...

Pitkäkarvaisten hamsterien turkinhoito

DSC_4982
Tällä uroksella ei ole kovinkaan pitkä ”laahus”

Syyrianhamstereilla tunnetaan neljä turkkimuunnosta: lyhytkarvainen, pitkäkarvainen, rex ja satiini. Näistä etenkin lyhytkarvainen ja pitkäkarvainen ovat suosittuja. Pitkäkarvaiset hamsterit hurmaavat pehmeällä turkillaan ja nallemaisella ulkonäöllään ja ovat erittäin kysyttyjä lemmikkejä.

Pitkäkarvainen turkinlaatu on pehmeä, pörröinen, hieman lyhytkarvaista turkkia ”pumpulimaisempi” tuntumaltaan. Pitkäkarvaisilla hamstereilla pisimmät karvat sijoittuvat yleensä korvien taakse, hajurauhasten kohdalle lonkkiin sekä takamukseen. Pitkiä karvahaituloita takamuksessa kutsutaan ”laahukseksi”.

Pitkäkarvaisten hamsterien turkin pituus riippuu monista tekijöistä: yksilöstä, sen iästä ja yleiskunnosta sekä sukupuolesta. Naaraspuolisilla pitkäkarvaisilla turkki on pörröinen ja tavallista lyhytkarvaista pidempi, mutta niille ei yleensä kasva kovinkaan pitkää laahusta, vaan hieman pitemmät tupsut sinne tänne.

Pitkäkarvaisilla uroksilla turkki on yleensä pidempi ja voi pisimmillään olla jopa puolet hamsterin ruumiin pituudesta. Turkin pituus kuitenkin vaihtelee paljon yksilöittäin ja hamsterin eliniän aikana, uroksilla siihen voi vaikuttaa myös testosteronin määrä elimistössä.

DSC_3427
Pitkäkarvainen luonnonvalkoinen hamsteriuros

Usein kysytään, tarvitseeko pitkäkarvaisia hamstereita harjata tai onko niiden hoito vaivalloisempaa kuin lyhytkarvaisten. Yleensä turkki ei tarvitse säännöllistä harjaamista pysyäkseen suorana, mutta turkkia voi halutessaan harjata hammasharjalla tai pehmeällä vauvanharjalla.

Turkinlaatu vaikuttaa takkuuntumiseen huomattavasti, joillakin uroksilla voi olla mahdottoman pitkä ja hieno turkki ilman takkuja, kun taas toiset saattavat lyhyilläkin laahuksilla takkuuntua helposti. Naaraiden turkki harvemmin takkuuntuu, koska se ei kasva niin pitkäksi.

Jos takkuja pääsee ilmestymään, niitä voi varovasti koettaa selvittää sormilla tai edellämainituilla harjoilla. Hamsterin iho on kuitenkin ohut ja herkkä, joten kovinkaan ronskia takkujen repimistä ei suositella, vaan toivottomat takut on parempi leikata irti.

Kuivikevalinnoilla voi vaikuttaa turkin suorana pysymiseen. Tavallinen kutteripuru (esim. pesäpuru) takuttaa turkkia usein herkästi.

Pitkäkarvaisille hamstereille sopiikin paremmin painavampi, isolastuinen kuivike kuten haapahake (esim. Mörtti Röpö) tai pellettityyppiset kuivikkeet. Pitkäkarvaisille uroksille kannattaa myös välttää juoksupyöriä, jossa turkin on mahdollista kiertyä osien ympärille tai juuttua johonkin väliin hamsterin juostessa.

Näyttelyissä pitkäkarvaisen turkin tulisi olla mahdollisimman pitkä, mutta lemmikkihamsteria takkujen irti saksiminen ei haittaa. Ei siis kannata pelätä pitkäkarvaisen hamsterin hoitoa, se on hyvin helppoa!

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterin kynsien leikkaus

Hamsterien kynnet kaipaavat joskus leikkuuta. Näyttelyhamsterilta edellytetään lyhyinä pidettyjä kynsiä, ja sopivan pituiset kynnet ovat