...

Gulf Hamstery – Hamsterin matka USA:han

Törmäsin tällaiseen vanhaan lehtileikkeeseen USA:sta vuodelta 1949, jossa syyrialaisten hamsterien kasvattaja mainostaa hamstereita. Mainos kuuluu Suomeksi jotenkin näin:

”Kasvata hamstereita
Uusi ihme-eläin Syyriasta, jota usein kutsutaan lelukarhuiksi. Ilahduttavia lemmikkeitä, kaikki haluavat niitä. Laboratoriot tarvitsevat tuhansia. Puhtaita, hajuttomia. Kasvavat missä vain. Tuottava ja kiinnostava harrastus tai liiketoimi. Me varustamme ja neuvomme kasvattajia. Kirjoita tänään ja saat ilmaisen kirjan. Gulf Hamstery”

Innostuin etsiskelemään hieman tietoa aiheesta, ja löysinkin ihan mukavasti. Nyt siis lyhyehkö pläjäys siitä, miten hamsteri löysi tiensä Yhdysvaltoihin.

Ensimmäiset syyrialaiset hamsterit pyydystettiin laboratoriokäyttöön 1930-luvulla, osaksi korvaamaan kiinankääpiöhamsterit hyödyllisempänä lajina. Yhdysvaltoihin hamsterit kulkeutuivat vuonna 1938, jossa niitä käytettiin pelkästään koe-eläintarkoituksessa kunnes Mobile-nimisellä paikkakunnalla asuva insinööri Albert Marsh voitti ensimmäisen hamsterinsa korvauksena yhden dollarin vedonlyöntivelasta vuonna 1946.

Marsh päätti alkaa kasvattamaan hamstereita ja perusti Gulf Hamsteryn sekä yrityksen nimeltään Marsh Enterprises. Hän kirjoitti hamsterien hoito-ohjekirjan nimeltään The Hamster Manual.

Marsh alkoi markkinoida hamstereita myyntiin laboratorioeläimiksi ja lemmikeiksi. Hän aloitti pyytämällä, että eräs paikallinen kauppa ottaisi hänen hamstereitaan näyteikkunaansa myyntiin. Hamsterit menivät kaupaksi saman tien, ja liike halusi heti lisää. Marshin todellinen menestys kuitenkin alkoi vasta, kun hän keksi ruveta markkinoimaan hamstereita täydellisinä lasten ensimmäisinä lemmikkeinä. Pian Marsh toimitti hamstereita ympäri Yhdysvaltoja ja jopa ulkomaille. Hamsterit matkustivat kahvipurkissa mukanaan peruna, joka toimi sekä nesteen- että ruuanlähteenä.

Marshin bisnes alkoi menestyä niin hyvin, että hän päätti irtisanoutua päivätöistään. Marshin vaimo piti häntä hulluna, ja yritti ylipuhua Marshin ystäviä takomaan järkeä miehen päähän jotta hän palaisi insinöörityön pariin. Albert osti hamstereista ansaitsemillaan varoilla talon, jonka asuntolainan hän suunnitteli maksavansa pois kahdeksan vuoden aikana, mutta sai sen hamsteribisneksellään maksettua jo kahdeksassa kuukaudessa. Vuonna 1948 hänen yrityksensä työllisti jo 18 ihmistä, ja hamstereita myytiin viidellä dollarilla kappale.

Gulf Hamstery sulki ovensa 1950-luvulla, mutta hamsterit jäivät suosituiksi lemmikkieläimiksi. Lienee hyvin suurelti osin Albert Marshin syytä (tai ansiota), että hamsterit ovat nykypäivänäkin ehkäpä suosituin pienten lasten lemmikkieläin.

Alla aukeama lehdestä nimeltään Boy’s Own Paper vuodelta 1955, jossa neuvotaan lukijoita syyrianhamsterien hoitoon. Klikkaa kuvaa isommaksi niin voit lukea tekstin, se sisältää aika paljon nykyhamsuilijan korvaan ihan hulluja ohjeita!

Lähteet:

http://seattletimes.com/html/living/2008280388_hamsters20.html

http://www.angelfire.com/my/hamstertales/syrian_history.html

http://heavenlyhamstery.webs.com/buyingahamster.htm

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterin valokuvaaminen

Kamera: Nykypäivänä tuskin on olemassa niin huonoa kameraa, etteikö sillä jonkinlaisia tarkkoja hamsukuvia saisi –