...

Hamsterilajit: vkh roborovski

Venäjänkääpiöhamsteri roborovski

Latinankielinen nimi: Phodopus roborovskii
Englanninkielinen nimi: Roborovski dwarf hamster

Tunnetaan Suomessa taksonomiassa nimellä roborovskinkääpiöhamsteri/
aavikkohamsteri, lemmikkinä lempinimellä ”robo”

Roborovskit eivät kuulu suosituimpien hamsterilajien joukkoon, mutta niilläkin on oma harras fanijoukkonsa. ”Robot” ovat pienikokoisia, vikkeliä viipottajia joita kutsutaan usein ”katselulemmikeiksi” sen vuoksi että vilkkautensa vuoksi ne eivät ole samalla tavoin syliteltävissä kuin muut hamsterilajit. 

Jos etsit hoito-ohjetta roborovskillesi, lue Kääpiöhamsterin hoito-ohje.
Tietoa roborovskien kasvatuksesta artikkelista Syväluotausta roborovskikasvatukseen.

Ulkonäkö

Roborovskit ovat lemmikkinä pidettävistä hamstereista pienikokoisimpia. Niiden kroppa on noin 7-8 cm pitkä, ja paino 20-35 grammaa. Koko vaihtelee jonkin verran sukulinjoittain, jotkut näyttelysukuiset roborovskit voivat olla hyvin suurikokoisia. Roborovskit saavuttavat aikuiskokonsa yleensä noin 4-6 kuukauden ikäisinä.

Roborovskien rakenne on kuulamainen ja pyöreä. Niillä on pienet töpöhännät, lyhyehkö pää ja lyhyet jalat.

Lajille ominainen ulkonäköpiirre ovat niiden ”kulmakarvoiksi” kutsutut valkoiset täplät silmien yläpuolella sekä valkoinen vatsa. Roborovskeilla on kaksi väriä, normaali ja argente, joilla kummallakin on nämä valkoiset merkit.

Normaali on roborovskin luonnonväritys ja niiden yleisin värimuunnos. Normaalilla roborovskilla on valkoinen vatsa ja kulmakarvat, tummanharmaa pohjaturkki ja ruskeanoranssi päällysturkki. Silmät ovat mustat.

Argente on roborovskien toinen värimuunnos, joka on löydetty melko äskettäin, vasta vuonna 2009. Se on ikään kuin vaalennettu versio normaalista, valkoisilla merkeillä, siniharmaalla pohjaturkilla ja kermanvaalealla päällysturkilla. Argenten silmät ovat punaiset nuorena, mutta ne tummenevat lähes mustiksi iän myötä. Laikukas ja täplikäs kuvio kirkastavat argenten silmät kirkkaanpunaisiksi.

Värien lisäksi on olemassa joukko erilaisia kuvioita kuten laikukas, täplikäs sekä isabellahusky ja platinahusky ja näiden yhdistelmiä kuten lakillinen ja mustasilmäinen valkoinen. Muunnoksista osa on hyvin harvinaisia ja vastikään löydettyjä.

Biologiaa

Roborovskin latinankielinen nimi on Phodopus roborovskii. Laji kuuluu hamsterien (Cricetinae) alaheimoon ja kääpiöhamsterien (Phodopus) sukuun. Muut Phodopus-suvun hamsterit ovat talvikko ja campbelli, joita myös pidetään lemmikkeinä.

Roborovskin virallinen suomenkielinen nimi on roborovskinkääpiöhamsteri, mutta nimistötoimikunnan uusi ehdotus lajin nimeksi on ”aavikkohamsteri”. Venäjänkääpiöhamsteri roborovski -nimi juontuu suorana suomennoksena englanninkielisten hamsteriharrastajien käyttämistä nimityksistä.

Luonnossa roborovskit elävät laumoissa Mongolian ja Pohjois-Kiinan ruohikkoisilla aroilla. Lajin löysi ensimmäistä kertaa tutkija Vsevolod Roborovski vuonna 1894.

Keskimääräinen elinikä: 2 – 2,5 vuotta
Keskimääräinen aikuispaino: 20-35 grammaa
Kromosomeja: 34
Kiimakierto: 4 vrk
Kantoaika: 20–21 vrk
Keskimääräinen poikuekoko: 4–6
Poikasten silmät aukeavat: 10–14 vrk
Emo lopettaa imetyksen: 21–25 vrk
Luovutusikä: 35 vrk
Sukukypsyys: 5–6 viikkoa

Luonne

Roborovskien luonnetta voisi kuvailla kolmella sanalla esimerkiksi ”vilkas”, ”touhukas” ja ”ujo”. Ne eivät luonnostaan kesyynny yhtä helposti kuin muut hamsterilajit, mutta niiden touhujen seuraaminen on omistajalle antoisaa puuhaa.

