...

Diabetes eli sokeritauti hamstereilla

Diabetes eli sokeritauti vaikuttaa taas nostaneen rumaa päätään parissa talvikkojen sukulinjassa. Se on tietenkin myös aina tärkeä  tietää ja tuntea muillakin lajeilla, joten lienee syytä hieman kerrata tämän ikävän sairauden tietoja.

Perustietoa

Sokeritautia esiintyy hamstereilla pääosin campbelleilla, talvikoilla sekä kiinankääpiöhamstereilla, mutta käsittääkseni se on mahdollinen myös syyrialaisille ja roborovskeille.

Sokeritautiin sairastuneen hamsterin elimistö tuottaa normaalia vähemmän tai ei laisinkaan insuliinia, jonka tarkoitus on pilkkoa sokereita. Sairaus johtaa yleensä hamsterin kuihtumiseen ja kuolemaan, eikä siihen ole olemassa varsinaisia hoito- tai parannuskeinoja.

Diabetes käyttäytyy eri lajeilla ja eri-ikäisillä eläimillä hieman eri tavoin. Siitä on ihmistenkin diabeteksen tapaan olemassa rajumpi nuoruus- eli 1. -tyyppi ja hieman hitaammin etenevä aikuis- eli 2. -tyyppi, joskin monet tutkimukset toteavat diabeteksen etenevän kiinankääpiöhamstereilla pääsääntöisesti aikuistyypin tapaan. Nuoruustyyppiin sairastuvat hamsterit ovat yleensä alle neljän kuukauden ikäisiä. Sairaus etenee nopeasti kuihduttaen hamsterin lopetuskuntoon hyvin pian. Aikuistyyppi etenee hitaammin, ja tällöin hamsterilla saattaa olla jäljellä vielä pitkäänkin elinaikaa kohtuullisella elämänlaadulla. Aikuistyyppi voi olla jonkin verran ehkäistävissä sopivalla ruokavaliolla, josta puhutaan tuonnempana. Perimänsä puolesta diabetekselle altis hamsteri voi sairastua myös esimerkiksi stressin laukaisemana.

Periytyminen

Diabetesalttius on periytyvää, joten se luo haasteita hamsterikasvatukselle. Valtaosa tutkimustiedosta koskee kiinankääpiöhamstereita. ”The Chinese hamster as a model for the study diabetes mellitus” (George C. Gerritsen, 1982) -tutkimus mainitsee diabeteksen koostuvan yhdestä resessiivisestä geenistä sekä joukosta muuntelijoita, jotka homotsygootteina esim. sisäsiitoksen myötä kasaantuessaan ”aktivoivat” diabeteksen. Sisäsiitos siis lisää sokeritaudin riskiä taudille alttiissa lajissa ja sukulinjoissa.

Diabetekseen sairastuneet hamsterit on syytä rajata pois kasvatuskäytöstä. Jos hamsterisi sairastuu diabetekseen, ilmoita siitä sen kasvattajalle! On tärkeää saada tietää, jos kasvateille ilmaantuu perinnöllisiä sairauksia. Kiinankääpiöillä suosittelen jalostuseläinten säännönmukaista testaamista diabeteksen varalta, eikä se tietenkään ole turhaa muidenkaan lajien ollessa kyseessä.

Oireet

  • Runsas juominen
  • Runsas virtsaaminen
  • Virtsan imelä tai muuten outo haju
  • Hamsterin huonontunut yleiskunto: apaattisuus, laihtuminen, köyryselkäisyys jne
  • Ärtyneisyys
  • Ruokahalun lisääntyminen tai vähentyminen

Testaaminen

Jos epäilet diabetesta, testaa se äläkä arvaile! Sokeritaudin saa helposti testattua kotioloissa apteekeista ostettavilla virtsatestiliuskoilla, esimerkiksi Clinistix tai Combur. Testeissä on kohta useammalle eri aineelle, mutta diabetesta testatessa merkityksellinen on glukoosi. Monet kasvattajat voivat myös antaa liuskoja pari kappaletta, jos testattavana on vaikkapa vain yksi hamsteri ja ison liuskapaketin ostaminen tuntuu turhalta.

