...

Pienet jyrsijät lasten lemmikkeinä

Pienten lasten lemmikit ovat aihe, joka silloin tällöin puhuttaa myös hamsteripiirejä. Hamsteri on yksi niistä eläinlajeista, jotka suuri yleisö luokittelee useimmiten ”lasten lemmikiksi”. Ne ovat pieniä, söpöjä, lyhytikäisiä ja suhteellisen helppohoitoisia.

Tosiasiassa mikään eläin ei ole lasten lemmikki. Lapsi ei pysty pitämään itsestään huolta ilman aikuista — kuinka lapsi voisi olla vastuussa toisen elävän olennon elämästä?

Kun lapselle hankitaan lemmikkiä, ensinnäkin täytyy löytää oikea laji. Itse suosittelen hamstereista syyrialaista tai talvikkoa, mutta kaikista jyrsijöistä paras on ehdottomasti kesyhiiri: päiväaktiivinen laumaeläin, kiltti ja mukava ja on helpompi käsitellä kuin hamsteri. Jos suhteellisen lyhyt ikä (1,5-2,5v hamstereilla ja hiirillä) on este, pitkäikäisempiä pikkujyrsijöitä ovat gerbiilit (3-4v). Isomman ja seurallisemman lemmikin kaipuuseen sopivat marsut tai kanit.

Minkä ikäiselle lapselle oma lemmikki sopii? Se riippuu toki hyvin paljon tapauksesta, mutta itse olen sitä mieltä että alle 10-vuotias ei tarvitse lemmikkiä. Lapset kyllästyvät asioihin niin nopeasti, että lyhytikäinenkin jyrsijä jää lopulta useimmiten unohduksiin.

Lapsen lemmikin on oltava samalla kertaa koko perheen lemmikki. Lapsi voi olla siitä näennäisesti vastuussa, mutta vanhempien täytyy osata hoitaa eläintä, jotta he voivat opastaa lasta sen hoitotoimenpiteissä. Vanhempien täytyy uskaltaa käsitellä sitä: jos se on aluksi arka ja vaatii kesytystä, kynnet täytyy leikata tai mitä tahansa hieman hankalampaa. En suosittele että lapsen annetaan käsitellä pientä ja herkästi vahingoittuvaa eläintä ilman valvontaa.

Hamsteria hankittaessa tulee varautua sairastapauksiin: on sydäntä raastavaa aina silloin tällöin nähdä lasten kysyvän hamsterifoorumilla apua sairauksiin, jotka vaatisivat eläinlääkärin hoivaa, mutta vanhemmat eivät suostu maksamaan sitä. Hamsteri tai mikä tahansa jyrsijä on elävä olento siinä missä kissa tai koirakin, eikä sitä saa jättää heitteille. Myös pienen eläimen hoidon laiminlyöminen on eläinsuojelurikos, josta voi saada rangaistuksen.

Parhaassa tapauksessa oma pieni lemmikki voi opettaa lapselle paljon, mutta pahimmillaan se voi jäädä elämään lastenhuoneen nurkkaan likaiseen häkkiin ilman ruokaa tai virikkeitä. Kun hankitte lapselle lemmikkiä, olkaa siitä itsekin kiinnostuneita!

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterin kynsien leikkaus

Hamsterien kynnet kaipaavat joskus leikkuuta. Näyttelyhamsterilta edellytetään lyhyinä pidettyjä kynsiä, ja sopivan pituiset kynnet ovat