...

Johdatus hamsterinäyttelyihin

Johdatus hamsterinäyttelyihin – mitä ne ovat, miten ne toimivat, kuka saa osallistua ja missä niitä järjestetään? Näyttelyt ovat hyvä tapa tutustua hamsteriharrastukseen ja hankkia tietoa myös kasvattamisesta, jos hamsterikasvattajan ura kiinnostaa.

Hamsterit.netin kävijätilastot paljastavat, että sivustolle päädytään usein hamsterinäyttelyitä koskevilla hakusanoilla. Päätin kirjoittaa hieman perustietoa hamsterinäyttelyistä, mutta huomautan että tarkemman tiedon ja näyttelysääntöjen suhteen ajankohtaisin ja perusteellisin tieto löytyy Suomen Hamsteriyhdistyksen sivuilta!

Ketkä näyttelyitä järjestävät ja missä?

Suomen Kani- ja Jyrsijäliiton alainen Suomen Hamsteriyhdistys ry on yhdistys, joka on järjestenyt hamsterinäyttelyitä jo kymmeniä vuosia ja säätelee hamsterinäyttelyitä Suomessa. Hamsteriyhdistyksen lisäksi hamsterinäyttelyitä järjestävät silloin tällöin myös paikallisyhdistykset ja muut jyrsijäkerhot.

Hamsterinäyttelyitä järjestetään ympäri Suomea. Ulkomuotonäyttelyitä järjestetään yleensä noin 5–7 kertaa vuodessa, lemmikkiluokkia hieman useammin. Suomen Hamsteriyhdistys järjestää näyttelyitä yleensä pääkaupunkiseudun ja Jyväskylän välisellä alueella (esim. Turku, Tampere, Lahti, Jyväskylä, Hyvinkää, Vantaa…) ja paikallisyhdistykset omilla alueillaan, esimerkiksi Oulun lähistöllä, Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Kaakkois-Suomessa. Suomen Hamsteriyhdistyksen sivuilta löytyy ajankohtaisin näyttelykalenteri.

Ketkä näyttelyihin voivat osallistua?

Näyttelyihin saavat osallistua kaikenikäiset omistajat hamstereineen, eikä sillä ole väliä oletko aloittelija vai pitempiaikainen harrastaja.
Ei ole väliä, onko hamsterisi ostettu kasvattajalta vai eläinkaupasta, kunhan sinulla on tiedossa sen perustiedot (ikä kuukauden tarkkuudella, laji, sukupuoli, omistaja, ulkomuotoluokassa väri ja turkkimuunnos). Ulkomuotoluokkaan osallistuvan hamsterin on oltava rekisteröity Suomen Hamsteriyhdistykseen, mutta lemmikkiluokkiin rekisteröintiä ei tarvita. Minkä tahansa hamsterin voi rekisteröidä, ja ohjeet siihen löytyvät Hamsteriyhdistyksen sivuilta.

Näyttelyyn osallistuvan hamsterin on oltava vähintään 2 kuukauden ikäinen, terve, vapaa loisista ja tottunut käsittelyyn. Se ei saa olla tiine tai alle 4-viikkoisten poikasten emo. Talvikon ja campbellin risteytykset eli hybridit eivät saa osallistua ulkomuotoluokkaan, mutta lemmikkiluokkiin ne ovat tervetulleita.

Mitä näyttelyissä arvostellaan ja mihin luokkaan minun kannattaa ilmoittautua?

Hamsterinäyttelyt on jaettu ulkomuotoluokkiin ja lemmikkiluokkiin. Ulkomuotoluokissa arvostellaan hamsterien ulkonäköä vertaamalla niitä standardiin eli lajimääritelmään, jossa kuvaillaan ihanteellisen hamsterin ulkonäkö sekä väri. Lemmikkiluokissa arvostellaan hamsterin lemmikkiominaisuuksia eli luonnetta, yleiskuntoa, turkin kuntoa ynnä muuta.

Hamsterien ei tarvitse osata näyttelyissä mitään temppuja. Riittää että hamsteri on sen verran kesy, että tuomari pystyy pitämään sitä kädellään.
Hamsterin voi ilmoittaa sekä lemmikkiin että ulkomuotoon tai vain toiseen. Aloittelevat hamsteriharrastajat hamstereineen suuntaavat useimmiten aluksi lemmikkiluokkiin, mutta mikään ei estä kokeilemasta myös ulkomuotoluokkia. Ulkomuotoluokissa kilpailu on kovaa ja niissä keskimäärin pärjäävät parhaiten näyttelyitä ajatellen jalostetut näyttelyhamsterit, joten eläinkauppalöydöllä ei välttämättä ole kovin suuria mahdollisuuksia menestyä. Aina voi kuitenkin kokeilla, sillä on niitä eläinkauppataustaisia ”Tuhkimoitakin” silloin tällöin yltänyt jopa Suomen Muotovalioiksi asti.

