...

Hamsterin lähettäminen ruumiinavaukseen

Aikoinaan lähetin yllättäen menehtyneitä hamstereita Ruokaviraston (ent. Evira) laboratorioon tutkittavaksi ja tuolloin ohjeiden löytäminen oli haastavaa. Tiedon löytyminen on edistynyt huomattavasti ja nykyään Ruokaviraston sivuilta löytyy jopa Lemmikkieläinten ruumiinavaustutkimus – usein kysyttyä -sivu.

Uudistin artikkelia 5.1.2019, koska edellinen versio tästä artikkelista sisälsi jo vanhentunutta tietoa. Yllälinkitetty sivu sisältää kattavasti tietoa, mutta toistan tässä joitain ohjeita ja hyödyllisiä linkkejä jotka koskettavat nimenomaan hamstereiden ruumiinavaustutkimuksia.

“Kääri kokonainen eläin runsaaseen ilmavaan ja kuivittavaan materiaaliin, esimerkiksi sanomalehtipaperiin. Laita kesäaikaan kylmävaraajia ruhon eri puolille. Sulje näyte sen jälkeen kaksinkertaiseen muovipussiin ja/tai –säkkiin, ja lisää vielä väliin imevää materiaalia.”

Kuvalliset ohjeet kokonaisten eläinten pakkaamiseen.

Älä laita pakastimeen tai jätä huoneenlämpöön tutkittavaksi lähetettävää eläintä vaan mieluiten jääkaappiin tutkimuksen laadun parantamiseksi, tutkimusnäyte tulisi olla lähelle +0 °C ennen pakkaamista.

Pääkaupunkiseudulla asuvat voivat viedä henkilökohtaisesti eläimen virka-aikana Ruokaviraston Viikin toimipaikkaan, joka sijaitsee tarkemmin sanottuna Viikin kampusalueella (klo 8.00-16.15) osoitteessa Mustialankatu 3, Helsinki.

“Avaussalin ovi löytyy Ruokaviraston ja Eläinlääketieteellisen tiedekunnan väliseltä sisäpihalta. Kadulle näkyy korkea peltiovi, jossa on suuri numero 4. Henkilökunta on paikalla virka-aikana klo 8.00 – 16.15. Tavoitat henkilökunnan soittamalla avaussalin ovikelloa tai soittamalla ovessa olevaan puhelinnumeroon.

Käytössä on myös asiakaskylmiö, johon voit tuoda eläimen virka-ajan jälkeen. Kylmiö on mitoitettu pieneläimille, ja tuojan on itse kyettävä nostamaan eläin kylmiöön sisälle.

Kylmiön ovi on avaussalin oven vieressä vasemmalla. Pääset kylmiöön ovikoodilla, jonka saa soittamalla numeroon: 040 840 6728. Kylmiössä on myös täytettäväksi tutkimuslähetteitä.”

Ruokavirastoon voi myös lähettää eläimen postitse tai linja-autorahtina, se kannattaa tehdä heti alkuviikosta ettei jää tavarantoimittajan varastoon.

Pakkausohjeet

Tärkeää!

Muista täyttää tutkimuslähetelomake ja liittää se näytteen mukaan, tai vaihtoehtoisesti lähetä se sähköpostitse osoitteeseen patologia@ruokavirasto.fi

“Täytä ja allekirjoita tutkimuslähete huolellisesti, tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. Lisää tuojan/tilaajan puhelinnumero lisätietojen saamista varten. Huomaa, että tutkimuksen tilaaja eli maksaja allekirjoittaa lähetteen.

Täytä taustatietoihin taudin kesto, oireet ja hoito, erityisesti mahdolliset viimeisten päivien oireet sekä eläinlääkärikäynnit. Keskushermosto-oireisilla eläimillä kuvaa mahdollisimman tarkasti eläimen oireet sekä neurologisen tutkimuksen tulokset, jotta tutkimus voidaan suunnata oikealle alueelle.

Voit myös liittää mukaan eläimen erillisiä hoitotietoja. Laita täytetty lähete mukaan samaan pakettiin eläimen kanssa. Lähetteen tulee olla perillä viimeistään samaan aikaan kuin tutkittava eläin.”

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterien hajurauhaset

Kääpiöhamsterit Venäjänkääpiöhamstereilla (talvikko, campbelli ja roborovski) on vatsassaan hajurauhanen, jota ne käyttävät reviirinsä merkitsemiseen. Rauhasestä

Harmaakaihi hamsterilla

Onko hamsterillesi ilmestynyt harmaa täplä silmään? Kyseessä voi olla harmaakaihi. Harmaakaihi on silmässä oleva mykiön