...

Hamsterit ja lämpötilat – kesähelteistä talvipakkasiin

DSC_6926Tiivistelmä:

 • Ihanteellinen lämpötila hamsterin elinoloille on 18–25°C
 • Kuumassa lämpötilassa uhkaa lämpöhalvaus, kylmässä paleltuminen tai talvihorros
 • Vältä vetoa, se voi olla vaaraksi niin kesällä kuin talvellakin: tarkista ettei hamsterihuoneen ikkunanraoista vedä, ja vältä asumuksen asettamista suoraan maantasalle
 • Älä aseta hamsterin asumusta suoraan auringonpaisteeseen tai lämpöpatterin viereen
 • Älä vie hamsteria ulos ”jaloittelemaan” millään säällä!
 • Hamsterit elävät luonnossa kuumillakin alueilla, mutta viettävät päivät viileissä tunneleissa maan alla

Kuumalla ilmalla

Kuumalla säällä saatat joutua hieman kikkailemaan hamsterin olon helpottamiseksi. Kuuma ilma väsyttää hamstereita ja on vaikeaa aikaa etenkin vanhuksille ja poikasille. Helle voi aiheuttaa hamstereille esimerkiksi sydänoireita, ja pahimmassa tapauksessa lämpöhalvauksen.
Tapoja viilentää hamsterin oloa:

 • Sijoita asumus asuntosi viileimpään paikkaan, pois auringonpaisteesta
 • Luonnonkivet asumuksessa, tarpeen tullen vielä jääkaapissa viilennettyinä
 • Purujen sumuttaminen viileällä vedellä
 • Kylmäkallet tai jäädytetyt vesipullot asumuksen seinien ulkopuolella. Älä laita asumuksen sisäpuolelle, ettet palelluta hamsteria!
 • Puhdasta viileää vettä oltava aina saatavilla, mutta jäävedestä ei ole helteellä hyötyä hamsterille sillä se kuluttaa energiaa
 • Raikkaat nestepitoiset kasvikset

Kuljetus helteellä: Parasta olisi välttää hamsterin kuljettelua pahimmilla hellekeleillä, ja esimerkiksi hamsterinäyttelyitä ei yleensä helleaikaan järjestetäkään. Jos kuitenkin kuljetat, kääri kuljetuslaatikko kosteaan pyyhkeeseen ja sijoita boxin yhden pään ulkopuolelle kylmäkalle tai jäädytetty vesipullo jonka lähellä hamsteri voi halutessaan vilvoitella. Varo palelluttamasta hamsteria, älä laita useampaa jääpulloa tai sijoita sitä laatikon pohjan alle. Älä missään nimessä jätä hamsteria kuumaan autoon tai auringonpaisteeseen, lämpötila voi nousta nopeasti todella korkeaksi. Huolehdi nesteensaannista nestepitoisten tuoreiden kasvisten avulla.

Lämpöhalvaus: Oireina velttous, läähätys, hikoilu, korkea ruumiinlämpö, suurenneet silmät, tajuttomuus. Valele lämpöhalvauksen saanut eläin viileällä vedellä ja pyri saamaan se juomaan vettä. Suuntaa tarvittaessa eläinlääkärin vastaanotolle. Lämpöhalvaus voi johtaa munuaisvaurioon tai jopa kuolemaan.

 

Kylmällä ilmalla

Suomessa taloissa on yleensä sen verran lämmintä, että talvipakkaset harvemmin hamstereita kotioloissa uhkaavat. Vältä hamsterin asumuksen asettelua suoraan lattialle tai muihin potentiaalisesti viileämpiin tai vetoisiin paikkoihin.

Kuljetus kylmällä: Kylmyys uhkaa, kun hamsteri täytyy kuljettaa jonnekin viileällä säällä. Suojaa hamsteri kylmyydeltä lisäämällä sen kuljetuslaatikkoon paljon kuivikkeita ja silputtua vessa/talouspaperia. Kääri kuljetuslaatikko huopaan tai pyyhkeeseen ja pakkaa se kassiin. Huolehdi kuitenkin, että hamsteri saa ilmaa. Älä jätä hamsteria laatikoineen pitkäksi aikaa esimerkiksi lämmittämättömään autoon.

Horros: Lämpötilan laskiessa voimakkaasti syyrianhamsteri saattaa vaipua talvihorrokseen. Kääpiöhamsterit eivät horrosta. Lemmikkihamsterille pitkä horros voi koitua sen kohtaloksi, sillä lemmikkihamsterit eivät ole tottuneet horrostamiseen. Horrokseen vaipuessa hamsterin liikkeet muuttuvat hitaiksi ja siitä tulee unelias. Horroksessa oleva hamsteri on jäykkä ja tuntuu viileältä kädellä koskettaessa, ja sen elintoiminnot hidastuvat niin että niitä voi olla vaikea havaita. Hamsteri voi vaikuttaa jopa kuolleelta. Hamsteri yleensä herää horroksesta vähitellen itsekseen, kun sen tuo lämpimään ympäristöön ja antaa rauhassa heräillä. Horroksesta toipuvaa hamsteria voi lämmittää esimerkiksi pyyhkeeseen käärityn lämpimän vesipullon kanssa ja auttaa sitä juottamalla nestettä sekä antamalla ravinnepitoista ruokaa.

Talviturkki: Venäjänkääpiöhamsteri talvikot voivat vaihtaa ylleen vaalean talviturkin lämpötilan ja valon määrän alentuessa talvella. Talviturkki ei ole hamsterin terveydelle vaarallinen, mutta talviturkkiset hamsterit eivät yleensä lisäänny. Muille hamstereille ei tule talviturkkia.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterien hajurauhaset

Kääpiöhamsterit Venäjänkääpiöhamstereilla (talvikko, campbelli ja roborovski) on vatsassaan hajurauhanen, jota ne käyttävät reviirinsä merkitsemiseen. Rauhasestä

Harmaakaihi hamsterilla

Onko hamsterillesi ilmestynyt harmaa täplä silmään? Kyseessä voi olla harmaakaihi. Harmaakaihi on silmässä oleva mykiön