...

Sopisiko hamsteri minulle?

Moni hamsteriin ihastunut ei välttämättä tule ajatelleeksi mitä hamsterin omistaminen tuo tullessaan. Minkään pikkujyrsijän ostamiselle ei ole suurta kynnystä, kun niiden hankintahinta ja ylläpitokustannukset ovat niin pienet, eikä joidenkin lajien kohdalla eliniänodotekaan tunnu pitkältä sitoumukselta.

Minkä tahansa lemmikin hankinnassa tulisi olla kuitenkin maltillinen ja harkita vielä, sopiiko eläin omaan elämäntilanteeseen tai asuinoloihin.

Kirjoitin tämän artikkelin perustuen omiin kokemuksiin ja keskusteluihin lukuisten hamsteria harkitsevien kanssa, koska joitain asioita ei hamsterinomistajaksi kaipaava tule ajatelleeksi ja pettyy, kun suloinen nallekarhumainen lemmikki ei vastaakaan odotuksia.

Allergiat

Hamsterit allergisoivat siinä missä muutkin eläinpölyä levittävät lemmikit. Toisinaan (ei aina!) hamsteri saa kuitenkin turhaan syyn niskoilleen ja tosiasiassa hengitysteihin vaikuttavat oireet voidaan välttää vain karsimalla pölyävät pesämateriaalit ja kuivikkeet.

Purupölyn ja kuivan, pölyävä heinän vaihtaminen huomattavasti vähemmän pölyäviin kuivikkeisiin, kuten esimerkiksi haapahakkeeseen (Mörttiröpö) tai tiettyihin selluloosakuivikkeisiin (Carefresh), saattaa lievittää oireita miltei olemattomiin.

Häkin tai terraarion sijainti

Eräs yllättävimpiä ominaisuuksia hamsterin omistamisessa on niiden tuottaman melun määrä.

Hamsterit eivät yleensä itse päästä niin kovia ääniä (satunnaisia piipitykseltä kuulostavia soidinkutsuja lukuun ottamatta), mutta jotkut yksilöt saattavat häiriökäyttäytymisellään metelöidä esimerkiksi häkin kaltereita jyrsimällä tai paukuttamalla juomapulloa.

Tällaiset äänet saattavat häiritä merkittävästi herkkäunisia öisin, mutta hamsteria ei siitä pidä rankaista vaan häkki kannattaa sijoittaa eri huoneeseen kuin missä nukkuu.

Hamsterin häkin sijoittamisessa kannattaa olla myös huolellinen niiden jyrsimistarpeen huomioiden, eli kannattaa jättää reilusti väliä sellaisiin esineisiin tai johtoihin mitä ei toivo sen jyrsivän.

Taipumus karkaamiseen ja tapaturmiin

Hamsterit ovat armottomia huolimattomuudelle ja yllättävät omistajansa änkeämällä itsensä pienistäkin raoista. Hamsterit ovat kuitenkin sen verran vähä-älyisiä, että saattavat karatessaan vahingoittaa itseään pahastikin jäädessään jumiin tai putoamalla niin korkealta, että niiden elimistö vaurioituu.

Hamstereiden pieni älykapasiteetti yhdistettynä niiden huonoon näköön ja kyvyttömyyteen arvioida etäisyyksiä tekee siis niistä erittäin tapaturma-alttiita, jopa niiden oman asumuksen sisälläkin, siksi asumuksen valinnassa kannattaa panostaa enemmän pinta-alaan kuin korkeuteen.

Laumaeläimiksi miellettyjen hamsterilajien omistajilla on vielä lisäksi murheenkryyninä hamsteriparin/lauman jatkuva valvonta siltä varalta, että niiden suhtautuminen toisiinsa muuttuu tuhoisaksi.

Suhde ihmiseen

Uusi hamsterin omistaja, jolla on ennestään kokemusta ihmistä kohtaan seurallisista lemmikeistä, voi pettyä hamsterinsa suhtautumiseen itseään kohtaan, varsinkin jos hamsteri arastelee.

Kärsivällisellä ja hellällä käsittelyllä hamsteri voi kuitenkin rentoutua ja olla ihan viihdyttävä lemmikki, mutta vain niihin aikoihin, kun se on hereillä luonnostaan. Hamsteri on yö- ja hämäräeläin, joten sen puuhastelua voi yleensä seurata vain aikaisin aamulla ja iltaisin, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta.

Lopuksi

Hamstereiden omistamisessa on kaikista niiden kommelluksista huolimatta paljon hyviäkin puolia ja niillä on yllättävän suuri myönteinen vaikutus omistajiinsa, ei niitä muuten kasvatettaisi sukupolvi toisensa jälkeen useiden vuosien ajan.

Lemmikistä haaveilevan tulee myös muistaa, että täydellisen ongelmatonta ja vaivatonta lemmikkiä ei ole, jos niiden tarpeiden eteen ei ole valmis joustamaan, ei ehkä ole valmis niiden tuomaan vastuuseen.

Luettavaa:

https://www.allergia.fi/allergiat/allerginen-nuha/elainallergia/

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta