Hamsterilajit ja niiden nimistö

Pian hamsteriharrastuksen aloitettuani ja uutta tietoa etsiessäni huomasin, ettei kasvattajien käyttämä ja luonnontieteellinen nimistö useinkaan kohdanneet. Lemmikkimaailmassa on esimerkiksi luontevaa käyttää nimitystä “syyrianhamsteri” tai “syyrialainen hamsteri”. Tieteellisempi “kultahamsteri” ihmetyttää, jos hamsteri sattuu olemaan väritykseltään vaikkapa musta tai valkoinen. Kääpiöhamstereiden nimistö on vielä kirjavampaa (varsinkin eläinkaupoissa), ja tästä syystä tuttavaperheeni päätyi aluksi ottamaan samaan häkkiin kaksi kääpiöhamsteria; talvikon ja roborovskin – olivathan ne muka samaa lajia! Ihmeen hyvin nämä kaksi naarasta tulivat toimeen sen puolisen vuotta kun perheeltä kesti tilanteen hahmottamiseen.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen antoivat sykäyksen hauskat “hiirihamsterit” – tai “hamstrukkaat”, kuten niitä nykyisin pitäisi kutsua. Niiden myötä päädyin taksonomian eli eliöiden tieteellisen luokittelun, sekä nimistönisäkästoimikunnan jäljille. Toimikunnan nimiehdotuksista löytyisi paljon hupaisia esimerkkejä hamsterinsukuisten jyrsijöiden ulkopuoleltakin, kuten tikutakut ja rattulit, mutta niitä voi katsoa Luonnontieteellisen keskusmuseon sivulta, ks. lähteet.

Hamsterit (Cricetinae) on jyrsijöihin (Rodentia) kuuluva alaheimo. Alaheimolla on n. 18 lajia kuudessa tai seitsemässä suvussa, luokittelusta riippuen. Aiemmin myös hiirihamsterit (Calomyscus) luettiin hamsterien alaheimoon, mutta nykyisin niiden katsotaan kuuluvan omaan Calomyscidae-heimoonsa. Ne ovat tässä kuitenkin mukana “hamsterityyppisen” lemmikkinäpidon vuoksi, vaikka ovatkin Suomessa harvinaisia. Lajien mahdollisia alalajeja ei ole mainittu, esim. kiinanhamsteri vs. kiinankääpiöhamsteri.

Alla olevan taulukon olen koonnut useammasta lähteestä ja se noudattaa yleisimmin käytössä olevaa luokittelua – klikkaa saadaksesi selvemmän kuvan!
nimio_taulukko
Huom1: Campbellinkääpiöhamsteri (Phodopus campbelli) on tunnettu aiemmin myös venäjänkääpiöhamsterin alalajina Phodopus sungorus campbelli, mutta nykyisin sen on todettu olevan oma lajinsa.

Huom2: Hamstraajarotat (Nesomyidae) on jätetty tämän ulkopuolelle, koska niitä ei tiedetä esiintyvän lemmikeinä.

Lähteet – http://www.luomus.fi/info/tiedotteet/?p=195 ja http://en.wikipedia.org/wiki/Calomyscus sekä http://fi.wikipedia.org/wiki/Hamsterit

Comments are closed.