Syyrialaisen hamsterin hoito-ohje

Syyrialainen hamsteri eli kultahamsteri (lat. mesocricetus auratus) on yksin maailman suosituimmista pienistä lemmikkieläimistä. Se on yöeläin ja erakko, joka tulee asuttaa aina yksin. Hamsterin elinikä on noin 1,5 – 2,5 vuotta. Ne ovat ruumiiltaan noin 15-20cm pitkiä ja painavat 150-250 grammaa, väri- ja turkkimuunnoksia on useita erilaisia.

Lyhytkarvainen syyrianhamsteri

Asumus

Syyrialainen hamsteri tarvitsee asumuksekseen häkin tai lasisen tai muovisen terraarion. Asumuksen tulee olla pohjapinta-alaltaan vähintään 0,28m^2 (esimerkiksi 70 x 40cm), mutta mitä suurempi, sen parempi. Korkeudeksi suosittelen vähintään 25cm.

Asumustyyppiä valitessa on muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. Jokaisessa asumustyypissä on omat hyvät ja huonot puolensa.
Häkki tarjoaa hamsterille paljon tekemistä kiipeilyn muodossa, mutta niissä on yleensä melko matala pohjalaatikko ja näin ollen hamsterilla mahdollisuus sotkea myös asumuksen ympäristöä kuivikkeilla. Jotkut hamsterit saattavat rämistellä tai jyrsiä kaltereita öisin ja aiheuttaa kovaa meteliä. Häkin pinnavälin tulee olla maksimissaan 1cm.

Muoviset tehdasvalmisteiset terraariot, ns. dunat tai gabberit, ovat erittäin kevyitä ja helppoja siivota ja sopivat hyvin useamman hamsterin omistajalle. Muovi valmistusmateriaalina toisaalta tarjoaa hamsterille mahdollisuuden jyrsiä reikä asumukseensa ja karata, ja yleensä varsin räikeän väriset muoviterraariot eivät ole erityinen ilo silmälle.

Lasiset terraariot ja vanhat akvaariot ovat omasta mielestäni paras asumusvaihtoehto. Ne ovat kauniita katsella, niissä ei ole pakomahdollisuutta ja niitä löytää melko hyvin käytettynä netistä ja kirppareilta. Huono puoli on hankalahko siivottavuus, sillä terraariot ovat usein melko painavia. Vesipullon kiinnittäminen lasiterraarioon saattaa joskus myös olla hankalaa.

Kuivikkeet

Hyviä kuivikevaihtoehtoja asumukseen ovat esimerkiksi kutteripuru, haapahake, hamppuhake tai kuiviketurve. Pölyallergiselle eläimelle ja omistajalle sopii parhaiten haapa- tai hamppuhake, ja haapahake on myös pitkäkarvaiselle syyrialaiselle paras valinta turkin takkuuntumisen estämiseksi. Hienojakoinen sahanpuru, hiekka tai sanomalehti eivät ole hyviä kuivikkeita hamsterille!

Hamstereilla on tapana pissata aina johonkin tiettyyn nurkkaan asumuksessaan. Tähän nurkkaan voi asettaa ”vessaksi” vaikkapa pienen margariinirasian, ja sinne hiekaksi esimerkiksi puupuristepellettiä. Älä käytä paakkuuntuvia hiekkoja, sillä ne voivat aiheuttaa suolitukoksen joutuessaan hamsterin elimistöön!

Sisustus ja virikkeet

Asumuksen vakiovarustukseen kuuluu yksi tai useampi pesä ja kokoelma virikkeitä, sekä juomapullo. Syyrialaiselle hamsterille sopiva juomapullo on ns. ”hamsterikokoinen” tai suurempi.

Juoksupyörä ei ole pakollinen, mutta se on hyvä tapa tarjota hamsterille tekemistä ja liikuntaa. Pyörän tulisi olla halkaisijaltaan vähintään 20cm. Avopinnaiset pyörät on hyvä päällystää vaikkapa paperilla, jotteivät hamsterin raajat jää pinnojen väliin jumiin.

Hyviä pesämökkivaihtoehtoja ovat isot pahvilaatikot, puiset eläinkaupasta saatavat mökit tai vaikkapa saviruukut. Pesiä on hyvä olla enemmän kuin yksi, sillä saaliseläiminä hamsterit tarvitsevat piilopaikkoja viihtyäkseen. Pesänrakennusmateriaaliksi on hyvä antaa vessa- tai talouspaperia. Eläinkaupassa myytävät pesävanut tai pumpuli eivät ole turvallisia pesänrakennusmateriaaleja!

