...

Turvallisesti terraariossa

_full

Tässä artikkelissa kerrataan joitakin yleisimpiä vaaranpaikkoja, joihin hamsteri voi joutua omassa terraariossaan. Joskus onnettomuudet voivat sattua aivan ennalta ennustamattomalla tavalla, eikä omistajan kannatakaan syyttää itseään jos hamsteri on vahingossa telonut itsensä jollakin täysin arvaamattomalla tavalla. Hamsterin terraariota sisustaessa kuitenkin kannattaa ottaa tarkasti huomioon, mihin kaikkeen hamsteri voi itsensä teloa, ja pyrkiä vähentämään onnettomuusriskit minimiin. Äärimmäisen tärkeää on myös tarkistaa hamsterin vointi ja tekemiset päivittäin, jotta mahdollinen onnettomuus huomataan ajoissa!

Tämän artikkelin kirjoittamiseen inspiraation antoi oma syyrialaisneitini Maisa, joka loputtomalla hyperaktiivisuudellaan onnistuu saattamaan itsensä kaikenlaisiin kiipeleihin.

Maisan tarina

Maisan lempipuuhaa oli juomapullossa ja terraarion katossa roikkuminen. Eräänä päivänä huomasin, että Maisa näyttää jyrsivän juomapulloaan rikki. Kun menin ottamaan pulloa pois, huomasin Maisan olevan vatsanahastaan kiinni pullon kiinnityslenkissä! Pullo roikkui terraarion katosta sellaisella rautalankalenkillä, joita vesipullojen mukana tulee. Lenkki oli lävistänyt Maisan vatsanahan ja tuli toisesta aukosta ulos, ja hamsteriparka koitti henkensä edestä roikkua pullossa ja koittaa jyrsiä sitä päästäkseen irti.
Pyysin poikaystävääni äkkiä kannattelemaan hamsteria kädellään, ettei se roiku lenkin varassa, kun kävin hakemassa nahkahanskat ja pihdit. Paniikissa oleva hamsteri haukkasi poikaystävä-raukkaa oikein kunnolla verisesti sormesta, ennen kuin kerkisin hanskojen kanssa hätiin ja leikkaamaan rautalankaa irti terraarion kannesta. Lenkki irtosi lopulta nopeasti pujottamalla nahasta, eikä vertakaan tullut. Desinfioin haavat ja päästin hamsterin terraarioonsa.

Ensimmäisen illan Maisa vietti visusti pesässään, mutta oli jo seuraavana päivänä oma riehuva itsensä, ja koitti kavuta magneetilla kiinnittämäni vesipullon päälle… Onni onnettomuudessa, että huomasin Maisan juuttumisen ajoissa. Miten olisikaan voinut käydä, jos se olisi ehtinyt roikkua koukussa niin kauan että sen voimat kannatella itseään pullon varassa loppuvat.

Ahtaat kolot

Esimerkiksi liian kapeat vessapaperirullat, kananmunakennon reiät, puumökkien ”ikkunat” tai saviruukkujen pohjareiät voivat osoittautua kohtalokkaaksi hamsterille, joka yrittää tunkea itseään niistä läpi mutta jääkin jumiin esimerkiksi kaulasta tai vyötäröstä. Myös hamsterin itse jyrsimät aukot esim. dunan seinään voivat olla vaaranpaikkoja. Jos juuttunutta hamsteria ei huomaa ajoissa, seurauksena voi olla menehtyminen.

Syyrialaisille hamstereille vessapaperirullat kannattaa leikata pitkittäissuunnassa auki, ja saviruukkujen pohjareiät naputella vasaralla sen kokoisiksi, että hamsteri mahtuu niistä läpi. Myös kananmunakennojen pienet aukot kannattaa leikata suuremmiksi, ja puista mökkiä hankkiessa varmistaa, että hamsteri varmasti mahtuu kaikista aukoista kulkemaan sujuvasti.

Painavat virikkeet

Kivien, tiilten, keraamisten astioiden ja muiden painavien terraarionsisusteiden käytössä voi olla vaarana se, että hamsteri kuivikkeita kaivellessaan onnistuu liikuttamaan niitä ja jää niiden alle.
Painavat esineet kannattaa asettaa terraarioon siten, että ne ovat aivan pohjalla eikä niiden alla ole kuivikkeita. Helpoiten se onnistuu laittamalla ne asumukseen ennen kuivikkeita. Asumusta siirrellessä kannattaa myös pitää silmällä, etteivät painavat esineet liu’u hamsterin päälle.

Juoksupyörät

Ehkäpä suurin riski on avopinnaisten juoksupyörien käytössä, joissa mahdollisuutena on hamsterin tassujen lipsahtaminen pinnojen väliin kesken juoksemisen. Avopinnaiset pyörät kannattaa päällystää esimerkiksi kankaalla tai paperilla.

Onnettomuudet muunmallisten pyörien kanssa ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Esimerkiksi pitkäkarvaisen syrkin karvat voivat jumittua tai kiertyä johonkin, pää jäädä juoksupyörän poikkipuolan alle tai muuta vastaavaa. Tärkeää on valita hamsterille tarpeeksi suurikokoinen pyörä (syyrialaiselle halkaisija vähintään 28 cm, kääpiöhamsterille 15 cm) ja tarkkailla, miten hamsteri pyöräänsä käyttää. Laumana eläville hamsuille on turvallisinta valita esimerkiksi juoksulautanen, jotta ei tapahdu haavereita jos hamsteri yrittää esimerkiksi vauhdista mukaan juoksemaan tai jää poikkipuolan väliin.

Pesävanu

Pesävanua ja muita vastaavia eläinkauppojen pesäntekoaineita ei yleensä suositella käytettäväksi ollenkaan, sillä niissä on väitetysti mahdollisuutena esimerkiksi suolitukoksen vaara, jos hamsteri vahingossa nielee vanua. Myös vanun kiertymisestä hamsterin raajojen ympärille varoitellaan. Kumpikin ovat myyttejä, joiden todenperäisyydestä voidaan olla montaa mieltä, mutta varmuuden vuoksi pesävanut kannattaa jättää kauppaan.

Häkin kalterit ja verkot

Häkin kaltereita tai verkkoja jyrsimään tykästyneitä hamstereita voi uhata kiinni jumittumisen vaara joko päästä tai muusta vartalosta. Myös karkaaminen on mahdollista.

Asumusta valitessa kannattaa pitää huoli, että pinnaväli on riittävän pieni, eikä esimerkiksi kulmissa tai luukkujen ympärillä ole isompia aukkoja. Syyrialaisille ja isokokoisille kääpiöhamstereille 1 cm on yleensä sopiva. Roborovskit ja muut kovin pienikokoiset hamsterit on turvallisinta asuttaa umpinaisissa terraarioissa tai dunissa.

Korkeat pudotukset

Korkeassa asumuksessa on tärkeää pitää huolta, ettei hamsterilla ole mahdollisuutta tipahtaa liian korkealta. Vaikka hamsterit kestävät korkeitakin pudotuksia yleensä melko hyvin, etenkin kovien virikkeiden päälle tipahtaminen voi olla vaarallista. Vaarana ovat murtumat esimerkiksi selkärankaan.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta