UKK: usein kysyttyjä kysymyksiä hamstereista

Kokosimme tällaisen kokoelman kysymyksiä, joita usein kasvattajana kuulee. Tässä on niihin lyhyet ja ytimekkäät vastaukset perusasioista! Selaa Hamsterit.netin muita artikkeleita löytääksesi tarkempaa tietoa.

Lista kysymyksistä, vastaukset löydät listan alta:

 1. Purevatko hamsterit?
 2. Mitä hamsterit syövät?
 3. Onko ostamani asumus riittävän kokoinen?
 4. Voiko hamsterin viedä ulos?
 5. Voinko tutustuttaa oman hamsuni ystäväni hamsteriin?
 6. 
Täytyykö hamstereita olla kaksi?
 7. Haisevatko hamsterit?
 8. Hamsterini hampaat katkesivat, mitä teen?
 9. Miksi hamsterini ei juo?
 10. Miksi hamsterini vain nukkuu?
 11. Kuinka usein hamsterin häkki pitäisi siivota?
 12. Onko mahdollista opettaa hamsteri käyttämään vessaansa?
 13. Mistä tietää että hamsteri on tiineenä?
 14. 
Hamsterillani on oudot näppylät kyljissä / mahassa, pitäisikö huolestua?
 15. Miksi hamsteri jyrsii häkin / terraarion kaltereita?
 16. Minkä lajinen / värinen hamsterini on?
 17. Haluaisin viedä hamsterini näyttelyyn, miten se onnistuu?
 18. Pitääkö pitkäkarvaista hamsteria harjata?
 19. Paljonko hamsterit maksavat?
 20. Ovatko juoksupyörä ja suola/kalkkikivi pakollisia?
 21. Sopiiko hamsteri allergiselle?
 22. Onko uroksella ja naaraalla paljon eroa?
 23. Miten hamsteri kesytetään?
 24. Mitä tehdä kun hamsteri on sairas?
 25. Voinko ottaa hamsterin, jos minulla on kissa?
 26. Hamsterini putosi kädestäni, mitä tehdä?
 27. Minkä ikäisille hamsterit sopivat lemmikiksi?
 28. Mistä hamstereita voi ostaa?

1. Purevatko hamsterit? 
Hamsterit eivät pure, jos ne on totutettu ihmisten käsittelyyn jo nuorena ja niitä käsitellään hellin ja varmoin ottein. Pureminen voi johtua esimerkiksi pelkäämisestä, reviirin suojelusta tai siitä että hamsteri on sairas ja sillä on kipuja.

2. Mitä hamsterit syövät? 
Hamsterit ovat sekasyöjiä eli tarvitsevat sekä kasvi- että eläinperäistä ravintoa. Pääasiallinen ruoka on laadukas hamstereille tarkoitettu jyväseos tai pelletti, sen lisäksi esimerkiksi tuoreet vihannekset ja hedelmät, raaka tai kypsennetty maustamaton liha, kananmuna sekä hyönteiset. Hamsterit eivät tarvitse heinää ravinnokseen.

3. Onko ostamani asumus riittävän kokoinen? 
Mitä isompi, sen parempi. Syyrianhamsterilla olisi hyvä olla vähintään 70 x 40 cm pohjapinnaltaan oleva asumus, kääpiöhamsterilla 50 x 40 cm.

4. Voiko hamsterin viedä ulos?
Älä vie hamsteria ulos. Ulkoilusta on iloa todennäköisesti vain omistajalle, sillä hamsteri on saaliseläin joka herkästi stressaantuu uusissa paikoissa ilman suojaa ollessaan. Vaarana on myös hamsterin karkaaminen, vilustuminen ja loiset (esim. lintupunkki).

5. Voinko tutustuttaa oman hamsuni ystäväni hamsteriin? 
Ei kannata. Syyrianhamsterit, talvikot ja kiinankääpiöhamsterit ovat erakoita, jotka eivät siedä tuntemattomia hamstereita reviirillään. Tuntemattoman hamsterin tapaaminen tuottaa hamsterille stressiä ja voi johtaa tappeluun, pahimmassa tapauksessa kuolemaan. Roborovskit ja campbellit ovat laumaeläimiä, mutta myös niille turhanpäiväinen tuntemattomien eläinten tapaaminen voi aiheuttaa stressiä.

6. Täytyykö hamstereita olla kaksi? 
Syyrianhamsterit, talvikot ja kiinankääpiöhamsterit on asutettava yksin. Roborovskit ja campbellit pareittain tai suuremmissa laumoissa.

7. Haisevatko hamsterit? 
Hamsterien ominaistuoksu on hyvin mieto, eivätkä ne juurikaan haise kun terraarion puhtaudesta pidetään hyvää huolta siivoamalla terraario noin kahden viikon välein.

8. Hamsterini hampaat katkesivat, mitä teen?
Jyrsijöiden hampaat kasvavat koko ajan, joten hampaiden katketessa on vain odotettava että ne kasvavat uudelleen. Jos vain toinen hampaista on katkennut, voi olla hyödyllistä lyhentää myös toista jotta ne kasvavat tasaisesti. Hampaattomalle hamsterille tulee antaa paljon pehmeää ruokaa, esimerkiksi puuroja, jotta se saa riittävästi ravintoa ilman hampaita.

9. Miksi hamsterini ei juo? 
Hamstereiden nesteentarve on hyvin pieni, joten ne juovat melko harvoin ja pieninä määrinä. Jos hamsteri saa runsaasti nestepitoista tuoreruokaa, sen ei välttämättä tarvitse juoda juuri ollenkaan. Varmuuden vuoksi on hyvä varmistaa, että hamsterin vesipullo toimii ja on sellaisessa paikassa johon hamsteri ylettää.

10. Miksi hamsterini vain nukkuu?
Hamsterit ovat yö- ja hämäräaktiivisia eläimiä, joka tarkoittaa sitä että niiden virkein aika sijoittuu iltaan ja yöhön. Hamsterien vuorokausirytmi on hyvin yksilöllinen, ja jotkut yksilöt viihtyvät paljon hereillä myös päivisin, toiset taas kököttävät visusti pesässään. Runsaasti nukkuvaa hamsteria voi varovasti ilta-aikaan herätellä, mutta on tärkeää että hamsteri saa rauhassa myös nukkua jottei se stressaannu.

11. Kuinka usein hamsterin häkki pitäisi siivota?
Riippuu hamsterista. Yleensä sopiva siivousväli on noin 2-4 viikon välein. Hamsterin pissanurkkaa ja pesää voi siivota hieman useammin.

12. Onko mahdollista opettaa hamsteri käyttämään vessaansa?
Hamsterit oppivat käymään asioillaan tietyssä nurkassa, ja tekevät sitä yleensä silloinkin jos niillä ei ole varsinaista vessalaatikkoa. Aseta vessalaatikko johonkin nurkkaan (mielellään siihen, johon hamsteri on jo aiemmin asioinut) ja laita sinne hieman pissaisia puruja.

13. Mistä tietää että hamsteri on tiineenä?
Hamsterin tiineyttä voi olla vaikeaa havaita, mutta yleensä viimeisellä tiineysviikolla niiden vatsa alkaa kasvaa ja nisät turpoavat niin, että ne on helppo erottaa vatsaturkin joukosta. Jos tulossa on hyvin pieni poikue, vatsa ei välttämättä pullistu huomattavasti.

14. Hamsterillani on oudot näppylät kyljissä / mahassa, pitäisikö huolestua? 
Syyrianhamsterilla on kyljissä hajurauhaset, joilla se merkitsee reviiriään. Venäjänkääpiöhamstereilla hajurauhanen on vatsassa. Hajurauhasia ei yleensä tarvitse hoitaa millään lailla.

15. Miksi hamsteri jyrsii häkin / terraarion kaltereita?
Kalterien jyrsiminen voi johtua esimerkiksi tylsistymisestä tai kovan jyrsittävän puutteesta. Anna hamsterille uusia virikkeitä, ja esimerkiksi kuivattua leipää tai puunoksia. Syynä voi olla myös liian pieni asumus. Jotkut hamsterit jyrsivät kaltereita piintyneenä tapana, jota on vaikea kitkeä pois. Jos mahdollista, estä hamsterin pääsy kaltereiden luokse.

16. Minkä lajinen / värinen hamsterini on?
Se voi olla lajiltaan syyrianhamsteri, venäjänkääpiöhamsteri talvikko, venäjänkääpiöhamsteri campbelli, venäjänkääpiöhamsteri roborovski, kiinankääpiöhamsteri tai talvikon ja campbellin risteytys eli hybridi. Hamstereilla on lukemattomia eri värimuunnoksia, joiden tunnistamiseen tarvitaan yleensä kuva. Tutustu artikkeliin Hamsterilajit pähkinänkuoressa ja Suomen Hamsteriyhdistyksen sivuihin, niin voit löytää vastauksen. Hamsteriyhdistyksen foorumilla voit kysyä asiantuntijoilta hamsterisi väriä.

