Hamsterin hankkijan opas

Tässä pieni, toivonmukaan tiivis tietopaketti asioista joita lemmikkihamsterin hankkijan kannattaa ottaa huomioon. Tämä ei ole hoito-ohje, vaan tarkoituksena on avustaa lemmikinostajaa löytämään itselleen se paras lemmikkieläin.

1. Onko hamsteri oikea lemmikki sinulle?

Hamsterit ovat luultavasti yksi suosituimmista lemmikkieläimistä Suomessa. Ne ovat suhteellisen helppohoitoisia, mutta vaativat kuitenkin säännöllistä huolenpitoa ja parin vuoden mittaisen sitoutumisen eläimen hoitoon.
Hamsterin hankintahinta on halpa, mutta tarvikkeille ja tulevaisuuden mahdollisiin eläinlääkärikuluihin on varattava rahaa. Oli eläin mikä tahansa, täytyy muistaa että sitä ei saa kiinnostuksenpuutteessa jättää heitteille, vaan täytyy olla valmis hoitamaan loppuun asti ja tarvittaessa viemään eläinlääkärille.

Hamsterit ovat…

– yöeläimiä (nukkuvat päiväsaikaan ja saattavat kolistella asumuksessaan öisin)
– melko lyhytikäisiä (lajista riippuen 1,5 – 3 vuotta)
– häkkieläimiä (syyrialaisille vähintään 70 x 40, kääpiöille 50 x 40)
– sekasyöjiä (tarvitsevat sekä kasvi- että eläinperäisiä proteiineja)
– helppohoitoisia (säännöllinen ruokinta ja veden vaihto + asumuksen siivous kerran 2-4 viikossa)
– melko terveitä, sairauksia esiintyy silloin tällöin

Hamsterit eivät ole sillä lailla seurallisia eläimiä, että ne kaipaisivat säännöllisesti ihmisen seuraa. Ne viihtyvät hyvin omissa oloissaan, mutta oppivat lajista riippuen hyvinkin sosiaalisiksi ja kesyiksi. Vaikka ne ovatkin melko yksinkertaisia eläimiä, on niillekin kärsivällisellä yrittämisellä mahdollista opettaa pieniä temppuja, kuten vaikkapa agilityä.
Jos on kiinnostusta harrastaa lemmikin kanssa näyttelyitä, on hamsteri hyvä laji siihen. Suomen Hamsteriyhdistys sekä paikallisyhdistykset järjestävät näyttelyitä eri puolilla Suomea. Hamsterin näyttelykausi sen elämässä kestää suunnilleen ikäkauden 2 kk – 20 kk, pitkäikäiset lajit kuten roborovski ja kiinankääpiö ovat usein näyttelykuosissa vielä hyvinkin vanhalla iällä.

Pienille lapsille (alle 10 v, lapsesta riippuen) en suosittele hamsteria lemmikiksi niiden yöaktiivisuuden, pienen koon sekä joskus arvaamattoman käsiteltävyyden vuoksi.

2. Mikä laji?

Moni asiaan perehtymätön ei tiedä, että hamstereita on lemmikkinä viittä eri lajia: syyrialainen hamsteri (”kultahamsteri”), venäjänkääpiöhamsteri talvikko, venäjänkääpiöhamsteri campbelli, venäjänkääpiöhamsteri roborovski sekä kiinankääpiöhamsteri. Kaikilla lajeilla on omat erityispiirteensä ja -tarpeensa, mikä tekee niistä hyvin erilaisia lemmikkejä.
Taulukko on hyvin suurpiirteinen ja yleistävä, mutta toivon mukaan avuksi.

