Kyllä vai ei: Juoksupallo

Juoksupallot ovat yksi hamsteriharrastajien ikuisista väittelynaiheista. Toiset kannattavat, toiset eivät – kannattaako juoksupalloja käyttää?

Juoksupyörä on se vanha tuttu ja turvallinen liikuntamuoto

Juoksupallot ovat muovisia palloja, jotka on tarkoitettu hamsterin juoksuttamiseen asumuksen ulkopuolella. Hamsteri laitetaan palloon sisälle, ja pallo liikkuu hamsterin kävellessä sen sisällä.

Ensin sananen hamsterin käyttäytymisestä, kun se päästetään liikkumaan vapaana huoneessa lattialla. Hamsteri on saaliseläin, joten vapaana ollessaan se hakeutuu mielellään huoneen nurkkiin, hämärään ja pois aukeilta alueilta. Hamstereilla on huono näkö, eivätkä ne näe kovinkaan pitkälle eteensä. Näköä tärkeämpi tapa havaita ympäristöä onkin tuntoaisti (viikset), hajuaisto ja kuulo. Hämmentävässä tilanteessa hamstereilla on tapana pestä itseään paljon.

Juoksupalloista puhuttaessa väännetään yleensä kättä siitä, nauttiiko hamsteri pallossa juoksemisesta vai ei. Hamsteri on hyvin yksinkertainen eläin jonka ymmärrys ympäristöstään on varsin rajallinen, eivätkä ne välttämättä pysty ilmaisemaan ahdistustaan pallon sisällä. Monet käyttävät mittarina sitä, meneekö hamsteri palloon omatoimisesti sisään tai pyrkiikö se heti ulos palloa avatessa, ja toiset taas sanovat ettei se kerro mitään. Hamsterit eivät ole kuitenkaan mitään tohvelieläimen tasoisia älykkyydeltään, vaan ne ehdollistuvat ja niillä on kyky muodostaa hyviä tai huonoja kokemuksia asioista.

Huonon näkönsä vuoksi hamsterit tuskin näkevät juurikaan ympärilleen pallossa ollessaan, joten pallon merkitys ”ympäristön tutkimisessa” on varsin vähäinen eikä millään lailla verrattavissa vapaana liikkumiseen. Liikunnan kannalta pallosta on kuitenkin hyötyä, ehkä jopa enemmän kuin vapaana olosta, sillä vapaana ollessaan hamstereilla on joskus tapana jäädä jumittamaan johonkin nurkkaan. Omistajille, joilla ei ole mahdollisuutta juoksuttaa hamsteriaan vapaana, juoksupallo voi olla varsin kätevä väline.
Katkaistaan seuraavaksi muutamalta kauhutarinalta siivet. Olen itse kokeillut juoksupalloa niin syyrialaisella hamsterilla kuin kääpiölläkin. Väitökset siitä, että pallo voisi hajota johonkin törmätessään tai että hamsteri ei voisi pysäyttää sitä kun se lähtee vierimään, ovat kumpikin kokemukseni mukaan pötypuhetta. Hamsteri voi pysäyttää pallon tasan omalla painollaan lopettamalla liikkumisen, eikä pallo kiihdy liikkumaan yhtään sen kovempaa kuin hamsteri sen sisällä kävelee. Pallo ei myöskään hajoa/aukea mihinkään osuessaan, ellei sitä ole alun perin sulkenut huonosti.

Itse olen sitä mieltä, että juoksupalloista hysterisointi on täysin turhaa. Juoksupallot eivät ole vaarallisia tai traumatisoi hamsteria loppuiäkseen. Pallo ei sen puoleen ole kuitenkaan myöskään erityisen tarpeellinen tai hyödyllinen vempele, ja suosittelen sen sijasta pyrkimään tarjoamaan hamsterille mahdollisuus vapaana juoksuttamiseen (lattialla, juoksulaatikossa, aitauksessa tai vaikka kylpyammeessa). Vapaana juoksuttaminen tarjoaa hamsterille paljon enemmän virikkeitä ja tekemistä kuin pallossa juokseminen.

Juoksupallon käyttäminen on kuitenkin jokaisen hamsterinomistajan oman harkinnan varassa: jos palloa haluaa käyttää, tulisi noudattaa seuraavia varotoimia.

  • Älä jätä hamsteria palloon ilman valvontaa
  • Juoksuta hamsteria pallossa korkeintaan 10 minuuttia kerrallaan
  • Huolehdi, että hamsteri palloilee alueella jolla ei ole mahdollista pudota minnekään (portaat tms)
  • Älä anna pikkulasten, koirien tai kissojen päästä käsiksi palloon hamsteria juoksuttaessa
  • Maalaisjärki käteen: jos hamsteri vaikuttaa ahdistuneelta, älä pakota sitä palloilemaan

Comments are closed.