Niksejä hamsterinomistajalle

Tässä koottuna SHY:n jäsenlehden Poskipussin niksipalstalle kirjoittamiani niksejä.

Pissatahrat asumuksessa

Tahrat ja kalkkeumat asumuksen pohjassa

Sekoita 1:1 suhteessa vettä ja etikkaa. Hiero tai suihkuta seosta tahrojen kohdalle, anna vaikuttaa viitisen minuuttia. Sen jälkeen hiero tahrat sienellä ja huuhtele asumus. Pahoihin tahroihin tehoaa laimentamaton etikka.

Pissatahrat ja haju puisissa virikkeissä

Sekoita 1:1 suhteessa (esim. 1 teelusikka) vettä ja ruokasoodaa. Sivele sekoitusta pissakohtiin ja anna kuivua. Kuivuttua rapsuta seos pois, ja haju on poissa!

Reikien paikkaaminen

Juomapullon aukon tukkiminen

Hyvä ja helppo tapa tukkia dunan juomapullon aukko on hankkia rautakaupasta pultti ja siihen kuuluva aluslaatta. Pultti asetetaan aukkoon niin, että aluslaatta on asumuksen sisäpuolella ja peittää reiän kokonaan. Jos kotoa laatikoista löytyy pultti muttei aluslaattaa, laatan sijalla voi toimia myös pilttipurkin kansi johon on lyöty keskelle reikä.

Pilttipurkin kansi

Pilttipurkkien ja muiden lasipurkkien kannet toimivat hyvin pultin aluslaatan tavoin isompien tasaisella pinnalla olevien reikien paikkaamisessa. Tarvitset reiän paikkaamiseen pultin ja kaksi halkaisijaltaan reikää suurempaa purkinkantta. Lyö kansiin keskelle naulalla reikä, ja kiinnitä ne pultilla reiän molemmille puolille.

Muovinpala

Jonkin muovilaatikon, esimerkiksi karkkilaatikon, kyljestä tai kannesta leikatut muovinpalat ovat myös hyviä vähintäänkin väliaikaiseen paikkaukseen. Leikkaa muovista reikää hieman isompi pala, ja kuumaliimaa reiän päälle asumuksen sisäpuolelle.

Vesipullon kiinnitys

Ripustettava vesipullo

Simppelein vaihtoehto on hankkia eläinkaupasta ripustettava vesipullo, jonka yläosassa on reikä ripustusta varten. Yksinkertaisinta on laittaa pullo roikkumaan mukana tulevalla metallikoukulla, mutta jos kyseessä on matala terraario, pullo yltää liian alas. Silloin on hyvä kiilata pullo kuvan mukaisesti kansiverkkoon: pullon reiällinen uloke verkosta ulos, ja metallikoukku reiästä läpi.

Akvaariomagneetti

Oma henkilökohtainen suosikkini on ehdottomasti akvaarioiden puhdistukseen tarkoitettu kaksiosainen magneetti. Niitä saa muutamalla eurolla eläinkaupoista, itse olen havainnut hyviksi Trixien magneetit. Yksi magneettisetti kannattelee pientä hiiripulloa, hamsteripullo vaatii kaksi. Ideana on kiinnittää akvaarion sisäpuolelle tarkoitettu puolisko pulloon kiinni (esimerkiksi teipillä tai kuumaliimalla) huopapuoli ulospäin. Pullo pysyy lasissa kiinni, kun magneetin toisen puoliskon laittaa terraarion ulkopuolelle. Sen voi teipata paikoilleen, jottei se tipahda ja häviä kun pullon ottaa toiselta puolelta.

Vesipulloteline

Vesipullolle voi tehdä itse oman telineen. Sellaisia myydään myös joissain eläinkaupoissa, mutta teline on helppo tehdä myös itse.
Itse olen käyttänyt seuraavanlaisia vesipullotelineitä:

1. Taittele verkosta (1,2cm silmäkoko tai isompi) pyöreä putkilo, johon pullo mahtuu sisään noin korkin korkeudelta. Leikkaa putkilon alaosasta ylöspäin kolme halkiota ja taita verkkosuikaleet sivulle saadaksesi telineen pysymään pystyssä. Katkaise kaikki terävät osat.

2. Leikkaa tyhjän olut- tai limutölkin pohja irti, ja leikkaa reunaan reikä, josta kiinnität tölkin rautalangalla nurinpäin roikkumaan terraarion nurkasta. Irroita tölkin vedin, ja aseta pullo tölkkiin niin että suutin tulee ulos tölkin reiästä.

Comments are closed.