lajikoko, elinikäsosiaalisuusasumusluonnesaatavuus*
syyrialainen hamsteri
eli kultahamsteri
lat. mesocricetus auratus
n. 15-20cm / 150-250g1,5 – 2,5 verakko, asutettava aina yksin!vähintään 70x40x30melko helposti kesyyntyvä ja rauhallinenyleinen
venäjänkääpiöhamsteri talvikko
lat. phodopus sungorus
n. 8-10cm / 30-60g1,5 – 2,5 vpääosin erakkovähintään 50x40x20melko helposti kesyyntyvä ja rauhallinenyleinen
venäjänkääpiöhamsteri campbelli
lat. phodopus campbelli
n. 8-10cm / 30-60g1,5 – 2,5 vlaumaeläin, asutettava pareittain / laumassavähintään 50x40x20melko helposti kesyyntyvä ja rauhallinenmelko yleinen
venäjänkääpiöhamsteri roborovski
lat. phodopus roborovskii
n. 7-8cm / 25-40g2 – 3 vlaumaeläin, asutettava pareittain / laumassavähintään 50x40x20melko villi, enemmän katselu- kuin sylilemmikkimelko yleinen
kiinankääpiöhamsteri
lat. cricelutus griseus
n. 10-12cm / 30-60g2,5 – 3,5 verakkovähintään 50x40x20ujo, mutta helposti kesyyntyvä ja rauhallinenmelko yleinen

* saatavuustilanne 1.5.2013

3. Mistä ostaa?

Vaikka se niin helpolta tuntuisikin, en suosittele marssimaan lähimpään eläinkauppaan hankkimaan hamsteria. Suuri osa kaupoista hankkii eläimensä ulkomaisista eläintukuista, joiden toiminta on vähintäänkin arveluttavaa, ja kotikasvatetutkin eläimet jäävät liikkeissä usein vaille käsittelyä siinä parhaassa kesyyntymisiässä. Kaupoissa on toki eroja, en halua yleistää, ja jotkut eläinkaupat hankkivat myytävät eläimensä kotikasvattajilta. Eläinliike voi olla hyvä vaihtoehto syrjemmässä asuvalle ostajalle.

Paras lähde hamsterin hankkimiseen on luotettava ja asiansa osaava yksityinen kasvattaja. Sellaisia löytyy Suomen Hamsteriyhdistyksen kasvattajalistalta sekä nimettömien kasvattajien listalta (linkit artikkelin lopussa). Suurin osa kasvattajista ilmoittelee myytävistä poikasista yhdistyksen myyntipalstalla.

Yksityiseltä kasvattajalta ostamisen etuja

– hinta (usein hieman edullisempi kuin eläinkaupoissa)
– hamsterin tausta yleensä tiedossa (syntymäaika, sukutaulu ja sukulaisten mahdolliset sairaudet)
– kasvattajan tuki ongelmatilanteissa
– useimmiten poikanen jo valmiiksi totutettu käsittelyyn

Jos et löydä myynnissä olevaa haluamaasi hamsterilajia tai -väriä, kannattaa ottaa yhteyttä kasvattajiin sähköpostitse ja tiedustella tulossa olevia poikasia. Lemmikin hankintaan ei kannata lähteä ”kaikki tänne mulle heti nyt!” -mentaliteetilla, vaikkei sitä uutta eläintä malttaisikaan odottaa. Toivottua poikasta voi joutua odottamaan jonkin aikaa, varsinkin jos kyseessä on harvinaisempi turkkimuunnos, väri tai laji.

Jos päätät kuitenkin kääntyä eläinkaupan puoleen, älä silloinkaan ryntää ostamaan ensimmäistä vastaantulevaa talttahammasta. Jotta välttyisit pettymyksiltä (esimerkiksi sairas tai villi hamsteri), kiinnitä huomiota liikkeeseen jossa asioit. On olemassa paljon myös hyviä eläinkauppoja, jotka kiinnittävät erittäin paljon huomiota eläintensä alkuperään ja hoitoon, ja saattavat ostaa hamsterinsa suoraan kotikasvattajilta.

Millaiset olot eläimillä on, millainen on myyjien tietotaso myynnissä olevista lajeista, mistä eläimet ovat tulleet liikkeeseen (tukku / liikkeessä kasvatettu / kotikasvattaja tms)? Älä osta alle luovutusikäistä (5 viikkoa) hamsteria. Älä tue epäilyttävää liikettä ”pelastamalla” sairasta tai kaltoinkohdeltua eläintä, vaan huomauta asiasta ja vie asia tarvittaessa asiaankuuluvalle taholle (eläinsuojelu).

Eläinkauppaeläintä ostaessa kannattaa varautua kesyttämään hamsteria hieman suuremmalla vaivalla kuin kasvattajalta. Eläinkauppojen valikoimassa on yleensä enimmäkseen syyrialaisia hamstereita sekä talvikoita / talvikon ja campbellin risteytyksiä eli hybridejä.

Hyödyllisiä linkkejä

Comments are closed.