...

Ideoita hamsterin häkin sisustukseen

Olen koonnut tähän artikkeliin hieman ideoita sekä kuvia siitä, miten hamsterin häkistä tai terraariosta saa tehtyä jännittävämmän. Kekseliäs sisustus viihdyttää sekä häkin asukasta että lemmikinomistajaa!

Jokaisessa hamsterin asumuksessa tulisi olla yksi tai useampi pesäkolo, pesämateriaalia (esimerkiksi wc-paperia), kuiviketta (esimerkiksi puupurua), raikasta vettä sekä kuivaruokaa. Myös juoksupyörä on hyvä olla. Tämän lisäksi hamsterille tulisi tarjota muita virikkeitä.

Mitä isompi asumus hamsterillasi on, sitä enemmän sen elämää voi piristää mukavilla virikkeillä ja seikkailumahdollisuuksilla. Panosta siis suureen häkkiin, kun hankit lemmikkiä.

Lisää tasoja!

Monissa hamsterinhäkeissä on kiipeilytasoja jo valmiiksi, mutta niitä voi rakentaa myös itse. Tasojen päälle voi sijoittaa esimerkiksi hamsterin ruokakupit, jolloin ne eivät sotkeudu kuivikkeisiin.

 • Puinen taso syntyy nopeasti muutamalla nikkarointivälineellä. Naulaamalla neljä laudanpätkää jaloiksi pienelle vanerinpalalle saat aikaan helposti eri korkuisia tasoja, joille hamsteri voi kiivetä esimerkiksi puunoksia tai eläinkaupasta ostettavia tikapuita pitkin.
 • Isot pahvilaatikot ovat pikaratkaisu tasojen tekemiseen. Leikkaa aukkoja esimerkiksi kenkälaatikon kanteen ja sivuille, niin saat aikaan suuren seikkailulaatikon.
 • Häkin pinnojen väliin voi pujottaa paksua pahvia tai vanerilevyä.
Tämä hamsteri hyödyntää jo häkissään olevia tasoja!

Kiipeilypaikkoja!

 • Oksia löytyy luonnosta kaikenkokoisia, ja ne ovat hyviä niin kiipeilyyn kuin jyrsimiseenkin. Vältä havupuiden oksia ja huuhtele ulkoa löydetyt oksat perusteellisesti.
 • Eläinkaupan valikoimissa on kaikenlaisia siltoja, tikapuita ja jopa riippumattoja jyrsijöille.
 • Riippumaton voi ommella myös itse kangastilkuista ja ripustaa häkin kattoon. Ohjeet löydät täältä.
Tässä häkissä kiipeilypaikkana on kirpputorilta ostettu kori, joka on ripustettu kattoon roikkumaan.

Kaivelupaikkoja!

 Hamsterit asuvat luonnossa syvissä pesäkoloissa, joten ne pitävät kaivelumahdollisuuksista myös kotihäkissään.
 
 • Paksu purukerros on helpoin tapa tarjota kaivelumahdollisuuksia. Jos purujen alle piilottaa wc-paperihylsyjä tai pahvilaatikoita, hamsteri voi innostua kaivelemaan niiden välille tunneliverkostoja.
 • Kaivelulaatikkoon voi laittaa esimerkiksi heinää, turvetta tai jotain muuta erikoisempaa materiaalia, jossa hamsteri pääsee möyrimään ja tutkiskelemaan. Laatikko voi olla pahvia. Jotkut eläinkaupat myös myyvät laatikkomaisia pesiä, joissa on pleksiseinä, jonka läpi hamsterin tunneleita voi katsella.
 • Kylpyhiekkaa saa eläinkaupasta ja voi laittaa erilliseen astiaan, jossa hamsteri voi kaivella ja kieriskellä.
Tunneliverkostoja kuivikkeiden alla.

Edullisia virikeideoita!

Hyvien virikkeiden perässä ei tarvitse mennä eläinkauppaan, vaan monet hamsterinhäkin sisustukset voivat löytyä kotoa tai kirpputorilta.
 
 • Pahvilaatikot, kananmunakennot ja paperihylsyt ovat mahtavia pesäkoloja hamstereille. Pringles-sipsipurkista saa hieman isomman tunnelin, kun sen sisältä kuorii metallipinnoitteen pois.
 • Luonnosta kerätyt oksat, kivet ja syötävät kasvit tuovat häkkiin pienen tuulahduksen luontoa. Muista välttää myrkyllisiä kasveja, autoteiden reunoja ja koiranulkoilutuspaikkoja kerätessäsi ulkoa virikkeitä.
 • Kirpputorien hyllyiltä voi löytää esimerkiksi koreja tai ruukkuja, joista syntyy hienoja pesiä hamstereille. Jotkut ovat askarrelleet kirpparilta löytyneistä puisista viinipullotelineistä tasoja hamstereille!
Ruukkuja ja pahvivirikkeitä

Ruokaa virikkeeksi!

Ruuan etsiminen, jyrsiminen ja hamstraaminen ovat hamstereille luonnollista käyttäytymistä.
 • Anna hamsterin itse etsiä ruokansa. Kuivikkeiden sekaan tai heinäkasaan piilotetut jyvät aktivoivat hamsteria etsimään niitä.
 • Ripusta herkut roikkumaan. Porkkanaa, parsakaalia tai muita vihanneksia voi ripustaa häkin kattoon roikkumaan rautalangasta, kunhan rautalangan päät on turvallisesti taiteltu häkin ulkopuolelle.
 • Napostelukäpyjä on helppo tehdä piilottamalla jyviä tai pähkinöitä kävyn suomujen väliin.
 • Kuivatettu leipä on hyvä jyrsintäherkku. Hamsteri voi syödä leipäpaketin kuivahtaneet kantapalat!

Miten usein hamsterin virikkeitä voi vaihtaa?

Joskus kuulee kysyttävän, stressaantuuko hamsteri, jos sen asumuksen sisustusta vaihtaa.

Hyvä ohjesääntö on, että sisustusta voi huoletta vaihtaa silloin kun hamsterin häkin muutenkin siivoaa kokonaan ja vaihtaa kuivikkeet. Jokapäiväinen tavaroiden vaihtelu tai siirtely voi saada hamsterin stressaantumaan, mutta silloin tällöin uusien esineiden antaminen tuo hamsterin elämään virikettä. Aina häkkiä siivotessa kannattaa kuitenkin muistaa laittaa sinne takaisin myös jotain tutun hajuista, esimerkiksi vanhoja puruja tai pesämateriaaleja.

Kuvia erilaisista häkin sisustuksista:

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta