...

Kannattaako hamsteri ostaa eläinkaupasta?

Usein näkee suositeltavan, että lemmikki tulisi ostaa suoraan kasvattajalta. Niin neuvotaan useimpien jyrsijäyhdistysten hoito-oppaissa ja myös monissa Hamsterit.netin artikkeleissa. On totta, että hamsterin hankkimisessa suoraan kasvattajalta on monia etuja, mutta eläinkaupat saavat usein lemmikkiharrastajilta turhan paljon vihaa päälleen. Tässä artikkelissa pureudun hamsterin hankkimiseen eläinkaupasta.

On olemassa hyviä ja huonoja eläinkauppoja, kuten on olemassa hyviä ja huonoja kasvattajiakin. Kumpikaan vaihtoehto ei ole yksiselitteisesti hyvä tai huono.

Eläinkauppa voi olla hyvä paikka lemmikin hankintaan esimerkiksi alueilla joissa kasvattajia ei ole, tai tapauksissa jos kasvattajalta ei löydy juuri sellaista hamsteria kuin toivoisi tai jonotusaika on pitkä. Ja myönnettäköön, joskus siellä eläinkaupan terraarion lasin takana vain tuijottaa niin suloinen nappisilmä, ettei sitä pysty vastustamaan!

Eläinsuojelulaki säätelee suomalaisten eläinkauppojen toimintaa, ja tietoisuus lemmikkien hyvästä hoidosta on nykypäivänä hyvin korkea, joten varmastikin kaikissa suomalaisissa eläinkaupoissa täytetään riittävän hyvät eläinten perushoidon vaatimukset – eläimillä on lain vaatima elintila, ravitsemus ja suoja. Erot liikkeiden välillä kärjistyvät henkilökunnan asiantuntemukseen sekä myytävien eläinten alkuperään. Joissain liikkeessä eläimet tuodaan ulkomaalaisista tukuista, toisissa ne saattavat tulla suoraan luotetuilta kasvattajilta sukutaulujen kera.

Hyvän eläinkaupan tunnistaa siitä, että liikkeen henkilökunta on perehtynyt myymiensä eläinten hoitoon ja osaa kertoa siitä luotettavasti ja rehellisesti asiakkaalle. Hyvä eläinkauppa ei suostu myymään eläimiä alaikäiselle ilman huoltajan lupaa, useampaa erakkohamsteria laumana, tai hamsteria liian pieneen häkkiin.

Kun ostat hamsteria eläinkaupasta, ota huomioon:

  • Eläinten alkuperä. Kysy, mistä eläimet ovat peräisin. Monet eläinkaupat ostavat eläimet suoraan kasvattajilta, mutta jotkut maahantuovat eläimiä ulkomaalaisista eläintukuista, joiden toiminta saattaa olla kyseenalaista.
  • Hamsterin ikä. Suositeltu luovutusikä hamsterille on vähintään viisi viikkoa.
  • Hamsterin käyttäytyminen. Vältä hamstereita, jotka vaikuttavat hyvin aggressiivisilta tai pelokkailta, tai joita myyjä ei pysty käsittelemään ollenkaan.
  • Myyjän asiantuntemus. Osaako myyjä kertoa todenmukaisesti lemmikin hoidosta ja tarpeista?
  • Ole myös itse rehellinen. Kerro, millaiseen kotiin olet hamsteria hankkimassa ja millaisen asumuksen olet sille hankkinut. Myyjien työ on palvella ja neuvoa asiakkaita, joten rehellisyys palvelee myös sinua itseäsi.
  •  

Eettisen eläinkaupan sertifikaatti

Eettisen eläinkaupan sertifikaatti pyrkii kehittämään eläinkauppa-alaa eettisempään suuntaan. Laatusertifikaatin saadakseen liikkeiden on täytettävä tietyt vaatimukset henkilökunnan osaamistasosta ja liikkeessä myytävien eläinten alkuperästä. Järjestelmään sisältyvät myös hoito-ohjeet, jotka jaetaan ostajille lemmikin mukana.

Tutustu eettisen eläinkaupan sertifikaattiin tästä linkistä.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Sopisiko hamsteri minulle?

Moni hamsteriin ihastunut ei välttämättä tule ajatelleeksi mitä hamsterin omistaminen tuo tullessaan. Minkään pikkujyrsijän ostamiselle