...

Hamsterin kynsien leikkaus

Hamsterien kynnet kaipaavat joskus leikkuuta. Näyttelyhamsterilta edellytetään lyhyinä pidettyjä kynsiä, ja sopivan pituiset kynnet ovat mukavammat myös hamstereille. Kohtuuttoman pitkät kynnet voivat altistaa esimerkiksi varpaiden virheasennoille tai katketa kivuliaasti. Hamsteriemolla pitkät kynnet voivat vahingoittaa vastasyntyneitä, karvattomia poikasia.

Eniten kynsienleikkuutarvetta on venäjänkääpiöhamstereilla: talvikoilla, roborovskeilla ja campbelleilla. Niiden kynnet kasvavat melko pitkiksi ja vaativat yleensä säännöllisetä leikkaamista. Syyrianhamstereilla kynsien leikkuutarve tulee useimmiten vasta vanhemmiten, jolloin kynnet saattavat alkaa kasvaa aiempaa pitemmiksi. Kiinankääpiöhamstereiden kynsiä tarvitsee leikata silloin tällöin.

Näyttelyissä lemmikkituomarina säännöllisesti tulee vastaan syyrialaisia, joilta kynsiä on leikattu suoneen asti vahingossa, vaikkei niillä vaikuttaisi olevan oikeasti tarvetta kynsienleikkuulle. Korostan siis, että valtaosalla nuorista syyrialaisista kynsillä ei ole säännöllistä leikkuutarvetta, eikä niitä kannata turhaan nyrhiä, kun vaarana on liian lyhyeksi leikkaaminen. Jos kynnet ovat terävät, siihen voi auttaa esimerkiksi kynttä kuluttavien kivien tai tiilien laittaminen asumukseen.

Alla talvikon kynnet, jotka ovat päässeet aivan liian pitkiksi. Ne taipuvat sivusuunnassa, mikä voi vaikuttaa myös varpaan asentoon.

kynnet2
Alla kuva kynsistä leikattuina. Ne olisi voitu leikata vielä hiukan lyhyemmiksi, mutta ovat tuollaisenaan jo melko hyvät. Hyvin pitkäksi kasvaneissa kynsissä kynnen sisäinen verisuoni saattaa yltää pidemmälle kuin säännöllisesti lyhennetyissä kynsissä, joten leikkuun kanssa kannattaa olla varovainen.
kynnet3

Välineet

Paras väline kynsien leikkuuseen ovat pienet ihmisten kynsisakset tai kynsileikkurit. Vaihtoehtoja on monia. Itse pidän eniten pienistä kynsisaksista, mutta eri ihmisillä on hiukan eri mielipiteet ja kukin tykästyy siihen, mitä itse pitää parhaana.

Nahkahanskat hamsterin käsittelyyn saattavat tulla kyseeseen, jos kynsiä leikataan hamsterilta joka on vihainen tai tottumaton käsittelyyn.

Leikkaaminen

Kynsiä leikatessa tärkeintä on varoa vahingoittamasta hamsteria. Kynnen sisällä kulkee verisuoni, johon asti kynttä ei saa leikata, eikä tietenkään nirhata myöskään hamsterin jalkoja tai varpaita.

Jos hamsterisi on rauhallinen ja pysyy kädellä ilman kiinnipitämistä, sen voi antaa seistä kädellä tai esimerkiksi polven päällä (tummat housut auttavat näkemään vaaleat kynnet kätevästi) ja leikata kynnet, kun hamsterin jalka on maassa.

Vilkkaampi hamsteri voi olla syytä ottaa kainalo-otteeseen tai niskasta kiinni. Olisi hyvä, että kaikki hamsterit totutettaisiin tällaisiin otteisiin elämän aikana, sillä se helpottaa hoitotoimenpiteitä huomattavasti. Jos hamsteri hermostuu ja puree kiinnipidettäessä, nahkaiset purunkestävät hanskat tulevat tarpeeseen. Ei kannata kuitenkaan kiusata hamsteria turhanpäiten liian pitkään jos se vaikuttaa selkeästi stressaantuvan, vaan antaa sen olla ja jatkaa toimenpidettä myöhemmin.

Eri hamstereille sopivat hieman erilaiset tavat kynsienleikkuuseen. Jos kaikkia kynsiä ei saa leikattua yhdellä kertaa, voi ottaa tavaksi nipsaista muutaman kynnen sieltä täältä iltaisin sylittelyn yhteydessä.

Leikkaaminen roborovskeilta

Roborovskit omana kohtanaan siksi, että niiden vilkas luonne asettaa hiukan erilaiset lähtökohdat kynsienleikkuulle. Roborovski ei pysy rauhassa kädellä kynsienleikkuun ajan, mutta niillä on veikeä tapa jähmettyä paikoilleen niskasta tai kyljistä pideltynä.

Ota roboa etusormella ja peukalolla niskasta taikka kyljistä, ja nipsaise kynnet lyhyeksi. Yleensä kevyt puhaltaminen hamsteria kohti silloin kun se rimpuilee saa sen pysähtymään paikoilleen.

Alla kuva yhdestä tavasta pidellä roborovskia. Valtaosa roboista pysyy jonkin aikaa rauhallisesti paikoillaan, kun niitä pidellään tällä tavoin. Osa varpaista voi jäädä sormien alle tai hamsterin karvojen sekaan, joten asentoa voi joutua muuttamaan kesken leikkaamisen.
_full-2

Ei onnistu sitten millään?

Jos kynsien leikkaaminen ei ahkerista yrityksistä huolimatta onnistu, voivat esimerkiksi eläinlääkärit tai kokeneet hamsterikasvattajat lähialueella auttaa. Monet hamsterikasvattajat leikkaavat hamsterien kynnet ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan. Myös hamsterinäyttelyistä yleensä löytyy joku harrastaja leikkaamaan kynnet.

Kasvattajien yhteystietoja löytyy Suomen Hamsteriyhdistys ry:n nettisivuilta.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta