...

Sijoitussopimuksen monta puolta

Syyrialainen hamsteri
Syyrialainen hamsteri

Sijoitussopimukset ovat monelle tuttuja koira- tai kissakasvatuksen maailmasta, mutta myös hamsterikasvattajat antavat kasvattejaan sijoituskoteihin. Mikä sijoitussopimus on, ja mitä hyötyjä tai haittoja siitä on?

Mikä on sijoitussopimus?

Sijoitussopimus on kaikessa yksinkertaisuudessaan kasvattajan ja hamsterin ostajan välinen sopimus, jonka myötä hamsteri asustaa ostajan kotona, mutta kasvattajalla on oikeus käyttää sitä omaan jalostustyöhönsä.
Sijoitussopimusten yksityiskohdissa on varmasti yhtä paljon eroja kuin on kasvattajiakin, sillä jokaisella kasvattajalla on omat menetelmänsä ja suunnitelmansa kasvatustyössään.

Yleisimmin eläin luovutetaan sijoituskotiin joko ilman maksua tai alennetulla hinnalla, ja kasvattaja ottaa hamsterin yhden kerran luokseen synnyttämään tai astumaan kasvattajalle yhden tai useamman poikueen, jonka jälkeen hamsteri siirtyy sijoitusomistajan haltuun ilman enempiä velvoitteita.

Useimmiten sijoitushamsteri on kasvattajan oma kasvatti, jonka hän haluaa pitää jalostuskäytössä, mutta joskus sijoitetaan myös toisilta kasvattajilta ostettuja jalostuseläimiä. Valtaosa sijoitettavista hamstereista on uroksia.
Sopimuksessa on hyödyllistä määritellä näytteilleasettamisoikeus, vahinkovastuu ongelmien sattuessa, teetettävien poikueiden määrä, kumman luona hamsteri astuu/synnyttää poikueensa, hamsterin mahdollinen hinta ja muita yksityiskohtia, mitä nyt tärkeäksi kokee. Mitä perusteellisempi sopimus on, sitä parempi, sillä ongelmien käydessä erimielisyyksiä voi pulpahtaa pintaan eikä tulkinnanvarainen sopimus auta asiaa. Sopimuksesta tulisi allekirjoittaa kaksi fyysistä versiota, sekä ostajalle että myyjälle.

Haittojen välttämiseksi sijoitussopimusta kannattaa harkita tarkoin ja huolehtia, että kumpikin osapuoli varmasti sitoutuu noudattamaan sijoitussopimuksen ehtoja.

Sijoitushamsterin hyötyjä

Sijoitushamsterien käyttäminen on erinomainen mahdollisuus etenkin sellaiselle kasvattajalle, jolla ei ole mahdollisuutta pitää kotonaan kovinkaan monta hamsteria. Sijoituskotien myötä kotona voi asua vaikkapa vain puolet oikeasta jalostuseläinten määrästä.

Monet kasvattajat sijoittavat urokset ja pitävät kotona naaraita, jolloin on helppoa ottaa uros kotiin käymään astutusreissulla ja sitten palauttaa se sijoituskotiin. Naaraiden sijoittaminen on hieman vaivalloisempaa, sillä kantoajasta ja poikasten hoidosta muodostuu melko pitkä aika olla pois kaipaavan omistajan luota.

Jos olet kiinnostunut hamsterikasvatuksen ja näyttelyiden maailmasta, on sijoitushamsterin hankkiminen helppo tapa tutustua asioihin pikkuhiljaa. Kasvattajat ovat erittäin mielissään, jos käytät heidän kasvattiaan näyttelyissä, mutta jos sinua ei kiinnosta, moni kasvattaja vie sijoitushamsterinsa itse näyttelyyn.

Poikueen teettämisestä haaveileva ostaja voi yrittää etsiä itselleen sijoituskotiin naarasta, jonka kasvattaja suostuisi siihen, että ostaja hoitaa pentueen itse omassa kodissaan. Sekin on hauskaa, kun tietää, että sillä omalla kultamussukallaan on liuta jälkikasvua maailmalla mainetta niittämässä.

Toki sijoitushamsteri on ostajalle usein myös halvempi kuin muut tai jopa ilmainen, mutta aina on hyvä muistaa että hamsterin ostohinta on vain pieni osa siitä mitä sen hoitoon kuluu sen elämän aikana.

