...

Tee se itse: säilytyslaatikosta asumukseksi

Muovisista säilytyslaatikoista itse rakennetut asumukset ovat melko yleisiä varsinkin hiiri- ja hamsterikasvattajien keskuudessa. Erilaisia säilytyslaatikoita löytyy lukemattomia kokoja ja näköjä moneen tarpeeseen, ja ne ovat halpoja, niiden saatavuus on hyvä ja ne on ennenkaikkea helppo siivota — korvaamaton ominaisuus isomman eläinmäärän omistajalle!

Säilytyslaatikko muuntuu asumukseksi, kun siihen väsää verkotetun reiän kylkeen tai kanteen. Pelkät poratut ilmareiät eivät riitä takaamaan ilman kunnollista kiertämistä, ja niistä hamsteri saa hyvän alun reikien jyrsimisen aloittamiseen. Tapoja tehdä on varmasti vähintäänkin yhtä monta kuin on tekijöitäkin, mutta tässä omani.

Syyrialaisen hamsterin asumuksen suositellaan olevan pohja-alaltaan vähintään 80 x 40 cm ja kääpiöhamsterin 50 x 40 cm. Korkeuden on oltava vähintään 20 cm.

Boxin tekemiseen tarvitset sopivan laatikon, pienisilmäistä verkkoa (alle 1x1cm), rautalankaa, pihdit, porakoneen (tai vasaran ja paksuja nauloja) sekä mattoveitsen + rutkasti kärsivällisyyttä. Myös sakset ja kuumaliimaa on hyvä olla.

1. Aloita piirtämällä tussilla boxiin haluamasi reiän ääriviivat. Reiän tekemisessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen että se on tarpeeksi suuri (ilma kiertää) ja sen verran korkealla, ettei asukas onnistu lappamaan puruja aukosta ulos (nimim. kokemusta on! :D).

2. Reiän tekemiseen käytän mattoveistä (boxista riippuen joskus myös saksia ja heiluripistosahaa). Veitsi on melko hidas tapa ja vaatii kärsivällisyyttä sekä varovaisuutta, ettei käy haavereita, mutta sillä saa melko helposti siistiä jälkeä. Ensin kannattaa viiltää piirrettyjä ääriviivoja pitkin pienet viillot boxin sisä- ja ulkopuolelle. Se estää hieman sohlaamasta vahingossa sinne tänne ääriviivojen ohi, jos veitsi lipeää kädestä painaessa liikaa. Sen jälkeen hitaasti melko paljon painaen tarkasti viiltämällä sisä- ja ulkopuolelta vuorotellen kunnes alkaa menemään läpi.

Jotkut säilytyslaatikot on tehty melko ohuesta ja pehmeästä muovista, että kun kaksi vierekkäistä sivua on saatu auki, voi tässä vaiheessa leikkaamista jatkaa terävillä isoilla saksilla. Kun ääriviivat on viilletty valmiiksi, muovi katkeaa niiden kohdalta melko helposti.

Ikean Samla-laatikot on tehty niin kovasta ja paksusta muovista, että niitä saa mattoveitsellä nirskutella iäisyyden. Samlojen tuunailuun olenkin käyttänyt edellä mainitsemaani heiluripistosahaa. Piirrän haluamani reiän ääriviivat, poraan sen kulmiin sahanterän menevät reiät ja sahaan reunat pistosahalla. Sahaa ei kannata käyttää ohuempien boxien tekemiseen, koska se on sen verran järeä vehje.

3. Kun reikä on saatu tehtyä, voi sen ympärille porata reiät verkon kiinnittämistä varten. Reikien kannattaa olla noin 1-2mm halkaisijaltaan, olla noin 1cm päässä aukon reunasta ja noin 3-4cm päässä toisistaan. Itse käytän reikien tekemiseen pientä ruuvinväännintä jossa on poranterä, mutta jos poraa ei ole saatavilla myös vasara ja naula sopivat. Aseta boxi esimerkiksi laudan päälle (tai jonkin muun jutun johon ei haittaa hakata naulalla reikiä) ja hakkaa naulalla ja vasaralla siihen tarvittavat reiät.

4. Leikkaa verkosta pihdeillä tarvittavan kokoinen pala joka on kaikista reunoista noin 1-2cm isompi kuin tekemäsi aukko. Monet kiinnittävät verkon pop-niiteillä, mutta rautalankasysteemi on yksinkertainen eikä siihen tarvita erityisempiä välineitä. Leikkaa rautalangasta pätkä, joka on suunnilleen vajaa 2 kertaa niin pitkä kuin aukon ympärysmitta. Aseta verkko aukon sisäpuolelle ja ”puno” verkko kiinni rautalangalla, kuten oheisessa kuvassa. Lanka kannattaa päätellä boxin ulkopuolelle kierittämällä langan alku- ja loppupää toistensa ympärille.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta