...

Villit hamsterilajit: Cricetus cricetus

Cricetus cricetus eli eurooppalainen hamsteri (joissain yhteyksissä eurooppalainen peltohamsteri, black-bellied hamster, common hamster) on Cricetus-suvun ainoa tunnettu laji, joka elää laajalla alueella ympäri Eurooppaa.

Ulkonäkö
Cricetus cricetus on kaikista hamsterilajeista suurikokoisin, ja lähenteleekin kokonsa suhteen jo lemmikkimarsua 20-35cm pituiseksi kasvavalla kropallaan. Painoltaan cricetus cricetus on 220-460 gramman painoinen.  Voimme miettiä cricetus cricetuksen ja tutun kultahamsterimme kokoeroa miettimällä, että tavanomainen syyrianhamsteri on ruumiiltaan noin 15-20cm pitkä ja painaa noin 150-200 grammaa. Eurooppalainen peltohamsteri on siis aikamoinen järkäle hamsteriksi.

Cricetus cricetus herättää kunnioitusta paitsi koollaan, myös kauniilla värillään. Hamsterin väritys koostuu syvän mustasta vatsapuolesta, punaruskeasta selkäpuolesta ja vaaleista, usein lähes valkoisista poski- ja kylkimerkeistä.  Jyrsijäharrastajien kesken on huhuttu, että Saksassa eläisi populaatio väriltään kokonaan mustia eurooppalaisia hamstereita.

Eurooppalaisella hamsterilla on lyhyt, noin sentin tai parin mittainen häntä. Sen poskipussit ovat hyvin suuret, ja niihin voi mahtua kerralla jopa 65 grammaa ruokaa.

Elinalueet ja uhanalaisuusluokitus
Cricetus cricetus esiintyy hyvin suurella alueella Keski- ja Itä-Euroopassa, Venäjällä ja Aasiassa. Lajin elinympäristö on kuitenkin kaventunut läntiseltä puolelta, sillä sitä on pidetty pitkään haitallisena tuholaiseläimenä. Länsi- ja Keski-Euroopassa hamsterikannan on vuonna 1999 raportoitu vähentyneen huomattavasti tuhoeläintorjunnan vuoksi. Itä-Euroopassa hamstereita pyydystetään jonkin verran niiden turkin vuoksi. Joitain populaatioita Belgiassa, Hollannissa ja muissa lähiseudun valtioissa on katsottu kuolleen sukupuuttoon. Eurooppalainen hamsteri on viimeinen läntisessä Euroopassa villinä elävä hamsterilaji.

2000-luvulla Ranskassa, Belgiassa ja Hollannissa on järjestetty jonkin verran siirtoistutuksia, joissa hamstereita on pyritty palauttamaan maiden luontoon. Wienissä hamstereita on ilmeisesti alkanut esiintyä melko laajalti kaupunkialueiden puistoissa ja puutarhoissa.

Peltohamstereiden kohtaloa on puitu myös Euroopan tuomioistuimessa asti, sillä vuonna 2011 tuomioistuin päätti, että Ranska on epäonnistunut peltohamsterien suojelussa, ja sen on säädettävä maatalouteen ja kaupungistumiseen liittyviä käytäntöjään lajin hyväksi, tai maata uhkaa 24,6 miljoonan euron sakkorangaistus. Lajin populaatio Ranskassa oli pudonnut alle 200 yksilöön vuoteen 2007 mennessä, mutta vuonna 2011 populaation raportoitiin nousseen noin 800 yksilöön. Lajia esiintyy Ranskassa vain maan itäosissa Alsace-nimisellä alueella, josta myös yksi lajin nimistä ”The great hamster of Alsace” tulee.

Laji on luokiteltu maailmanlaajuisesti elinvoimaiseksi hyvin laajan elinalueensa vuoksi, mutta jotkin yksittäiset maat luokittelevat sen uhanalaiseksi. Siinä missä lajia uhkaa esimerkiksi Ranskassa sukupuutto, on sen populaatio hyvin runsas vaikkapa Ukrainassa.

Elinympäristö ja elintavat
Cricetus cricetuksen alkuperäiset elinalueet ovat olleet enimmäkseen viljavia aroja ja ruohikkoalueita, mutta laji on levinnyt ja sopeutunut tehokkaasti erilaisille ihmisten luomille elinympäristöille, kuten viljapelloille, puistoihin ja puutarhoihin. Joillain alueilla lajin esiintyvyys on jopa runsaampi ihmisten läheisyydessä kuin aroilla ja ruohikkoalueilla. Hamsterit suosivat pehmeää, savimaista maaperää.

Eurooppalaiset hamsterit ovat kultahamsterin tapaan erakoita, jotka eivät siedä lajitovereita ympärillään muutoin kuin kiima-aikana. Cricetus cricetukset kaivavat asuinpaikakseen monimutkaisen ja melko syvän pesäluolaston, johon ne varastoivat ruokaa ja jossa ne viettävät talvihorrosta.