17. Haluaisin viedä hamsterini näyttelyyn, miten se onnistuu?
Hamsterinäyttelyitä Suomessa järjestää Suomen Hamsteriyhdistys ry, jonka nettisivuilta löydät näyttelykalenterin sekä tarkat ohjeet näyttelyihin ilmoittautumiseen. Näyttelyitä järjestetään 6-12 kertaa vuodessa eri puolilla Suomea. Hamsterinäyttelyt on jaettu lemmikki- ja ulkomuotoluokkaan, joista lemmikkiluokassa arvostellaan hamsterin terveyttä, kiltteyttä ja yleiskuntoa, ulkomuotoluokassa taas ulkonäköä. Lemmikkiluokkaan ovat tervetulleita osallistumaan lajiin tai väriin katsomatta kaikki hamsterit, jotka ovat vähintään 2 kk ikäisiä ja terveitä. Hamsterin ei tarvitse olla ostettu kasvattajalta päästäkseen näyttelyyn. Ulkomuotoluokassa hamsterin tulee olla rekisteröity. Hamsterin voi rekisteröidä itse Hamsteriyhdistyksen nettisivulta löytyvillä ohjeilla.

18. Pitääkö pitkäkarvaista hamsteria harjata?
Naaraspuolisilla syyrialaisilla karvat eivät yleensä kasva niin pitkiksi että ne voisivat takkuuntua, mutta uroksilla se on mahdollista. Jos karva menee takkuun, sitä voi hyvin hellästi selvittää sormien avulla tai pehmeällä harjalla tai leikata takkuja pois saksilla. Jos turkki ei takkuunnu, sitä ei tarvitse harjata. Harjaaminen voi ohentaa turkkia.

19. Paljonko hamsterit maksavat?
Hamsterien hinnat vaihtelevat hieman sen mukaan, mistä hamsterisi ostat, yleensä 15-30 euron välillä. Eläinkaupat ovat monesti hieman kalliimpia kuin yksityiset kasvattajat.

20. Ovatko juoksupyörä ja suola/kalkkikivi pakollisia?
Eivät. Juoksupyörä on erittäin hyvä liikuntaväline ja sillä on paljon positiivisia terveysvaikutuksia hamsteriin, mutta se ei ole pakollinen. Kaikki hamsterit eivät ole kiinnostuneita juoksupyörästä ollenkaan, ja jotkin harvat yksilöt taas saattavat addiktoitua siihen niin etteivät koskaan tee muuta kuin juoksevat pyörässä. Suola- ja kalkkikivet eivät myöskään ole pakollisia, vaan ne voi korvata syöttämällä hamsterille mahdollisimman laadukasta jyväseosta ja monipuolista tuoreruokaa (tuoreet kasvikset, juurekset ja hedelmät, maustamaton liha, kananmuna, ruokahyönteiset jne).

21. Sopiiko hamsteri allergiselle?
Riippuu aivan täysin tapauksesta. Jotkut allergiset eivät siedä hamsteria ollenkaan, ja toisaalta tunnen jopa allergisia jotka kasvattavat hamstereita. Allergiaoireita voi koettaa ehkäistä valitsemalla pölyttömän kuivikkeen (esim. haapa- tai leppähake) ja välttämällä heinien käyttöä. Asumusta ei kannata sijoittaa makuuhuoneeseen tai muuhun huoneeseen jossa allerginen henkilö oleilee hyvin paljon, ja jos mahdollista, häkin siivouksen hoitaa joku muu. Loppujen lopuksi allergia-asia selviää vain kokeilemalla, esimerkiksi käymällä tutustumassa hamstereihin jonkin kasvattajan luona.

22. Onko uroksella ja naaraalla paljon eroa?
Kaikki hamsterit ovat luonteeltaan yksilöitä, mutta useimmiten urokset ovat hieman rauhallisempia kuin naaraat. Naaraat taas touhuavat aktiivisemmin terraariossaan. Yleensä ne ovat suunnilleen yhtä helppoja kesyttää kummatkin. Syyrianhamsterinaarailla on kiima neljän päivän välein, jolloin jotkut yksilöt saattavat haista hieman epämiellyttävälle. Talvikko-, roborovski- ja campbelliurosten vatsassa oleva hajurauhanen saattaa joskus likaantua niin, että sitä kannattaa puhdistaa esimerkiksi veteen kostutetulla vanulapulla tai vanupuikolla.

23. Miten hamsteri kesytetään?
Hamsteri kesyyntyy helpoiten silloin, kun sitä on säännöllisesti totutettu käsittelyyn jo poikasaikana kasvattajan luona. Mitä vanhempi hamsteri on kun sen kesytys alkaa, sitä hankalammaksi se voi osoittautua. Jokainen hamsteri on kuitenkin yksilö, ja jotkut kesyyntyvät helpommin ja toiset hankalammin, jotkut saattavat olla jo täysin kesyjä omistajalleen tullessaan. Hamsterin kanssa toimiessa on tärkeää käyttäytyä rauhallisesti ja käsitellä hamsteria hellin, tukevin ottein. Kun hamsteri on tullut kotiin, kannattaa antaa sen ensin tutustua uuteen kotiinsa aivan rauhassa yhden tai parin päivän ajan. Sen jälkeen voidaan aloittaa päivittäiset käsittelyharjoitukset. Hamsteri nostetaan pois asumuksesta ottamalla se käsillä ”kuppiin”. Jos et saa hamsteria kiinni, älä säikytä sitä jahtaamalla vaan houkuttele se esimerkiksi pahviputkeen tai lasipurkkiin jolla nostat sen ulos. Hamsteria kannattaa ennemmin käsitellä useita kertoja päivässä lyhyitä hetkiä kuin pitkään kerrallaan. Lue kesytyksestä tärkemmin täältä.

24. Mitä tehdä kun hamsteri on sairas?
Lue ensinnäkin täältä lisätietoa hamsterien sairauksista. Hamsterien yleisimpiä vaivoja ovat esimerkiksi kasvaimet, flunssa, silmätulehdus, loiset ja haavat.
Monenlaisia hamsterien vaivoja voidaan hoitaa kotikonstein, ja toiset taas vaativat eläinlääkärin hoitoa. Hoitokonsteja löydät tuosta aiemmin linkitetystä artikkelista. Tärkeintä on arvioida hoidon tarve mahdollisimman nopeasti, eikä jäädä viivyttelemään, sillä hamsteri on pieni eläin jonka kunto voi mennä huonoksi hyvin nopeasti jos sairautta ei hoideta ajoissa! Älä jätä hamsteria kärsimään, vaan vie se hoidettavaksi eläinlääkäärin tai valitse tarvittaessa lopetus.

25. Voinko ottaa hamsterin, jos minulla on kissa?
Voit. Hamsterit eivät yleensä pelkää tai stressaa kissojen läsnäoloa. On kuitenkin hyvin tärkeää, ettei hamsteria ja kissaa päästetä missään tapauksessa kosketuksiin keskenään, sillä rauhallinenkin kissa saattaa yllättää omistajansa saalistusvietillään. Hamsterille tulee hankkia tukeva, kissan kestävä asumus (esimerkiksi lasinen terraario tukevalla verkkokannella), joka sijoitetaan mieluiten paikkaan johon kissa ei pääse. Jos tällaista paikkaa ei löydy, on tärkeää pitää huoli ettei kissa pysty esimerkiksi kaatamaan tai tiputtamaan asumusta. Myös hamsterin sylittely ja juoksutus tulisi hoitaa valvotusti ja niin, ettei kissa pääse lähelle.

26. Hamsterini putosi kädestäni, mitä tehdä?
Hamsteria ei kannata koskaan käsitellä korkealla maasta, jottei se voi vahingossa pudota korkealta. Putoaminen voi aiheuttaa luunmurtumia ja sisäelinten vaurioita. Hamsterit selviävät usein korkeistakin pudotuksista vahingoittumatta, mutta putoamisen jälkeen on varmistettava, ettei sille ole sattunut mitään. Tarkkaile hamsterin liikkumista asumuksessaan, liikkuuko se normaalisti vai ontuuko, syökö ja juoko se normaalisti ja aristaako se kosketusta. Jos on syytä epäillä murtumia tai sisäelinvaurioita, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

27. Minkä ikäisille hamsterit sopivat lemmikiksi?
Hamsterit sopivat niin lasten kuin aikuistenkin lemmikiksi, sillä ne ovat mielenkiintoisia, melko helppohoitoisia ja helppoja kesyttää. Pienten lasten lemmikkiä hankittaessa on kuitenkin muistettava, että lapsi ei yksin voi ottaa vastuuta eläimen hoitamisesta, vaan koko perheen tulisi olla perehtynyt ja sitoutunut lemmikin hoitoon. Vanhempien on oltava valvomassa kun nuori lapsi käsittelee hamsteria, jottei satu tapaturmia esim. hamsterin putoamisen takia.

28. Mistä hamstereita voi ostaa?
Hamstereita myydään sekä eläinkaupoissa että kasvattajilla, jotka kasvattavat hamstereita kotonaan harrastuksenaan. Kasvattajien myymiä hamstereita löytää internetin kautta esimerkiksi keskustelupalstojen ja kauppasivustojen myyntipalstoilta, ja kasvattajiin voi ottaa suoraan yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse. Kasvattajien listan löytää Suomen Hamsteriyhdistyksen sivuilta.

Comments are closed.