...

Karvaton hamsteri – ihastus vai kauhistus?

Syyrianhamsterien karvaton muunnos on ollut olemassa jo melko pitkään, mutta on yhä Suomessa tuntematon. Harrastajat Suomessa eivät ole ”nakuhamstereista” innostuneet, mutta toisaalta myös tieto niistä on ollut vähänlaista. Tanskassa karvattomista on tullut erittäin suosittuja viimeisen vuoden aikana. Karvattomien kasvattajilla on pitkät varauslistat poikasille, ja Hollantilaisista tukuista maahantuotuja karvattomia hamstereita löytyy kysynnän myötä jopa tavallisista eläinkaupoista Tanskassa. Saimme haastatteluun tanskalaisen Mia Ulvmosen. Mia kasvattaa hamstereita kasvattajanimellä Ulvmoses, ja hänen kotonaan asustelee lemmikkinä yksi karvaton talttahammas.

Mian karvaton syyrialainen on seitsemän kuukautta vanha normaali valkonauhainen naaras Madonna, jonka  hän löysi eläinkaupasta kahden kuukauden ikäisenä. Madonnan oli tuonut kauppaan joku yksityishenkilö, ja se asui edelleen veljiensä kanssa samassa terraariossa. Mia päätti ostaa sen, jottei se päätyisi saamaan vahinkopoikasia veljiensä kanssa vaan pääsisi hyvään kotiin.

Madonna oli uuteen kotiin päästyään arka ja vauhdikas, mutta siitä on kehkeytynyt esimerkillinen lemmikki. Mia on kärsivällinen kesyttäjä, ja kertookin, että nykyään Madonna tulee ulos pesästään ihmettelemään kun sitä kutsutaan nimellä.

Madonnan herkkä karvaton iho naarmuuntuu karvaista lajitoveria helpommin, ja sen vuoksi sen asumuksessa ei käytetä tavallista purua vaan paperista valmistettua pehmeämpää kuiviketta nimeltä ”Boxo Comfort”. Myös heinä ja muut karkeat sekä terävät pesämateriaalit on kielletty. Madonnalla on asumuksenaan suurin mahdollinen Ikean Samla-laatikko ja virikkeinään muun muassa juoksupyörä ja riippumattoja. Karvattomuus ei vaadi normaalia lämpimämpää ympäristöä, mutta karvattomat hamsterit syövät hieman enemmän kuin karvaiset kaverinsa pitääkseen yllä ruumiinlämpöään. Karvattomalla iholla on taipumus kuivua ja Mia rasvaakin Madonnaa säännöllisesti.

Suurin mieleen ponnahtava kysymys on, onko karvattoman hamsterin pitäminen eettistä? Kysyinkin Mialta hänen mielipidettään aiheeseen. Mian mielestä lähtökohtaisesti karvattomien hamsterien pitäminen lemmikkinä ei ole epäeettistä, sillä karvattomuus ei aiheuta hamstereille terveysongelmia eikä hänen mielestään vaikuta haittaavan hamsterien elämää. Karvaton hamsteri ei kuitenkaan ole joka tallaajan lemmikki, sillä niiden pitäminen vaatii tarkempaa huolenpitoa kuin karvaisten yksilöiden.

Suuremmat ongelmat liittyvät vastuuttomiin omistajiin, kasvatukseen, eläintukkuihin sekä eläinkauppoihin, jotka myyvät karvattomia hamstereita. Karvaton muunnos (genotyyppin hrhr) on resessiivinen geeni, johon liittyy yksi kasvatuksen kannalta kyseenalainen yksityiskohta: karvattomat naaraat eivät kykene imettämään poikasiaan. Niinpä poikuetta tehtäessä on joko käytettävä sijaisemoa tai ainoastaan karvallisia naaraita, jotka kantavat karvatonta muunnosta. Karvattomien hamsterien myyjän on tärkeää informoida poikasten ostajia asiasta. Eläinkaupat ja hämäräperäiset kasvattajat eivät tästä kuitenkaan huolehdi tai aina edes tiedä, joten karvattomilla on suuri riski päätyä onnettomaan poikastentekoon.  Mia ei omien sanojensa mukaan itse haluaisi kasvattaa karvattomia, mutta arvostaa niitä, jotka kasvattavat vastuullisesti ja valitsevat tarkkaan poikastensa ostajat.

Jää nähtäväksi, milloin karvaton muunnos löytää tiensä Suomeen, ja millainen sen vastaanotto tulee silloin olemaan. Nopea kysely kasvattajilta Facebookissa paljasti, ettei monikaan haluaisi karvatonta hamsteria lemmikiksi tai kasvatukseen. Joillekin se kelpaisi lemmikiksi, mutta muunnoksen kasvattaminen katsottiin pääosin epäeettiseksi sen vuoksi etteivät emot voi imettää poikasiaan, mikä kasvattajien mielestä oli hyvä indikaattori sille ettei muunnosta ole ”tarkoitettu elämään”. Epäilystä aiheutti myös se, että karvallisille hamstereille turkin sukiminen on tärkeää rauhoittavaa toimintaa joka karvattomalta ei onnistu. Erikoisuudet kuitenkin aina herättävät mielenkiintoa, joten voi olla että tulemme vielä jonain päivänä näkemään karvattomia hamstereita Suomessakin.

Madonnan kuulumisia voi seurata osoitteesta http://www.facebook.com/madonnathehairlesshamster

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Sopisiko hamsteri minulle?

Moni hamsteriin ihastunut ei välttämättä tule ajatelleeksi mitä hamsterin omistaminen tuo tullessaan. Minkään pikkujyrsijän ostamiselle