Sijoitushamsterin haittoja

Ihmisten välisissä sopimuksissa on tietysti aina se mahdollisuus, ettei kaikki menekään niin kuin pitäisi, vaan tulee erimielisyyksiä. Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että omistaja ei enää hamsterin vartuttua haluakaan antaa sitä jalostuskäyttöön. Aina ei tietenkään kasvattajakaan ole syytön, vaan eripuraa voi syntyä vaikkapa siitä jos kasvattaja haluaisi pitää hamsteria sovittua aikaa pidempään, tai suunnitelmiin tulee muutoksia.
Aina on myös sairastumisen, tapaturman tai synnytyskomplikaation vaara. Tällöinkin sopimuksen yksityiskohdat ovat tärkeät, jotta tiedetään kenen vastuulla mahdolliset hoitokulut tai korvaukset ovat.

Hieman arkisempiin haittoihin kuulunee se, että omistajalle varmasti tulee ikävä, kun rakas lemmikki on kasvattajan luona riiuureissulla. Uroksen astutusreissu voi kestää kasvattajasta ja naaraan tiinehtymisestä riippuen alle viikosta kuukauteenkin. Naaraan kantoajasta ja poikasten hoitoajasta muodostuu noin seitsemän tai kahdeksan viikon aika.

Harrastajien mielipiteitä

Kyselin hamsteriharrastajilta myönteisiä ja kielteisiä kokemuksia sijoitushamstereista niin ostajan kuin myyjänkin näkökulmasta.
Moni kertoi sijoittavansa varmuuden vuoksi vain ennestään tutuille ihmisille, mutta myös täysin uusille henkilöille sijoittavia oli paljon. Moni myös korosti kirjallisen sopimuksen tärkeyttä. Syyrialaiskasvattaja Sarita kertoi, että yhtä kokemusta lukuunottamatta kaikki sijoitussopimukset tuntemattomien ostajien kanssa ovat sujuneet hyvin. Tämä yksi tapaus oli ollut vaikea saada kiinni hamsterin lainausta varten, eikä enää vastannut yhteydenottoihin kun hamsteri olisi pitänyt palauttaa hänelle.

Roborovskien kasvattaja Kati totesi, ettei harrasta sijoitussopimuksia roborovskeilla, sillä niillä on riskinä etteivät eläimet enää astutusreissun jälkeen tule toimeen kaverinsa kanssa. Tarinan hamsulan Arja muistutti, kuinka tärkeää on, että sekä myyjällä ja ostajalla on samat arvot ja tavoitteet sijoitushamsterin suhteen. Riina Partanen kertoi peräti ystävystyneensä hamsterin sijoitusomistajan kanssa! Soila Kuuluvainen kertoi miettineensä seuraavaksi hamsterikseen sijoitussyyrialaista, sillä hänestä olisi hauskaa kun oma hamsteri saisi jälkikasvua.

Omat henkilökohtaiset kokemukseni sijoitussopimuksien parissa osittain inspiroivat tämän aiheen tutkimiseen. Olen kokeillut sijoittussopimusta kasvattajana kolme kertaa, enkä ilmeisesti onnistunut valitsemaan kovinkaan onnistuneita koteja, sillä kaikkien kanssa oli ongelmia. Sen myötä totesin, etteivät sijoitussopimukset ole minun juttuni.

Yhteenveto

Sijoitussopimus on näppärä ja toimiva käytäntö, kunhan valmistelut on hoidettu hyvin. Kasvattajan on syytä olla melko tarkka siitä, kenelle sijoituseläimensä antaa, ja ostajan mietittävä onko hän varmasti valmis sitoutumaan todella antamaan hamsterin jalostusreissulle.

Loppujen lopuksi sijoitushamsterin omistaminen ei pahemmin eroa tavallisesta lemmikistä. Enimmän osan ajasta hamsteri viettää kotonaan kuin mikä tahansa lemmikki.

Suomen Hamsteriyhdistyksen valmis sijoitussopimuksen pohja on tulostettavissa osoitteesta www.hamsteriyhdistys.fi/yhdistys/esitteet-kaavakkeet

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Sopisiko hamsteri minulle?

Moni hamsteriin ihastunut ei välttämättä tule ajatelleeksi mitä hamsterin omistaminen tuo tullessaan. Minkään pikkujyrsijän ostamiselle