Hamsterin lähettäminen ruumiinavaukseen

Olen nyt muutaman kerran joutunut lähettämään hamstereita Eviraan tutkittavaksi niiden kuoltua ja ensimmäisellä kerralla oli yllättävän vaikeaa löytää tietoa siitä miten tulisi menetellä, sivut vaikuttavat kuitenkin selkeämmiltä nykyään. Kokosin nämä ohjeet osittain Eviran sivuilta siltä varalta että linkit joskus muuttuisivat tai sivut häviäisivät, tekstin lopussa on kuitenkin pari linkkiä alkuperäisestä lähteestä.

“Ensiapuna” hamsteri kannattaa heti kuolleena löydyttyä laittaa tiiviiseen purkkiin tai ehjään ja solmittuun muovipussiin. Tämän jälkeen vielä purkki/pussi pieneen pahvilaatikkoon tai kestävämpään muovikassiin. Älä laita pakastimeen tai jätä huoneenlämpöön tutkittavaksi lähetettävää eläintä vaan mieluiten jääkaappiin tutkimuksen laadun parantamiseksi.

Pääkaupunkiseudulla asuvat voivat viedä henkilökohtaisesti eläimen virka-aikana Eviran päätoimipisteeseen, joka sijaitsee tarkemmin sanottuna Viikin kampusalueella (klo 8.00-16.15) osoitteessa Mustialankatu 3.

Eviraan voi myös lähettää eläimen postitse tai linja-autorahtina, se kannattaa tehdä heti alkuviikosta ettei jää tavarantoimittajan varastoon.

Itellan ja Matkahuollon kautta lähetettävien näytteiden pakkausohjeet Eviran sivuilta:

Esipakkaus
Kokonaisen eläimen ympärille on laitettava runsaasti ilmavaa ja kuivittavaa materiaalia, esimerkiksi sanomalehtipaperia. Kesäaikaan kylmävaraajia on aiheellista laittaa ruhon eri puolille.

Mikäli kyseessä on elinnäyte jota ei verhoa iho, näytettä vasten tulee laittaa folioa, voi- tai leivinpaperia, joka ei takerru näytteen pintaan. Vasta tämän jälkeen lisätään imevää ja ilmavaa sanomalehtipaperia tai vastaavaa.

Välipakkaus
Soveltuu kaksinkertainen muovipussi ja/tai -säkki.

  Ulkopakkaus
a) Itellan kautta lähetettävät enintään 30 kg painoiset painoiset näytteet :

Noudatetaan Itellan ohjeita biologisen materiaalin lähettämisestä. Käytetään musta-keltaraitaisia pahvipakkauksia, tai muuta tukevaa pakkausta, jonka ympärille vedetään musta-keltaraitaista teippiä. Lisäksi tarra tai merkintä UN 3373, biologinen aine, kategoria B. b) Matkahuollon kautta lähetettävät näytteet:

Pahvi-tai styroxlaatikko, jonka on oltava riittävän luja kestämään käsittelyä. Laatikossa mahdollisesti tyhjäksi jäävä tila tulee täyttää sopivalla täytemateriaalilla.

Tärkeää!
Tutkimuslähete ruumiinavaukseen – harraste-eläimet.pdf
Muista täyttää yllä oleva lomake ja laittaa se näytteen mukana. Pelkkä patologin lausunto kokemuksieni mukaan maksanut n. 50-70 euroa.

Osoite johon näyte lähetetään:
Mustialankatu 3 00790 Helsinki

Lisää aiheesta:
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten_terveys_ja_elaintaudit/naytteenotto-_ja_lahetysohjeet/pakkaus-_ja_lahetysohjeet/
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten_terveys_ja_elaintaudit/naytteenotto-_ja_lahetysohjeet/pakkaus-_ja_lahetysohjeet/pakkaaminen_kaytannossa/