Luokka johon ilmoittaudutaan määräytyy lajin ja värimuunnoksen mukaan.

Standardi = laji- ja värimääritelmä, joka kertoo millainen ihanteellinen hamsterin rakenne ja väri olisi, löytyvät Hamsteriyhdistyksen sivuilta
Koe-standardiluokat = luokissa kilpailevat hamsterit, joiden värille tai turkkimuunnokselle on laadittu vasta kokeellinen standardi. Koestandardivärit vaihtelevat vuoden ja parin välein, ja välillä koestandardissa ei ole lainkaan muunnoksia.
Ei-standardiluokat = luokissa kilpailevat hamsterit, joiden värille tai turkkimuunnokselle ei ole standardia – tällöin väriä ei arvostella ollenkaan, ainoastaan eläimen rakenne

Näyttelyssä järjestetään kaikki ne luokat, joihin tulee osallistujia. On melko yleistä, ettei jokaiselle lajille tule yhtään ei- tai koe-standardieläimiä, koska nämä värit ovat yleensä muita hieman harvinaisempia.

Näyttelyyn ilmoittautuessa sinun ei tarvitse tietää, onko hamsterisi väri standardi vai ei-/koe-standardi, vaan ilmoitat yksinkertaisesti osallistuvasi ulkomuotoluokkaan. Ilmoittautumisten vastaanottaja luokittelee ilmoittautuneet eläimet lajin, turkin ja värin mukaan oikeaan luokkaan. Ei ole siis mahdollista osallistua standardivärisellä eläimellä ei-standardiin tai päinvastoin.

Jokaisen luokan osallistujat kilpailevat vain toistensa kanssa, ei siis tarvitse huolehtia esimerkiksi onkohan ei-standardiroborovskeissa parempi roborovski kuin oma koe-standardiroborovskisi. Jokaiselle luokalle jaetaan omat palkinnot, ja lopuksi luokkien 1. sijoittuneet kilpailevat keskenään (lisää alempana).

Lemmikkiluokat:

  • Syyrianhamsterit (suurissa näyttelyissä jaetaan urokset ja naaraat erikseen)
  • Kääpiöhamsterit
  • Lasten lemmikit (alle 13v omistajille, ei järjestetä kaikissa paikallisyhdistyksien tapahtumissa)

Ilmoittautuessasi sinun tarvitsee ilmoittaa ainoastaan osallistuvasi lemmikkiluokkaan tai lasten lemmikkiluokkaan. Ilmoittautumisten vastaanottaja sijoittaa hamsterin lajin ja sukupuolen perusteella oikeaan luokkaan, eli kääpiöhamsterilla ei ole mahdollista osallistua syyrialaisluokkaan tai päinvastoin.

Lasten lemmikkiluokissa kilpailevat kaiken lajiset alle 13-vuotiaiden omistajien hamsterit. Luokka on aivan yhtä virallinen kuin muutkin luokat arvostelu- ja palkitsemistapoineen. Lasten lemmikkiluokat on luotu siksi, etteivät junioriharrastajat jäisi varsinaisissa lemmikkiluokissa isompien ja monesti asiantuntevampien harrastajien ”jalkoihin”. Alle 13-vuotiaat saavat osallistua halutessaan kuitenkin myös muihin lemmikkiluokkiin.

Mitä hamsterinäyttelyssä tapahtuu?

Näyttelypaikalla. Laatikoiden päällä on kunkin hamsterin saama arvostelukaavake.
Näyttelypaikalla. Laatikoiden päällä on kunkin hamsterin saama arvostelukaavake.

Näyttelyyn ilmoittaudutaan ja näyttelymaksu maksetaan ennakkoon näyttelyn kutsussa olevien ohjeiden mukaisesti, yleensä vähintään viikkoa ennen.

Hamsteri tarvitsee näyttelyyn turvallisen kuljetuslaatikon, jossa on riittävästi tilaa (ohjeistus SHYn sivulla) ja on helposti tuomarin avattavissa. Kuljetuslaatikkoon laitetaan puhtaita kuivikkeita sekä pesämateriaalia sekä nestepitoisia kasviksia ja jyväseosta. Älä laita vesipulloa (tyhjenee helposti esim. automatkalla ja vaikeuttaa arvostelua) tai painavia mökkejä (vaarallisia kaatuessaan kuljetuksessa, vaikeuttavat arvostelua).