Syyrialainen hamsteriHyviä virikkeitä hamsterin mielenvireyden ylläpitämiseksi ovat esimerkiksi ulkoa kerätyt kivet ja puunoksat sekä erilaiset pahvilaatikot ja -putket sekä kananmunakennot. Eläinkaupoissa on loputtomat valikoimat erilaisia jyrsijöiden virikkeitä, ja niitä on myös helppoa ja mukavaa askarrella itse. Kannattaa pitää mielessä, että jyrsijöinä hamsterit maistelevat ja mahdollisesti syövät kaikkea asumuksessaan olevaa. Kiipeilyvirikkeitä ja korkeaa asumusta laittaessa kannattaa pitää ohjesääntönä, ettei asumuksessa ole mahdollista tippua yli 30cm korkeudelta — hamsterit eivät näet ole erityisen ketteriä olentoja.

Ruokinta

Hamsterit ovat omnivoreja eli sekasyöjiä, joiden luonnollinen ravinto koostuu paitsi kasviperäisistä, myös eläinperäisistä proteiineista. Hamsterit nimensä mukaisesti hamstraavat ruokaa, eli ne ylläpitävät ruokavarastoja joihin kokoavat ruokaa talteen. Jyrsijöinä niiden hampaat kasvavat koko ajan, ja ne tarvitsevat jyrsittävää jotteivat hampaat kasva liian pitkiksi.
Ruokinnan perusta on laadukas siemenseos, jota tulee olla aina tarjolla. Yleisenä ohjesääntönä voidaan pitää, että sellaiset siemenseokset jotka on tarkoitettu spesifisti nimenomaan hamstereille, ovat kelvollisia. Rasvaprosentin on hyvä olla noin 6-8%.

Siemenseoksen lisäksi hamstereille tulisi tarjota monipuolista tuoreruokaa pari kertaa viikossa. Hyviä kasviksia ovat esimerkiksi tomaatti, parsakaali, porkkana, salaatti, kurkku ja paprika sekä kesäaikaan ulkona kerätyt voikukanlehdet tai muut kasvit, proteiinia voidaan tarjoilla esimerkiksi kypsennetyn maustamattoman lihan tai kalan muodossa. Maitotuotteet eivät ole hamstereille hyödyllisiä tai terveellisiä.

En suosittele antamaan hamstereille eläinkaupoissa myytäviä hunajasiementankoja tai muita herkkuja. Sen sijaan tervellisempiä herkkuja ovat esimerkiksi hirssintähkät tai kuivattu leipä.

Säännölliset hoitotoimenpiteet

Vesipulloon tulee vaihtaa päivittäin uutta, kylmää ja raikasta vettä. Pullo tulee tarpeen tullen pestä pulloharjalla. Siemenseoskupissa pitää aina olla tarjolla siemenseosta. Tuoreruuat kannattaa poistaa asumuksesta ruokintaa seuraavana päivänä, jos hamsteri ei ole syönyt niitä.

Hamsterin vointi tulee tarkistaa päivittäin, sillä sairastapauksen sattuessa pieni eläin menee nopeasti huonoon kuntoon. Hampaiden kunto kannattaa vilkaista aina välillä. Syyrialaisten hamsterien kynsiä ei yleensä tarvitse leikata, mutta joillakin vanhoilla hamstereilla kynnet kasvavat melko pitkiksi ja saattavat tarvita leikkausta.

Asumus tulisi siivota sen likaisuudesta riippuen noin 2-3 viikon välein. Jos hamsterilla on käytössään vessalaatikko, sen voi tyhjentää pari kertaa viikossa. Asumuksen siivouksessa kuivikkeet tulee vaihtaa uusiin, likaiset virikkeet puhdistaa ja asumus tarvittaessa pestä. Pesuun voi käyttää esimerkiksi astianpesuainetta, mutta huuhtelussa tulee olla erityisen tarkka ettei asumukseen jää pesuainejäämiä.

Kesytys ja käsittely

Nuorta hamsteria tulisi sen hankkimisesta lähtien käsitellä päivittäin, jotta se tottuu ihmisen läsnäoloon ja kosketukseen. Käsittely kannattaa hoitaa asumuksen ulkopuolella ja melko matalalla, jottei hamsteri mahdollisesti tippuessaan voi satuttaa itseään. Jos et saa hamsteria käsin kiinni tai se on pelokkaana aggressiivinen, hyvä keino on nostaa hamsteri paperirullan tai kuljetuslaatikon kannen avulla kädelle tai erilliseen pahvilaatikkoon.
Hamsteria tulee käsitellä varmoin ja hellin ottein. Voit pitää hamsteria käsiesi muodostamassa kupissa, mutta sen tulisi tottua myös olemaan kämmenen sisällä sormet ympärillään, jotta esimerkiksi hampaiden tarkastaminen tai kynsien leikkuu onnistuu helposti.

Mainos
Mainos

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Lisää aiheesta

Hamsterin kynsien leikkaus

Hamsterien kynnet kaipaavat joskus leikkuuta. Näyttelyhamsterilta edellytetään lyhyinä pidettyjä kynsiä, ja sopivan pituiset kynnet ovat