...

Hamsterilajit: vkh talvikko

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko

Latinankielinen nimi: Phodopus sungorus
Englanninkielinen nimi: Winter white dwarf hamster
Tunnetaan Suomessa taksonomiassa nimellä pikkuhamsteri ja dzungarianhamsteri, lemmikkinä lyhennetyllä nimellä ”talvikko”

Talvikko on kaikista kääpiöhamsterilajeista Suomessa suosituin, ja niitä löytyy niin yksityisiltä kasvattajilta kuin eläinkaupoistakin. Talvikot ovat saapuneet lemmikeiksi alun perin 1970–luvulla, ja Suomessa 1990–luvulla.  Talvikko on suhteellisen helppoluonteinen laji, joka sopii lemmikiksi monenlaisille omistajille.

Jos etsit hoito-ohjetta talvikollesi, lue Kääpiöhamsterin hoito-ohje.
Tietoa talvikoiden kasvatuksesta artikkelista Syväluotausta talvikkokasvatukseen.

Ulkonäkö

Talvikot ovat pyöreitä, rotevia kääpiöhamstereita. Talvikolla on kuulamainen vartalo sekä melko leveä, kyömyotsainen pää ja pienet korvat. Niiden häntä on puolen sentin mittainen pieni töpö.

Aikuinen talvikko on 8–10 cm pitkä ja 30–70 grammaa painava. Talvikot saavuttavat aikuiskokonsa yksilöstä riippuen 3–5 kuukauden ikäisinä. Jotkut talvikot ovat hyvin herkkiä lihomaan liikaa, ja niiden laihduttaminen voi olla hankalaa.

Näyttelyitä varten kasvatetut talvikot ovat hiukan eläinkauppataustaisia talvikoita suurempia ja rotevampia ja niillä on lyhyempi ja leveämpi pää sekä pienemmät korvat. Näyttelyihin jalostetut normaalin väriset talvikot ovat yleensä huomattavasti tummempia kuin muut normaalit, etenkin Suomessa on suosittu hyvinkin tummia yksilöitä.

Nimi ”talvikko” tulee lajin ainutlaatuisesta kyvystä kasvattaa talviturkki, kun pimeys lisääntyy ja lämpötila laskee. Talviturkki voi ilmetä vain turkin hienoisena vaalentumisena tai valkoisina karvoina siellä täällä, tai hamsteri saattaa muuttua kokonaan valkoiseksi. Talviturkista ei ole haittaa hamsterille, mutta se vähentää pisteitä näyttelyissä ja vähentää hedelmällisyyttä tilapäisesti.

Talvikoilla on kaksi väriä, normaali ja safiiri, sekä yksi kuvio, helmi. Helmi-kuvioisia hamstereita kutsutaan helmiäisnormaaleiksi ja helmiäissafiireiksi.

Normaali on talvikon luonnonväritys. Perusväri on ruskeanharmaa tummalla pohjaturkilla ja mustalla tikkauksella. Päästä häntään ulottuva selkäjuova on musta. Kyljissä on kolme mustaa kaarta, jotka erottavat selkä- ja vatsavärin toisistaan. Vatsaturkki on valkoinen harmaalla pohjaturkilla.
Safiiri on savunharmaa tummanharmaalla pohjaturkilla ja siniharmaalla tikkauksella. Selkäjuova sekä kylkikaaret ovat tumman siniharmaat, vatsaturkki luonnonvalkoinen harmaalla pohjaturkilla.

Helmiäiset ovat valkoisia eläimiä, joilla on perusvärillä (normaali tai safiiri) tikattu selkäjuova sekä perusväristä tikkausta selässä.

On myös olemassa muita värejä, joita väitetään talvikoiksi esimerkiksi ulkomailla tai eläinkaupoissa, mutta kaikkiin muihin väreihin kannattaa suhtautua suurella varauksella, sillä ne hyvin suurella todennäköisyydellä ovat hybridejä eivätkä puhdaslajisia talvikoita.

Hybridit

Laajempaa hybriditietoa artikkelista Yleistietoa hybrideistä.
Venäjänkääpiöhamsteri talvikko ja campbelli ovat eri lajeja, jotka ovat fysiikaltaan erilaisia ja elävät luonnossa eri alueilla. Ne pystyvät kuitenkin lisääntymään keskenään ja tuottamaan lisääntymiskykyisiä risteytyksiä, joita kutsutaan hybrideiksi.

Hybridit ovat 2000-luvun aikana päässeet yleistymään, kun risteytysten tuottamille uusille värisekoituksille on ollut kysyntää eläinkaupan alalla. Monissa maissa myös hamsteriharrastajat ja -kasvattajat teettävät hybrideitä tahallisesti. Nykyään on erittäin vaikeaa tietää, ovatko eläinkaupassa myynnissä olevat ”talvikot” tai ”campbellit” lajipuhtaita yksilöitä, ellei ne ole ostettu myymälään joltakulta vastuulliselta kasvattajalta.

