...

Knikkimörkö

Olen jo pitkään yrittänyt selvittää mitä knikit todellisuudessa ovat. Ei niin että omat hamsterit olisivat niistä kärsineet huomattavan paljon, tähän mennessä vain kaksi syyrianhamsteria kehittivät häntäänsä selkeän mutkan ennen 6 kuukauden ikää, sitten tuli tämä 2-vuotias herrasmies Sky joka vapautti sisäisen apinansa kun muutti pienestä asumuksestaan Tanskasta meille Samlaan, jossa on ilmeisesti liikaa kiipeilymahdollisuuksia 🙂 Neljä viidestä tuomarista totesivat ukon hännän suoraksi, mutta yksi näistä viidestä on vakuuttunut siitä että tälle vanhukselle on kehittynyt periytyvä knikki.

Kävin noin tunnin mittaisen keskustelun Janicen (Holmden Hill Haven) kanssa knikeistä. Ensiksi hän kumosi oletukseni siitä että tummanharmaiden knikki olisi samankaltainen kuin muut knikit.

Knikki 3 viikon ikäisen poikasen hännässä
Knikki 3 viikon ikäisen poikasen hännässä

”Kaikki kuvittelevat tummanharmaiden knikin taittuneeksi hännäksi, mutta todellisuudessa häntä muistuttaa enemmän saparaa, joka taipuu selän päälle niin että hamsterin peräaukko näkyy. Hännät ovat niin jäykkiä, että jos yrität sellaista taivuttaa niin se varmasti murtuu.”

”Usein tuo knikki näkyy jo vastasyntyneillä, mutta kaikkein ilmeisin se on viimeistään 6 viikon ikäisillä.”

Kyselin lopuksi knikeistä jotka eivät liity millään tapaa tummanharmaisiin, mutta hän ei ole sellaisia nähnyt.

”Tiedän että gerbiileillä tavataan knikkejä jotka ovat perinnöllisiä, tosin näiden hännät ovat alttiimpia vahingoille. Joidenkin knikkien uskotaan olevan enemmänkin seurausta kalsiumvajauksesta kasvun aikana.”

Kun ajattelen asiaa tarkemmin, usein knikeillä tarkoitetaan epämuodostuneita häntänikamia. Ainoa tieteen julkaisu hamstereihin liittyen tämä asian tiimoilta oli Malformed vertebrae in Cricetulus migratorius (grey hamster): case report.

Jälleen raportoitiin epämuodostuneesta nikamasta joka oli heti jo vastasyntyneellä, ei viasta joka ilmeni vasta myöhemmällä iällä.

Hiirikasvattajien näkökulmaa knikkeihin, etenkin seuraava lainaus olisi hyvä huomioida: ”Todnäk knikki ei ole välttämättä mikään yhden geenin yksinkertaisesti periytyvä juttu. Varsinkaan hiiriharrastajien harmina lilluvat häntäknikit.  Olemassa on erityisiä häntäknikkigeenejä, MGI listaa näitä mukavat 113 kpl. Osa on resessiivisiä, osa dominoivia, osa semidominantteja, osa spontaaneja , osa aiheutettuja (kemikaalein, säteilyttämällä…), osa aiheuttaa niin pahoja muita ongelmia, ettei hiiri ole muutenkaan elinkelpoinen tai on letaali.”

Breeding Pairings To Avoid: Genetic Birth Defects Various genetic defects have been documented in hamsters. No hamster with any problem which might be a genetic defect should be used for breeding. Among the more common genetic defects we see are spinal deformities (sometimes manifest as kinked or curved tails) and missing limbs, tails, or eyes.

Yhteenvetona siis haluaisin todeta että knikkien ongelmia on todennäköisesti paisuteltu, eikä täysikasvuisten häntään noin vain ilmesty perinnöllisiä mutkia. Ilmiötä voisi verrata siihen että selkänsä vahingoittanutta ihmistä kutsuttaisiin skolioosia sairastavaksi.

Toki riskit on hyvä minimoida varsinkin kehitysvaiheessa olevien hamstereiden kanssa, mutta täysikasvuisten hamstereiden kohdalla olisi jo hyvä käyttää tuota kultaista maalaisjärkeä.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Sopisiko hamsteri minulle?

Moni hamsteriin ihastunut ei välttämättä tule ajatelleeksi mitä hamsterin omistaminen tuo tullessaan. Minkään pikkujyrsijän ostamiselle