...

Tietoa talvikoiden talviturkista

_full-5
Runsaassa talviturkissa oleva normaali talvikko

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko (lat. Phodopus sungorus) on saanut sekä suomenkielisen nimensä ”talvikko” että englanninkielisen nimensä ”winter white” upean talviturkkinsa ansiosta.
Talviturkin vaihtaminen on talvikoiden oma erityispiirre, jota ei esiinny muilla hamsterilajeilla.

Sen tarkoitus luonnossa on naamioida hamsteri sulautumaan ympäristöönsä talviseen aikaan, piiloon saalistajilta. Lemmikkinä talviturkilla ei tietenkään ole tällaista tärkeää tarkoitusta, mutta siitä huolimatta lemmikkitalvikotkin joskus vaihtavat ylleen talviturkin.

Talviturkki voi ilmaantua lemmikkikodissa asuvalle talvikolle oikeastaan mihin vuodenaikaan tahansa. Sen esiintymiseen tuntuu vaikuttavan kaikista eniten valon määrä vuorokaudessa. Jos hamsterin asumus on hämärässä tilassa jossa valoa on alle 12-14 tuntia päivässä, voi talvikolle ilmaantua talviturkki. Myös asuinympäristön lämpötila voi vaikuttaa talviturkin vaihtamiseen. Joskus talviturkki ilmaantuu ihan vain ilman mitään selkeää näkyvää syytä.

Eri talvikkoyksilöiden taipumus paksun talviturkin kasvattamiseen vaihtelee runsaasti. Valtaosa talvikoista ei koskaan kasvata kokonaista talviturkkia, vaan pelkästään vaaleampia kohtia turkkiinsa. Kokonaisen valkoisen talviturkin kehittymisessä kestää noin kuukausi, pienemmät talviturkkiosiot voivat vaihtua ja poistua nopeamminkin.

Ulkonäöltään talviturkki voi olla mitä tahansa vain muutaman vaalean karvan ja kokonaan valkoiseksi muuttuvan turkin väliltä. Usein etenkin silmien yläpuolella olevat ”kulmakarvat” ja vatsa muuttuvat vaaleammaksi. Talvikarva on laadultaan normaalia turkkia hiukan pidempää, pehmeämpää ja tuuheampaa.

Talviturkilla ei ole tiettävästi mitään vaikutusta hamsterin terveyteen.
Kasvatukseen talviturkki vaikuttaa siten, että talviturkissa olevat hamsterit eivät yleensä kykene lisääntymään. Tässäkin on joskus poikkeuksia. Jos tiine emo elää hämärässä ympäristössä ja kasvattaa talviturkin, saattavat myös poikaset kehittyä aluksi talviturkkia muistuttavaan turkkiin joka vaihtuu normaaliksi sitten kun poikasille tulee ensimmäinen karvanvaihto.

Ulkomuotonäyttelyissä talviturkki vaikeuttaa tai jopa tekee mahdottomaksi hamsterin todellisen värityksen arvostelemisen. Tämän vuoksi tuomari voi hylätä eläimen jos sillä on liian voimakas talviturkki. Lemmikkiluokissa talviturkilla ei ole vaikutusta arvosteluun.

Hybridien eli talvikon ja campbellin risteytyksien kyvystä kasvattaa talviturkki on runsaasti eriäviä käsityksiä. Jotkut ulkomaiset kasvattajat ovat sitä mieltä, että talviturkki on puhtaan talvikon merkki, mutta toisaalta kasvattajilla ja harrastajilla eri maissa on tapauksia myös selkeästi hybridimäisen ulkomuodon omistavista hamstereista joille on kasvanut talviturkki. Mielestäni talviturkkia ei voida pitää varmana mittarina hamsterin lajipuhtaudesta.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterilajit: vkh roborovski

Venäjänkääpiöhamsteri roborovski Latinankielinen nimi: Phodopus roborovskiiEnglanninkielinen nimi: Roborovski dwarf hamster Tunnetaan Suomessa taksonomiassa nimellä roborovskinkääpiöhamsteri/aavikkohamsteri,

Hamsterilajit: vkh talvikko

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko Latinankielinen nimi: Phodopus sungorusEnglanninkielinen nimi: Winter white dwarf hamsterTunnetaan Suomessa taksonomiassa nimellä pikkuhamsteri