Aseta hamsteri tyhjään, puhtaaseen kuljetuslaatikkoon (mielellään vesipullon kanssa) ja odota että se virtsaa. Diabetesta sairastava hamsteri virtsaa yleensä 20 minuutin sisällä. Kasta sitten testiliuska mahdollisimman tuoreeseen virtsaan ja odota liuskojen ohjeessa mainittu aika. Jos testineliö muuttaa väriään tummaksi, virtsassa on huomattava määrä glukoosia ja hamsterilla todennäköisesti on sokeritauti. Testaaminen kannattaa varmuuden vuoksi tehdä useampaan kertaan, sillä yksittäinen liuska saattaa antaa virheellisen tuloksen. Liuskojen ohjeen mukainen säilytys on tärkeää, jotteivät ne pilaannu.

Hamsterin virtsan normaali glukoosipitoisuus on noin <7mmol/l3.
Hyvin sairailla diabeetikoilla voi olla virtsassaan myös ketoneita, joita syntyy kun elimistö polttaa rasvaa glukoosin sijasta. Myös ketonien testaamiseen on liuskatestejä, esim. Keto-Diastix testaa sekä glukoosin että ketonit.

Ehkäiseminen

Diabetekselle altista hamsteria voidaan pyrkiä hoitamaan sairautta ennalta ehkäisevästi. Ruokavaliosta on syytä karsia kaikki hyvin rasvaiset sekä sokeripitoiset ainekset, ja pyrkiä estämään ylilihavuus. Poista ruokavaliosta kokonaan esimerkiksi hedelmät tuoreena ja kuivattuna, melassit (esim. joissakin jyväseoksissa) ja hunaja (monissa herkkuvalmisteissa) sekä muut sokeripitoiset ainekset. Myös hyvin prosessoituja hiilihydraatteja, esimerkiksi vaaleaa leipää, pastaa ynnä muuta suositellaan välttämään.

Hoito

Internetissä on jonkin verran tietoa diabetekseen sairastuneen hamsterin lääkehoidosta, mutta en ole Suomessa kuullut eläinlääkärien määränneen juurikaan lääkkeitä diabeteshamstereille. Sairastuneen hamsterin oloa voi pyrkiä helpottamaan jotta se kärsisi mahdollisimman vähän.

Vedensaanti on sokeritautiin sairastuneelle tärkeää, sillä ilman vettä verensokerin määrä voi nousta vaarallisen korkeaksi ja johtaa yleiskunnon huonontumiseen tai jopa koomaan.

Ruokinnassa olisi hyvä noudattaa samoja ohjesääntöjä kuin diabeteksen ehkäisemisen suhteen. Joissakin lähteissä neuvotaan myös lisäämään proteiinien ja kuitujen määrää ruokavaliossa.

Ennuste

Ykköstyypin diabetekseen sairastuneet hamsterit menevät huonoon kuntoon yleensä parissa kuukaudessa, kakkostyyppiä sairastavat voivat pärjätä puolesta vuodesta jopa yhdeksään kuukauteen, riippuen tietenkin yksilöstä ja sen iästä sekä yleiskunnosta.

On tärkeää osata arvioida, milloin on oikea aika lopettaa hamsteri, jottei se joudu kärsimään sairautensa rankimmassa loppuvaiheessa.

Kirjoituksen pääasiallisena lähteenä hyvä englantilaisen kasvattajan kirjoitus sokeritaudista:
http://vectishams.webs.com/diabetesinhamsters.htm

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterien hajurauhaset

Kääpiöhamsterit Venäjänkääpiöhamstereilla (talvikko, campbelli ja roborovski) on vatsassaan hajurauhanen, jota ne käyttävät reviirinsä merkitsemiseen. Rauhasestä

Harmaakaihi hamsterilla

Onko hamsterillesi ilmestynyt harmaa täplä silmään? Kyseessä voi olla harmaakaihi. Harmaakaihi on silmässä oleva mykiön