...

Myytin murtamista: Juoksupyörän haitat

Yksi hamsterimaailman polttavimmista puheenaiheista on juoksupyörän pitäminen nuorella hamsterilla. Juoksupyörän käytöstä liikkuu väitteitä, että se hidastaa hamsterin kasvua, haittaa luuston kehitystä ja tekee ”hulluksi”.

Hulluudella viittaan siihen, että jotkin hamsterit vaikuttavat kehittävän riippuvuuden juoksupyörään. Se toki on aivan mahdollista, ja sitä tapahtuukin. Tällöin hamsteri käyttää suurimman osan ajastaan juoksupyörässä ravaamiseen, eikä välttämättä poistu pyörästä pesäänkään nukkumaan. Tällöin tuloksena on hyvin levoton hamsteri, jos se ei saa päivittäistä juoksupyöräilyannostaan.

Hamsteri juoksee juoksupyörässä selkä suorana
Hamsteri juoksee juoksupyörässä selkä suorassa, tämä on kooltaan sopiva juoksupyörä

Riippuvuus on hamsterikohtaista, eikä mahdollisuus riippuvuuden kehittymiseen ole syy riistää hamsterilta tätä hyvää virikettä kokonaan. Jos hamsteri vaikuttaa juoksevan liikaa, pyörän voi aina lopulta ottaa pois. Osalle hamsuista juoksupyörä näyttää olevan hauskempi virike kun se on kumollaan.

Mitä tulee kehityshäiriöihin, osoittaa tämä Yorkin yliopistossa Kanadassa tehty tutkimus täysin päinvastaista. Nuorilla (6 viikon vanhoilla) hamstereilla huomattiin aktiivisen juoksupyörän käytön suojaavan (melko fruktoosipitoisesta ruokavaliosta huolimatta) insuliiniresistenssiltä ja toisen tyypin diabetekselta, kasvattavan lihasmassaa, tehostavan lihasten hapenottokykyä ja vähentävän rasvakudosta.

Hamsterilla menee selkä aavistuksen verran notkolle
Hamsterilla menee selkä hieman notkolle, se tarvitsee isomman juoksupyörän

Moni näyttelyihin tähtäävä hamsterinomistaja haluaa saada hamsterilleen massaa, jota usein tulee hankittua syöttämällä hamsteri lihavaksi. Eläimen terveyden kannalta parasta olisi kuitenkin vaalia sen terveyttä ja lihaskuntoa, johon juoksupyörä on hyvä väline.

Hyvä juoksupyörä on hamsterille tarpeeksi suuri (syyrialaisille vähintään 28 cm halkaisija, kääpiöille 15 cm) ja turvallisesti muotoiltu niin, etteivät hamsterin jalat tai pitkäkarvainen turkki voi jumittua kiinni pyörään.
Luonnossa hamsterit voivat kulkea yhden yön aikana matkoja, jotka vastaavat  ihmiselle maratonin juoksemista. Vankeudessa elävä hamsteri ei saa läheskään niin paljon tilaa tai liikuntaa, joten juoksupyörä on hyvä väline hamsterin liikunnantarpeen tyydyttämiseen.

Lähteet:
[1]: http://www.yorku.ca/mriddell/documents/TobolskiPandB.pdf

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterien hajurauhaset

Kääpiöhamsterit Venäjänkääpiöhamstereilla (talvikko, campbelli ja roborovski) on vatsassaan hajurauhanen, jota ne käyttävät reviirinsä merkitsemiseen. Rauhasestä

Harmaakaihi hamsterilla

Onko hamsterillesi ilmestynyt harmaa täplä silmään? Kyseessä voi olla harmaakaihi. Harmaakaihi on silmässä oleva mykiön