...

Villit hamsterilajit: Mesocricetus brandti

Mesocricetus brandti, eli lähi-idänkultahamsteri, on yksi kahdeksastatoista luonnossa esiintyvästä hamsterilajista [1]. Se kuuluu kultahamstereiden (lat. Mesocricetus) sukuun yhdessä syyrianhamsterin sekä romaniankultahamsterin ja kaukasuksenkultahamsterin kanssa [2]. Lähi-idänkultahamsteri on syyrianhamsterin läheisin sukulaislaji, ja olen kuullut väitteitä siitä, että syyrianhamsteri ja lähi-idänkultahamsteri voisivat lisääntyä keskenään tuottaen hybrideitä.

En kuitenkaan löytänyt väitteelle mitään luotettavan oloista lähdetietoa, ainoastaan maininnan siitä että lajit saattavat paritella mutta eivät olisi tuottaneet jälkikasvua [3].  Sen sijaan lähi-idänkultahamsterin ja romanianhamsterin [4] sekä syyrianhamsterin ja romanianhamsterin hybrideitä on syntynyt [3].

Lähi-idänkultahamsteri on kaikista hamsterilajeista laajimmalle elinalueelle levittäytynyt, mutta ovat siitä huolimatta vaarantunut laji. Niiden elinalue sijoittuu muun muassa Turkkiin, Armeniaan, Georgiaan, Azerbaijaniin, Iraniin ja eteläiselle Venäjälle. Ne ovat erittäin sopeutuvaisia monenlaisiin elinympäristöihin, ja asustavat useimmiten viljelysmaalla, pensasaroilla, kivikoissa ja jopa aavikoilla.

Lähi-idänkultahamsterien viehtymys viljelysmailla ja maatiloilla asusteluun sekä ruokailuun on johtanut niiden populaation vähentymiseen ja vaarantumiseen tuholaismyrkytyksien takia.  Myös niiden luonnolliset elinympäristöt ovat vähenemässä maanviljelyn myötä, mutta onnekseen lähi-idänkultahamsterit asuttavat myös joitain luonnonsuojelualueita [5].

Lähi-idänkultahamsterit rakentavat monimutkaisia tunneliverkostoja pesä- ja ruuanvarastointikoloikseen jopa lähes kahden metrin syvyyteen maan alle.

Muiden hamsterilajien tapaan ne ovat omnivoreja, ja niiden ravinto luonnossa koostuu pääosin siemenistä, juurista sekä kasvien osista ja joistakin hyönteisistä. Ne varastoivat ruokaa poskipusseihinsa sekä pesäkoloihinsa.

Talviaikaan hamsterit vetäytyvät talvihorrokseen 4–10 kuukauden ajaksi. [6] Lähi-idänkultahamsterit elävät keskimäärin kaksi vuotta, mutta ovat saavuttaneet vankeudessa jopa neljän vuoden iän [8].

Valtaosa lähi-idänkultahamstereista saavuttaa sukukypsyyden kahdeksan viikon ikäisinä, mutta jotkin urokset vasta 5–6 kuukauden iässä.

Luonnollisissa vuodenaikaolosuhteissa loppukesästä syntyneet poikaset eivät saavuta sukukypsyyttä ennen seuraavaa kevättä [8].

Syyrianhamsterin tapaan lähi-idänkultahamsterit ovat erakoita, jotka sietävät lajitovereitaan vain lisääntymisen merkeissä. Naaras synnyttää yleensä kahdesta neljään poikuetta vuodessa, saaden kerralla 4–20 poikasta. Hedelmällisimpiä aikoja vuodesta ovat kevät sekä syksy, jolloin päivän valoisan ajan pituus on 15–17 tuntia. [6] Naaraiden hedelmällisyys laskee ensimmäisen elinvuoden jälkeen.  [8]

Nämä syyrianhamsterin lähisukulaiset muistuttavat ulkonäöltään hyvin läheisesti syyrianhamsteria, mutta ovat kooltaan hieman suurempia — ainakin luonnossa eläviin syyrianhamstereihin verrattuna. Lähi-idänkultahamsterin painoksi mainitaan 150 grammaa  [8], mikä voi hyvinkin olla painavampi kuin luonnonvarainen syyrialainen, mutta ei aivan päihitä nykypäivän näyttelyjalostettuja syyrianhamstereita… Lähi-idänkultahamsterin normaali väritys on syyrianhamsterin normaalia vaaleampi sekä sävyltään harmahtavampi.

Lähi-idänkultahamstereilla on syyrianhamsterien kanssa samanlaiset värimerkit, eli hilkka päässä sekä puolikuut ja poskimerkit poskissa ja tummempi tikkaus perusvärin yllä. [7]

Lähi-idänkultahamstereita on jonkin verran myös vankeudessa. Niitä käytetään laboratorioissa koe-eläiminä, mutta niiden mainitaan olevan syyrianhamstereita vaikeampia lisäännyttää vankeudessa, ja tappavan poikasiaan herkästi jos niille ei tarjota riittävää suojaa ja pesämateriaalia. [8] Lajia ei kasvateta yleisesti lemmikkimarkkinoille, mutta satunnaisia yksilöitä on lemmikkikodeissa Euroopassa. Lähi-idänkultahamsterin mainitaan olevan luonteeltaan syyrianhamsteria huomattavasti aggressiivisempi ja vaikeampi kesyttää [6], mutta se voi johtua puhtaasti siitä, ettei lajia ole yleisesti jalostettu vankeudessa lemmikkinä oloa silmälläpitäen.

Lähteet:
1. http://fi.wikipedia.org/wiki/Hamsterit
2. Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet
3. Hamster hybrids
4. Interspecific hybrids between Romanian and Kurdistan hamsters
5. Brandt’s Hamster
6. http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_hamster
7. Kuva
8. Laboratory Hamsters, G. L. Van Hoosier, Charles W. McPherson

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterilajit: vkh roborovski

Venäjänkääpiöhamsteri roborovski Latinankielinen nimi: Phodopus roborovskiiEnglanninkielinen nimi: Roborovski dwarf hamster Tunnetaan Suomessa taksonomiassa nimellä roborovskinkääpiöhamsteri/aavikkohamsteri,

Tietoa talvikoiden talviturkista

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko (lat. Phodopus sungorus) on saanut sekä suomenkielisen nimensä ”talvikko” että englanninkielisen nimensä ”winter

Hamsterilajit: vkh talvikko

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko Latinankielinen nimi: Phodopus sungorusEnglanninkielinen nimi: Winter white dwarf hamsterTunnetaan Suomessa taksonomiassa nimellä pikkuhamsteri