Kyllä vai ei: Pesävanu

Pesävanu on hamsteriharrastajien ikuisuusaihe, josta on väännetty kättä loputtomiin. Saako sitä käyttää, onko se nyt sitten hengenvaarallista, saisiko sitä edes myydä… Tässä minun mielipiteeni aiheesta.

Pesävanu

Vessapaperisilppu on loistavaa pesänrakennusmateriaalia hamstereille

Pesävanu on joissain eläinkaupoissa myynnistä löytyvää hamstereille ja muille jyrsijöille tarkoitettua pumpulimaista vanua, joka on tarkoitettu pesänrakentamiseen. Vanuja on markkinoilla hyvin monia erilaisia merkkejä ja laatuja, joista osa markkinoi olevansa erityisesti suolistossa hajoavaa materiaalia.

Yleinen kauhutarina pesävanun käytöstä on spekulointi siitä, että joutuessaan hamsterin suolistoon se voisi aiheuttaa suolitukoksen ja jopa hamsterin kuoleman. Teoreettinen mahdollisuus tähän on toki olemassa, mutta aiheesta ei päästä puusta pitkään sillä kellään ei ole sen puoleen todistettavissa olevia tapauksia suolitukoksesta kuin todisteita siitäkään, että suolistossa sulaviksi markkinoidut vanut oikeasti hajoaisivat hamsterin elimistössä. Suolitukos on aina tapahtunut kaverin serkun kaiman hamsterille, jolle ei suoritettu ruumiinavausta.
Toinen, hiukan epätodennäköisempi skenaario on pesävanun kiertyminen jonkin hamsterin ruumiinosan ympärille aiheuttaen kuolion. Pesävanu on yleensä hyvin pehmeää ainesta, joka ei kierry säikeiksi, joten skenaario on enemmän kuin epätodennäköinen.

Moni pesävanun kannattaja vetoaa siihen, että kyllähän sen pitää olla turvallista, kun valmistaja ja eläinkauppa niin sanovat. Alalla kuitenkin pätevät samat lait kuin millä tahansa muulla kaupan alalla: tuotteita myydään ja valmistetaan, jotta niistä saataisiin rahallista voittoa. Monien (ei kaikkien!) eläinkauppojen tietotaso yksittäisistä eläinlajeista on usein niin hataralla pohjalla, ettei pesävanun pitämistä valikoimissa juurikaan kyseenalaisteta, kun sitä muiden tuotteiden joukossa valmistajalta kerran löytyy. Tähänkin pätee kysynnän ja tarjonnan laki: niin kauan kun tuotteelle on kysyntää, sitä tullaan myymään.

Oma mielipiteeni on, että pesävanu tuskin on kovinkaan hengenvaarallista hamsterille. Koska asiasta ei voida todistaa mitään puolin eikä toisin, suosittelen kuitenkin jättämään pesävanut varmuuden vuoksi kauppaan ja turvautumaan vessa- tai talouspaperisilppuun, joka ajaa asiansa täysin yhtä hyvin. Jos pesävanu jotain varmasti on, niin täysi turhake.

Comments are closed.