...

Maitotuotteet hamsterin ruokavaliossa

”Kaseiini, eli maidon proteiini nostaa tutkitusti hamstereiden kolesterolitasoa ja triglyseridien (rasvan) pitoisuutta veressä [5], aiheuttaa amyloidoosia [28] ja sappikiviä.[29] Maitotuotteita, kuten juustoa, suositellaan annettavan hamsterille mm. sen kalsiumpitoisuuden vuoksi, mutta samaa ravintoainetta esiintyy basilikassa ja seesaminsiemenissä suurempina määrinä.”

Maituotteita on syötetty hamsteriharrastajien keskuudessa pitkän aikaa kalsiumin lähteenä, ja niitä suositellaan joskus edelleen. Totuus on, että maitotuotteista voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Ne voivat aiheuttaa yllämainittuja terveysongelmia.

Maito käy nykyään läpi rankan prosessin ja pästörointi tuhoaa maidossa olevat luontaiset entsyymit. Entsyymien puuttumisen takia kalsium ei imeydy ja voidaan todeta, että siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Hamsterin elimistö ei myöskään ole kehittynyt sulattamaan maitotuotteita, eivätkä ne kuulu hamsterien ruokavalioon luonnossa.

Maito ei ole ainoa kalsiuminlähde, on olemassa paljon hyviä ja luonnonmukaisempia tuotteita täydentämään hamsterin ruokavaliota. Niistä voidaan mainita mm. basilika ja seesaminsiemenet, joita itse käytän hamstereillani viikottaisessa ruokinnassa kalsiuminsaannin turvaamiseksi.

Jogurtti ei ole hamsterille kaikkein terveellisintä ravintoa
Jogurtti ei ole hamsterille erityisen terveellistä ravintoa

Yhteenveto maitotteista
+ yleensä aina saatavilla jääkapissa useassa taloudessa.
– Aiheuttaa tutkitusti hamsterille terveydellisiä haittoja.
– Käsittely minimoi kalsiumin imeytymisen.
– Hamsterin elimistö ei ole tarkoitettu sulattamaan maitotuotteita.

Yhteenveto vaihtoehdoista
+ Basilikassa ja seesaminsiemenissä on 10 kertaa enemmän kalsiumia kuin maitotuotteissa.
+ Halpa ja luonnonmukaisempi ratkaisu.
+ Hamsterin elimistölle sopiva, helposti sulava.
+ Ei pilaannu helposti.
+ Kalsium imeytyy hyvin.

Lähteet:
– The Hypocholesterolemic Effect of Dietary Soybean Protein vs. Casein in Hamsters Fed Cholesterol­ Free or Cholesterol­ Enriched Semipurified Diets -­ A.H.M. Terpstra, J. C. Holmes ja R. J. Nicolosi ­
– Laboratory hamsters ­- Noninfectious diseases ­- Gene B. Hubbard ja Robert E. Schmidt
– Dietary Protein Effects on Gallstone Formation – David M. Klurfeld, Maxine M. Weber ja David Kritchevsky

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Sopisiko hamsteri minulle?

Moni hamsteriin ihastunut ei välttämättä tule ajatelleeksi mitä hamsterin omistaminen tuo tullessaan. Minkään pikkujyrsijän ostamiselle