Lajien sekoittaminen voi altistaa eläimiä monille terveysongelmille lajien toisistaan eroavan fysiikan vuoksi.

Suomen Hamsteriyhdistys kieltää hybridien kasvattamisen ja näyttelyttämisen ulkomuotoluokissa. Talvikoiden tai campbellien kasvatuksesta haaveilevan on syytä hankkia jalostuseläimensä vastuullisilta kasvattajilta, ja varmistaa että niiden sukutaulu ja lajipuhtaus on tiedossa.

Hybridiä voi olla kokemattoman silmän vaikea erottaa puhtaasta yksilöstä.

Biologiaa

Venäjänkääpiöhamsteri talvikon latinankielinen nimi on Phodopus sungorus. Se kuuluu hamsterien (Cricetinae) alaheimoon ja kääpiöhamsterien (Phodopus) sukuun. Muut Phodopus-suvun hamsterit ovat roborovski ja campbelli, joita myös pidetään lemmikkeinä.
Talvikon virallinen nimi on pikkuhamsteri, mutta Nisäkäsnimistötoimikunta on ehdottanut sen uudeksi nimeksi dzungarianhamsteria. ”Venäjänkääpiöhamsteri talvikko” ja ”talvikko” -nimet ovat kuitenkin vakiintuneet lajin nimeksi lemmikkieläimenä ja olleet harrastajien käytössä jo pari vuosikymmentä. Talvikko-nimitys on alun perin suomalaisten harrastajien itse kääntämä englantilaisesta nimestä ”winter white”.

Talvikot elävät luonnossa muun muassa Siperian ja Kazakstanin ruohikkoisilla aroilla. Laji löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 1773, ja lajin löytäjä oli tutkija nimeltä Peter Simon Pallas.

Keskimääräinen elinikä: 1,5–2 vuotta
Kromosomeja: 28
Kiimakierto: 4 vrk
Kantoaika: 20–21 vrk
Keskimääräinen poikuekoko: 4–6
Nisien määrä: 8
Poikasen syntymäpaino: 1–2 gr
Poikasten silmät aukeavat: 10–14 vrk
Emo lopettaa imetyksen: 21–25 vrk
Luovutusikä: 35 vrk
Sukukypsyys: 5–6 viikkoa

Luonne

Yhdessä vai erikseen?

Talvikot ovat pääosin erakoita, mutta saattavat tulla toimeen myös pareittain silloin, kun yksilöt ovat eläneet yhdessä erottamattomina poikasesta saakka – esimerkiksi kaksi siskosta tai veljestä, tai emo ja tytär tai isä ja poika. Tällöinkin on olemassa kinastelun vaara silloin, kun hamsterit saavuttavat aikuisiän noin 4 kuukauden iässä.

Kasvattajat joskus yhdistävät vanhoja, hedelmällisyysiän ylittäneitä (yleensä yli 12 kk) naaraita asumaan pariksi uroksen kanssa. Talvikot tulevat yleensä paremmin toimeen vastakkaisen sukupuolen kanssa eikä poikueen vaaraa vanhalla naaraalla ole. Joissain harvoissa tapauksissa vanhalla naaraalla saattaa vielä olla lisääntymisintoa jäljellä ja tuloksena on yllätyspoikue – sen vuoksi eläkeparitkin kannattaa valita niin, ettei mahdollinen yllätyspoikue ole esim. liian sisäsiittoinen.

Pääosin kasvattajat myyvät talvikoita vain yksineläjiksi. Kaksi talvikkoa hankkivan ostajan on varauduttava reagoimaan mahdollisiin tappeluihin nopeasti ja erottamaan kaverit toisistaan tarpeen tullen ja hankkimaan kummallekin oman asumuksen.

Talvikot eivät ole lajitovereilleen niin aggressiivisia kuin esimerkiksi kiinankääpiöhamsterit, joten vakavat tappeluhaaverit ovat suhteellisen harvinaisia – eivät kuitenkaan mahdottomia.

Asumuksessa

Talvikot ovat muiden hamsterien tapaan hämäräaktiivisia, ja niiden vilkkain aika ajoittuu iltaan ja yöhön. Monet talvikot kuitenkin liikuskelevat asumuksessaan myös päiväsaikaan.

Jotkin yksilöt saattavat olla reviiritietoisia. Reviiritietoisuus tarkoittaa sitä, että hamsteri pyrkii suojelemaan reviiriään ja pesäänsä ihmiseltä. Tällöin se narisee kovaäänisesti, heittäytyy selälleen tai saattaa näykkäistä.

Reviiritietoiseen käyttäytymiseen taipuvainen yksilö on usein asumuksensa ulkopuolella, vieraalla maaperällä, oikein kiltti. Tällöin sen pyydystämiseen asumuksesta kannattaa käyttää esimerkiksi wc-paperihylsyä tai juomalasia, josta hamsteri kipataan kädelle.