Eurooppalainen hamsteri on omnivori, joka syö sekä kasvi- että eläinperäistä ravintoa. Valtaosa niiden ruokavaliosta koostuu kasvien vihreistä lehtiosista, siemenistä sekä juurista, sekä pienistä hyönteisistä ja selkärangattomista. Ei ole myöskään tavatonta, että verrattain suurikokoinen eurooppalainen hamsteri syö suihinsa pienen linnunpoikasen tai pienempien jyrsijöiden poikasia. Kuten tutut kotoisat hamsterilajimme, myös eurooppalainen hamsteri kuljettaa ruokaa poskipusseissaan.

Cricetus cricetus viettää talvihorrosta vuosittain lokakuun ja maaliskuun välillä. Horroksen aikana hamsteri herää noin viikon välein syömään ruokavarastosta, jonka se on kerännyt ennen horrostamista.
Eurooppalainen hamsteri elää luonnonvaraisena kahdesta neljään vuotta.

Lisääntyminen
Eurooppalainen peltohamsterinaaras saavuttaa sukukypsyyden suunnilleen 43 päivän iässä, urokset hieman myöhemmin. Lisääntymisaika kestää noin huhtikuusta elokuuhun, ja hamsteri synnyttää yhden vuoden aikana keskimäärin kaksi poikuetta.

Hamsterinaaras kantaa poikasiaan 18-20 päivää, ja poikasia voi syntyä jopa 15 yksilöä, joita emo imettää kolmen viikon ikään saakka.

Cricetus cricetus vankeudessa
Eurooppalainen hamsteri ei ole yleinen lemmikkieläin tiettävästi missään päin maailmaa. Jonkin verran olen kuitenkin itse päässyt kyselemään ja keskustelemaan aiheesta peltohamstereita lemmikkinä pitäneiden ulkomaalaisten jyrsijäharrastajien kanssa. Esimerkiksi Chris Henwood, englantilainen jyrsijäasiantuntija ja -kirjailija on kertonut omistaneensa eurooppalaisia hamstereita vankeudessa.  Internetistä löytyy myös jonkin verran Venäjältä ja Venäjän naapurimaista peräisin olevia videoita ja kuvia eurooppalaisista hamstereista vankeudessa, joten voisin olettaa niitä pidettävän satunnaisesti lemmikkinä sielläpäin. Kuulin yhdestä tapauksesta, jossa maatilanomistaja oli pyydystänyt viljojaan terrorisoineet hamsterit ja myynyt ne paikalliseen eläinkauppaan.

Eurooppalainen hamsteri on tiedettävästi lemmikkinä hyvin aggressiivinen ja vaikea kesyttää. Esimerkiksi Chris Henwood kertoi onnistuneensa kesyttämään vain yhden naaraan.

Eri lähteiden tiedot cricetus cricetuksen eliniästä vankeudessa vaihtelevat 4-8 vuoden välillä, enkä saanut aiheeseen pahemmin selkoa sivustoja tutkiessani. Laji kuitenkin pääsääntöisesti saavuttaa vankeudessa luonnonvaraista elinikäänsä pidemmän iän.

Lähteet:
Common Hamster
Mammal Species of the World
Black-bellied hamster (Cricetus cricetus)
Animal Diversity Web: Cricetus cricetus black-bellied hamster
http://en.wikipedia.org/wiki/European_hamster
The New Your Times: Ruling Favors a 10-Inch Citizen of France
Keskustelut facebookin International Rodent Information Society-ryhmässä sekä keskusteluni C. Henwoodin kanssa

Muita hauskoja linkkejä:
Itävaltalainen blogi, kuvagalleria ja youtube-tili, joissa seuraillaan ylläpitäjän puutarhassa asuvaa villiä hamsteripopulaatiota. Paljon todella suloisia kuvia peltohamstereista!

Feldhamster in Wien
Feldhamster (flickr)
Feldhamster (Youtube)

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterilajit: vkh roborovski

Venäjänkääpiöhamsteri roborovski Latinankielinen nimi: Phodopus roborovskiiEnglanninkielinen nimi: Roborovski dwarf hamster Tunnetaan Suomessa taksonomiassa nimellä roborovskinkääpiöhamsteri/aavikkohamsteri,

Tietoa talvikoiden talviturkista

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko (lat. Phodopus sungorus) on saanut sekä suomenkielisen nimensä ”talvikko” että englanninkielisen nimensä ”winter

Hamsterilajit: vkh talvikko

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko Latinankielinen nimi: Phodopus sungorusEnglanninkielinen nimi: Winter white dwarf hamsterTunnetaan Suomessa taksonomiassa nimellä pikkuhamsteri