Aktiivisen ja vilkkaan luonteensa vuoksi roborovskit tarvitsevat melko paljon tilaa, virikkeitä ja tekemistä. Niillä esiintyy jonkin verran stereotyyppistä käytöstä tylsistymisen myötä, kuten seiniä vasten juoksentelua ja kaltereiden jyrsimistä.

Yhdessä vai erikseen?

Roborovskit ovat laumaeläimiä. Ne elävät luonnossa suurissa yhdyskunnissa, ja myös lemmikkiroborovskeista voi usein huomata kuinka paljon ne nauttivat kaverin seurasta sukiessaan toisiaan ja nukkuessaan kylki kyljessä.

On suositeltavaa hankkia roborovskit pareittain. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kaksi samaa sukupuolta olevaa sisarusta, emo-tytär, isä-poika tai kaksi luovutusikäisenä toisiinsa yhdistettyä samaa sukupuolta olevaa poikasta. Aikuisena yhdistetyt roborovskit eivät useimmiten tule toimeen keskenään.

Tappeluita esiintyy roborovskeilla silloin tällöin, ja jotkut parit voidaankin joutua erottamaan toisistaan pysyvästi. Tappeluita voidaan pyrkiä ennaltaehkäisemään tietyillä käytännöillä, mutta asia on myös hyvin yksilökohtainen eivätkä kaikki roborovskit välttämättä tule toimeen toisten kanssa aikuisiällä.

Kinastelut voivat alkaa esimerkiksi aikuisiän kynnyksellä 4-5 kuukauden iässä, tai elinoloissa sattuneiden stressaavien muutosten jälkeen. Esimerkiksi asumuksen siivoaminen siten, ettei jäljelle jää lainkaan kaveriparin tuttuja tuoksuja saattaa laukaista reviirinsuojelutarpeen hamstereissa. Myös hamstereiden sylittely toisistaan erillään voi saada hamsterit vierastamaan kaveriin tulleita outoja tuoksuja. Monet kasvattajat uskovat, että roborovskit saattavat alkaa kinastelemaan myös juoksupyörästä. Hyvin suurikokoinen asumus saattaa johtaa reviirikiistoihin.

Roborovskia, joka ei yrityksistä huolimatta suostu hyväksymään kaveria, voidaan pitää yksinasuvana. Juoksupyörä on tällaiselle yksilölle hyvä virike energian purkamiseen.

Asumuksessa

Sopivan kokoinen asumus kahdelle roborovskille on vähintään 50 x 40 cm, mielellään suurempikin. Reviirikiistojen mahdollisuuden vuoksi erittäin suuri asumus, esimerkiksi 100 cm pitkä tai suurempi, voi olla riskialtis valinta. Terraario on hyvä valinta roborovskien asumukseksi, sillä ne eivät pienen kokonsa takia sovi pinnahäkkeihin ja terraariosta niiden touhuja omistajan on helppo seurailla.

Kahdella tai useammalla roborovskilla tulisi olla asumuksessaan useita pesäpaikkoja, jotta jokaiselle riittää tarpeen tullen myös paikka nukkua yksin. Roborovskit pitävät kaivamisesta, juoksemisesta ja kiipeilystä kovasti.

Roborovskit liikuskelevat melko paljon asumuksessaan myös päiväsaikaan, mutta aktiivisin aika ajoittuu iltaan ja yöhön.

Yleensä roborovskeilla ei tavata reviiritietoista käytöstä ihmistä kohtaan, joten ne eivät suojele reviiriään (eli asumustaan) ihmiseltä puremalla tai särisemällä.

Ihmisen kanssa

_full-2
Hamsteria pidetään niskasta kiinni ja samalla tuetaan kämmentä vasten, jottei se roiku niskanahan varassa

Pääsääntöisesti roborovskit ovat vilkkaita ja nopeita, mutta eivät aggressiivisia ihmistä kohtaan. Jotkut ihmiseen tottumattomat yksilöt saattavat säristä kun niitä käsitellään, mutta pureminen on erittäin harvinaista.

Tavallinen roborovski yleensä pakenee asumuksessa ihmisen kättä ja pyrkii käteen otettaessa juoksemaan eteenpäin ja mahdollisesti hyppäämään pois, joten käsittelyssä on oltava tarkkana. Säännöllisesti käsitellyt roborovskit oppivat käyttäytymään kädellä hieman rauhallisemmin, mutta ovat yleensä siitä huolimatta hyvin nopeita liikkeissään. Pitkällisellä totutuksella roborovskista voi tulla hyvinkin rauhallinen kädellä, mutta se vaatii runsaasti työtä verrattuna muihin hamsterilajeihin.

Vaikka roborovskit ovat vilkkaita ja ns. ”katselulemmikeitä”, on kasvattajien siitä huolimatta hyvä totuttaa poikaset säännölliseen käsittelyyn, jottei niille aiheudu turhaa stressiä hoitotoimenpiteistä.

Roborovskien hampaat, kynnet ja yleinen terveydentila voidaan helposti tarkastaa pitämällä hamsteria hellästi etu- ja keskisormella löysästä niskanahasta taikka kyljistä. Tällöin ne jähmettyvät paikoilleen ja esimerkiksi kynnet voi helposti leikata. Tämä ote vaatii jonkin verran harjoittelua, ja suosittelenkin pyytämään poikasten kasvattajaa näyttämään esimerkkiä.

Mistä ostaa?

Roborovskit kuuluvat hieman harvinaisempien hamsterilajien joukkoon, mutta ostaja joka ei ole erityisen valikoiva värimuunnoksen suhteen löytää yleensä poikasia melko nopeasti. Suomessa toimii useita kasvattajia, ja roborovskeja löytyy satunnaisesti myynnistä myös eläinkaupoista.
Jos haaveissa on jokin erikoisemman värin tai kuvion edustaja kuten argente, mustasilmäinen valkoinen tai husky, voi poikasta joutua odottamaan jonkin aikaa.

Terveys

Roborovskit ovat perusterveitä hamstereita, joilla ei ole mitään erityisen suuresti esiintyvää sairautta. Ne ovat kuitenkin alttiita joillekin hamstereilla yleisesti esiintyville sairauksille kuten kasvaimet ja paiseet, loiset, silmäsairaudet, hammasongelmat.

Laumaeläiminä roborovskit voivat saada myös tappeluhaavoja. Suuretkin haavat paranevat yleensä melko nopeasti ilman eläinlääkärin apua, kun ne pidetään puhtaana eikä niitä päästetä tulehtumaan. Jos haava on erittäin suuri tai tulehtuu, se voidaan hoitaa eläinlääkärissä.

Kasvatus

Kasvatuslajina venäjänkääpiöhamsteri roborovski on mielenkiintoinen, mutta sillä on myös omat haasteensa. Vastikään löydetyt ja vielä melko jalostamattomat uudet väri- ja kuviomuunnokset ovat haastavia projekteja, ja myös normaalin värin hiominen standardia kohti on palkitsevaa työtä.

Roborovskipariskunnat tulevat hyvin toimeen keskenään. Jos uros tai naaras on aggressiivinen vastakkaisen sukupuolen edustajaa kohtaan, sitä ei tulisi käyttää jalostukseen! Naaraan kiimaa ei voi ihminen havaita, joten pariskunnat asutetaan yhteen kunnes naaras tiinehtyy. Etenkin talviaikaan roborovskit eivät välttämättä parittele heti, vaan saattavat tehdä poikasia vasta kevään tullessa. Tiineyttä voi olla vaikea havaita ennen kuin vasta viime päivinä ennen synnytystä, mutta uros tulisi poistaa asumuksesta ennen synnytystä. Naaras tulee kiimaan heti poikueen synnytettyään, joten riskinä on ns. tuplapoikue jos uros astuu naaraan heti uudelleen.
Roborovskit eivät kykene risteytymään muiden hamsterilajien kanssa.

Lähteet

Dwarf Hamsters (Sharon Vanderlip 1999, 2009, Barron’s)

Roborovski hamster, Wikipedia (31.7.2015)

Henkilökohtaiset kokemukset roborovskien kasvattajana

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Tietoa talvikoiden talviturkista

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko (lat. Phodopus sungorus) on saanut sekä suomenkielisen nimensä ”talvikko” että englanninkielisen nimensä ”winter

Hamsterilajit: vkh talvikko

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko Latinankielinen nimi: Phodopus sungorusEnglanninkielinen nimi: Winter white dwarf hamsterTunnetaan Suomessa taksonomiassa nimellä pikkuhamsteri