Ihmisen kanssa

Talvikoiden luonteessa on melko paljon jakaumaa rauhallisten ja vilkkaampien yksilöiden välillä. Ihanteellinen talvikko on rauhallinen, ystävällinen ja hieman ”laiskanpulskea” tapaus, joka on helppo kesyttää ja sopii myös lapsille.

Valitettavasti lajissa esiintyy myös esimerkiksi hyvin ylivilkkaita ja hermostuneita tai reviiritietoisia yksilöitä. Perusteellinen kesyttäminen ja ihmiseen totuttaminen poikasesta alkaen on tärkeää.
Urokset ovat yleensä naaraita rauhallisempia luonteeltaan.

Mistä ostaa?

Talvikko on kääpiöhamstereista kaikista yleisin, joten niitä löytyy laajalti myynnistä kasvattajilta sekä eläinkaupoista.

Varmasti lajipuhdasta ja suvultaan moitteetonta talvikkoa haluavan kannattaa suunnata Suomen Hamsteriyhdistyksen jäsenten ja virallisten kasvattajien puoleen, sillä eläinkauppojen ja hämäräperäisten myyjien hamstereiden puhtaudesta ei voida olla varmoja.

Terveys

Talvikot ovat melko perusterveitä, mutta niilläkin esiintyy joitakin sairauksia ja ongelmia, esimerkiksi kasvaimia, tulehduksia, diabetesta ja ylipainoisuutta.

Kasvaimet tulevat yleensä vanhemmalla iällä, ja niitä voi esiintyä missä tahansa ruumiinosassa. Kasvaimien leikkaaminen voi joissain tapauksissa olla mahdollista, mutta se on hamsterille erittäin riskialtista, eikä leikkauksesta juurikaan ole hyötyä jos kyseessä on muutenkin vanha ja lyhytikäinen eläin. Kasvaimet voivat periytyä, joten samassa suvussa jatkuvasti ilmestyviin kasvaimiin on kasvattajan syytä suhtautua erittäin vakavasti.

Diabetes ei ole erityisen yleinen sairaus talvikoilla, mutta sitä on lähivuosina esiintynyt jonkin verran. Sairautta ei voida parantaa, mutta sen puhkeamista voidaan ehkäistä ja etenemistä hidastaa ruokinnalla. Diabeteksen oireita ovat muun muassa yleiskunnon heikkeneminen, ärtyneisyys, erittäin runsas juominen sekä runsas virtsaaminen. Lisätietoa aiheesta löytyy artikkelista Diabetes eli sokeritauti hamstereilla.
Ylipainoisuus on melko yleistä talvikoilla, ja monet talvikot lihovat luonnostaan erittäin herkästi. Lihavuus voi altistaa hamsteria sydän- ja verisuonisairauksille, diabetekselle ja lyhentää sen elinikää. Lihavan talvikon laihduttamista voi usein hankaloittaa se, jos yksilö ei ole kovinkaan aktiivinen eikä sitä kiinnosta esimerkiksi juoksupyörässä juokseminen laisinkaan. Ruokinnasta on syytä karsia ylimääräiset rasvat vaihtamalla ruokavalio kevyempään jyväseokseen ja kevyempään tuoreruokaan.

Joidenkin talvikoiden hyvin ulkonevat suuret silmät voivat altistaa niitä silmien ärsytykselle ja tulehduksille. Tulehtunut silmä oireilee vuotamalla, muurautumalla umpeen ja punoittavilla luomilla.

Kasvatus

Talvikoiden kasvatus on suhteellisen helppoa ja yksinkertaista, mutta jalostuseläinten valintaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota lajipuhtauden vaalimiseksi. Jalostuseläimien tulisi olla ulkonäöltään puhdaslajisen talvikon näköisiä, niillä tulisi olla tiedossa alkuperä sekä sukutaulu ja kasvattaja.

Talvikkonaaraan kiimaa ei ihminen voi havaita, joten pariskunta yhdistetään asumaan samaan asumukseen kunnes naaras tulee tiineeksi. Talvikot tulevat pääsääntöisesti hyvin toimeen vastakkaisen sukupuolen kanssa, mutta pieni narina ja välienselvittely on yhteiselon alussa normaalia. Uros tai naaras joka vahingoittaa puolisoaan vakavasti ei ole jalostuskelpoinen!

Vilkaise tarkempia tietoja talvikoiden kasvatuksesta artikkelin yläosassa linkatuista artikkeleista!

Lähteet

Dwarf Hamsters (Sharon Vanderlip 1999, 2009, Barron’s)

Hoitopussi (Suomen Hamsteriyhdistys, 2013)

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterilajit: vkh roborovski

Venäjänkääpiöhamsteri roborovski Latinankielinen nimi: Phodopus roborovskiiEnglanninkielinen nimi: Roborovski dwarf hamster Tunnetaan Suomessa taksonomiassa nimellä roborovskinkääpiöhamsteri/aavikkohamsteri,

Tietoa talvikoiden talviturkista

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko (lat. Phodopus sungorus) on saanut sekä suomenkielisen nimensä ”talvikko” että englanninkielisen nimensä ”winter