Näyttelyt järjestetään viikonloppuisin ja alkavat yleensä kello 9-10 aamulla ja kestävät suunnilleen iltapäivälle kello 15-16 asti. Näyttelyn kesto riippuu osallistujamäärästä ja tuomarin nopeudesta. Näyttelyssä ei ole pakko olla koko päivää, mutta aikaisin poistuessa voi jäädä paitsi palkinnoista.
Yleensä näyttelyissä voi ilmoittautua myös aamulla ennen arvosteluiden alkamista, mutta hinta on tällöin korkeampi eikä kaikkiin luokkiin välttämättä enää mahdu lisää osallistujia. Näyttelyyn tullessa ensimmäiseksi suunnataan infopöydälle, josta annetaan hamsterin näyttelynumero. Hamsterin kuljetuslaatikon kanteen teipataan näyttelynumero, ja hamsteri viedään oman luokkansa pöytään. Pöydissä on laput, joissa lukee luokan nimi. Jos hamsteri on ilmoitettu sekä ulkomuoto- että lemmikkiluokkaan, se viedään ulkomuotoluokan pöytään.

Näyttelyluetteloon on listattu kaikki osallistuvat hamsterit ikä- ja sukupuolijärjestyksessä. Luetteloon on hyvä tehdä muistiinpanoja arvosteluista sekä tarkistaa monentenako arvosteluvuorossa hamsterisi on. Luettelon voi tilata ilmoittautumisen yhteydessä etukäteen.
Omistajan ei tarvitse tehdä näyttelyssä tämän jälkeen mitään. Tuomarien assistentit vievät hamsterit pöydältä tuomarille, ja arvostelun jälkeen takaisin pöydälle. Hamsterin arvostelukaavake jätetään laatikon päälle. Tuomari antaa hamsterille arvosanan skaalalla erinomainen-erittäinhyvä-hyvä-melkohyvä-tyydyttävä sekä sanallisia kommentteja sen eri ominaisuuksista.

Hamsterinäyttelyiden tuomarit ovat Suomen Hamsteriyhdistyksen kouluttamia pitkän linjan hamsterikasvattajia, joilla on laaja kokemus hamsterien hoidosta ja kasvatuksesta sekä arvostelemisesta. Tuomarit eivät saa arvostella omia tai perheenjäsentensä hamstereita, eivätkä tuomarit tiedä eläimen nimeä, kasvattajaa tai omistajaa arvostellessaan. Näin varmistetaan puolueeton arvostelu.

Kun kaikki luokan hamsterit on arvosteltu, tuomari jakaa palkinnot. Palkintoina on erilaisia ruusukkeita, palkintokortteja ja useimmissa näyttelyissä myös hamsterien tarvikkeita. Suomen Hamsteriyhdistyksen Juhlanäyttelyssä ja Grand Gala-näyttelyissä jaetaan pokaaleita. Hamstereille jaetaan 1–5 parasta sijoitusta (riippuen osallistujamäärästä, yleensä noin 1 sijoitus per 5 eläintä) sekä Tuomarin Suosikki, Paras Nuori ja Paras Veteraani -palkinnot. Näiden lisäksi tuomari voi jakaa haluamansa määrän Kunniamainintoja haluamilleen eläimille, esimerkiksi palkitsemaan yksittäisistä hyvistä ominaisuuksista (hyvä turkki, hyvä pää, mukava luonne jne). Ulkomuotoluokissa sijoittuneille eläimille voidaan jakaa sertifikaatteja (”Sert”), joita 3 kappaletta saatuaan hamsteri valmistuu Muotovalioksi. Titteleistä lisää yhdistyksen sivuilta.

Näyttelyn lopuksi kaikkien luokkien 1. sijalle sijoittuneet hamsterit kilpailevat keskenään Best In Show (”BIS”) -kilpailussa. Best In Show -kisoja on kolme: ulkomuotoluokan standardiluokkien ykköset, koe- ja ei-standardien ykköset ja lemmikkiluokkien ykköset. Best In Show:ssa kunkin luokan tuomarit katsovat läpi luokkien voittajat ja päättävät yhdessä niiden parhausjärjestyksen. BIS1-sijalle sijoittuneet ovat siis koko näyttelyn parhaat eläimet.

Jos sinulle jäi kysymyksiä hamsterinäyttelyistä, tutustu ihmeessä Suomen Hamsteriyhdistyksen sivuihin. 

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterin valokuvaaminen

Kamera: Nykypäivänä tuskin on olemassa niin huonoa kameraa, etteikö sillä jonkinlaisia tarkkoja hamsukuvia saisi –