Chamberlainin Wellington’s kasvattamossa. Pörröinen kihara turkki, poikasilla harva.

Campbellien/hybridien värimuunnos brindle: kasvatettu Hollannissa, ei tietoa yksilöiden lajipuhtaudesta. Ulkonäöltään kesyhiirten brindlen kaltainen. Mosaicin tapaan ei periydy loogisesti jos ollenkaan, brindle-eläimet eivät välttämättä saa lainkaan brindle-jälkikasvua mutta brindlejä saattaa syntyä satunnaisesti aivan muista yksilöistä.

Lähteenä käytetty muun muassa:
– The Complete Encyclopedia of Rabbits and Rodents (Esther Verhoef Verhallen, 1997, Rebo Publishers)
– Hamsterlopaedia, A Complete Guide To Hamster Care (Chris & Peter Longsdail, Kate Hovers, 2002, Ringpress Books)
– The Right Way To Keep Hamsters (Roy Robinson, 1983, Elliott Right Way Books)
– Jute: A new coat color mutation in the Syrian hamster (J. S. Peterson, C. H. Yoon, 1975)
– Pinto–a new coat patterning factor in Syrian hamsters (Nixon CW, Connelly ME, 1977)
– Myopathy of hamster dystrophy (F. Hamburger, 1979)
– Genetic studies of the Syrian hamster. IX. Linkage between the sex-linked genes Mottled-white and Tortoiseshell (C. W. Nixon, R. Robinson, 1973)
– The River Road Hamstery: Extreme Dilute Syrian Hamsters (http://home.comcast.net/~jblakkan/dilute.htm)
– Satumetsän Hamsterikasvatus: Hamsterivärien genotyypit (http://www.kolumbus.fi/satumetsan/docs/genotyypit.html)
– Nederlandse Knaagdierefokkens Vereniging: Ontstaan van de Russische dwerghamster merle (http://www.kleineknaagdieren.nl/artikelen/dwerghamsters/20140128/index.php)
– AAA Hamsters: Overview of winter white genetics (http://www.aaahamsters.org/WWGenetics.html)
– Linda Price: Mosaic hamsters (http://www.chahamsters.org/mosaics.html)
– Russische dwerghamster: Brindle (http://www.dwerghamster.nl/artikelen/russischedwerghamster/200601-brindle/index.php)

Comments are closed.